Witam
Chciałbym stworzyć ogólny zespół na Solidworks z podwoziem z blachy, aby móc montować różne elementy.
Na tym podwoziu zostaną zamontowane 3 części:
Pompa, skrzynia biegów i silnik elektryczny
Każdy element z tej samej rodziny nie ma takich samych wymiarów jak inne i nie może być modyfikowany.
Chciałbym, aby części ustawiały się same na podwoziu, z jak największą liczbą automatycznych ograniczeń. Nie wiem, czy jest to możliwe, ponieważ części są za każdym razem nieco inne, ale wyobraźmy sobie, że mój silnik ma wysokość między osią a podstawą 100 mm, a drugi silnik ma 110 mm. Chciałbym, aby przy wyborze jednego lub drugiego oś była bezpośrednio współosiowa z wałem skrzyni biegów, bez dodatkowej manipulacji.
Biorąc pod uwagę ilość części i możliwe kombinacje z posiadanym przeze mnie katalogiem, chciałbym uniknąć robienia tego wszystkiego ręcznie.
Mam nadzieję, że rozwiązanie jest możliwe, bez zbytniego programowania czy czegokolwiek innego, ponieważ nic o tym nie wiem.
Z góry dziękuję
Z poważaniem, Walentynki.
Czy Twoje komponenty są już wymodelowane?
1 polubienie
Droga, którą można odkrywać bez przekonania, że może spełnić swoje zadanie: http://help.solidworks.com/2019/french/SolidWorks/sldworks/c_magnetic_mates_intro.htm
2 polubienia
Witam
Czy patrzysz na stronę "odwołań do ograniczeń"?
Wdrożenie tego systemu może być długie, jeśli masz dużą bibliotekę, ale wtedy oszczędność czasu jest znaczna, zwłaszcza jeśli musisz wymienić niektóre komponenty na inne
5 polubień
Witam
Dostępna jest również opcja odwołania do ograniczeń, która działa dobrze.
Niech Moc będzie z wami.
3 polubienia
Witam
Nie wiem, co o tym myślisz, ale nie widzę innego rozwiązania niż makro, które opiera się na tabeli prawdy w Excelu lub osadzone jako zmienna. Tabela wskazująca zgodności i niezgodności między trzema elementami lub między elementami "N" itp.
Doskonałe zarządzanie tym stołem w czasie, zwłaszcza jeśli stoi za nim obsługa posprzedażowa.
Ponieważ @Valentin to pisze (silnik ma wysokość między swoją osią a podstawą 100 mm, a drugi silnik jest na 110. Chciałbym, aby przy wyborze jednego lub drugiego oś była bezpośrednio współosiowa z wałem skrzyni biegów).
Jeśli dobrze rozumiem, oznacza to, że
W przypadku wyboru typu silnika osi przy 1OO
W takim razie wybierz pompę osiową ZRB 100
a jeśli oś 100 wybierze odpowiednie otwory w ramie itp.
Rurka do aspiryny Goto *:0{
Moralność nie jest łatwa, ponieważ istnieje kilka kombinacji części i kombinacja pozycjonowania na ramie.
Widzę tylko nasze @As makro, aby wskazać stopień wykonalności.
ALLO doktor @d.roger !!
Pozdrowienia
1 polubienie
Witam
Czy próbowałeś stworzyć plan, który znajduje się w odległości między podstawą a osią silnika w każdej konfiguracji (tworzysz swój plan, a następnie klikasz prawym przyciskiem myszy na wymiar i konfigurujesz wymiar, będziesz mógł zarządzać wszystkimi wysokościami w tej samej tabeli w stosunkowo prosty sposób).
Następnie robisz to samo w swoich 2 innych akcesoriach.
W swoim zespole ograniczasz te ujęcia razem. W ten sposób osie będą zawsze wyrównane.
Wszystko, co musisz zrobić, to zarządzać swoim podwoziem (powinieneś być w stanie wygenerować je również całkiem automatycznie).
Nie jest to łatwe do wyjaśnienia, ale myślę, że może się udać. Załączam obrazek, aby spróbować wyjaśnić trochę jaśniej
2021-05-19_16h43_01.png
Witam
Dziękuję za odpowiedzi, myślę, że znalazłem coś, co pozwoliłoby mi mieć pozory automatyzmu w rozmieszczeniu elementów montażu. Utworzyłem płaszczyzny i osie na płaskich i cylindrycznych powierzchniach części, które zostaną zamienione w złożeniu. W ten sposób, gdy zamieniam komponent na odpowiednią funkcję, SolidWorks znajduje naprężenia przyłożone do określonych powierzchni i zastępuje je samodzielnie, o ile część ma tę samą orientację w układzie współrzędnych. To już teraz znacznie ułatwia sprawę. Myślę, że to wystarczy na ten problem, pozwoli mi uniknąć konieczności układania wszystkiego ręcznie od A do Z.
Jeszcze raz dziękujemy!
Z poważaniem, Walentynki.
1 polubienie