Witam, mój szef poprosił mnie, żebym dał mu plany 3D, ale nie ma pojęcia, jak tworzyć 3D, więc dla niego jest to łatwe i możesz zrobić szkic 3D...
W każdym razie, więc poprosił mnie, żebym przywiózł mu na jutrzejszy wieczór sieć 3D, zaimplementowaną na planach 2D... Zasadniczo, mamy plany budynków na Autocad, 3-poziomowy budynek, a on chciałby, żebym nałożył te 3 plany na przestrzeń 3D, przekazując je z rzeczywistej wysokości między każdym poziomem, i żebym narysował sieć kanałów w 3D, które idą na planach, robiąc zejścia między każdą płaszczyzną... Jak byś to zrobił? Czy uważasz, że jest to łatwe do zrobienia?
Bo nigdy tego nie widziałem, osobiście... Próbowałem zaimportować plany Autocada do szkicu 2D, ale hej... Jak możesz sobie wyobrazić, 3/4 moich planów zniknęło po zaimportowaniu...
jeśli stracisz 3/4 swoich widoków 2D, nie widzę prostego rozwiązania.
Jeśli uda Ci się niczego nie stracić i jeśli na tych widokach masz tylko ściany i słupki budynku, przebuduj go na kawałek 3D lub prościej na 3 elementy 3D, po jednym na każdy poziom, który układasz.
Aby zbudować 3D z DXF, wystarczy zaimportować tak, jak to miało miejsce w szkicu i wyciągnąć (często po przeróbce, ponieważ często występują nakładające się linie lub otwarte szkice, a solidworks tego nie lubi...)
Cóż, w rzeczywistości nie chce, żebym wyjmował budynek w 3D, dokładnie chciałby, żebym zostawił budynek w 2D, nakładając na siebie różne poziomy i rysując na nim w 3D... Właśnie teraz muszę wyeksportować cały mój budynek, ale hej... Nic nie renderuje, ponieważ kiedy rysuję w 3D, nieuchronnie plany, które zaimportowałem, są elementami szkicu i można je zobaczyć przez narysowane przeze mnie 3D, więc w ogóle nie można się w nich odnaleźć...
CF IMAGE, aby dać przegląd, elementy 3D, które widzisz, znajdują się na poziomie 2...
Szukam pomysłów, żeby to dobrze wyglądało... Bo tam... To jest naprawdę brzydkie. Na przykład opcja, dzięki której moje szkice nie prześwitują przez elementy 3D, które są przed nimi...
Ze swojej strony zapiszę kilka oczyszczonych planów, aby wyjść ze szkicami, które nałożę na siebie jako wyciągnięte... (prawdziwy tryb draftu)
Zrobiłem to w ten sposób dla amerykańskiej maszyny, ale zwróć uwagę na konfigurację jednostki do importu. Skończyło się na kawałkach po stronie calowej w mm. Od razu wygląda na bardzo duży.
Poszedłem do mojego szefa, aby powiedzieć mu, że to był naprawdę głupi pomysł, pokazałem mu, co zacząłem robić, przyznał, że to było naprawdę brzydkie^^
Zamierzam więc prześledzić sieci w 3D, a następnie ponownie zaimplementować je w Autocad, tylko po to, aby pokazać klientowi trochę 3D...
To będzie trochę kłopotliwe, ale hej... Powinienem być w stanie coś wyciągnąć do jutra wieczorem^^
Zwłaszcza, że to architekt zrobił plany, nie mam nic przeciwko architektowi, ale hej, ocenianie planu czasem w mm, czasem w cm, a czasem w m, to trochę granica :-/
Krótko mówiąc, dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź!