Plan integracji

Witam

Tworzę nowy post, ponieważ poprzedniemu brakowało jasności — przepraszam za to.

Regularnie pracuję nad integracjami 3D, w szczególności nad rozmieszczeniem naszych urządzeń wewnątrz budynków.

Dla naszych techników ważne jest, aby mieć przegląd pokazujący zarówno budynek, jak i zainstalowane urządzenia w jego dokładnej lokalizacji.

Aby zobrazować moją potrzebę, posłużmy się prostym przykładem: chcę zamodelować swój dom (budynek) i postawić na nim moją sofę, wskazując jej wymiary i położenie względem ściany.

Chcę zobaczyć tylko ogólną objętość sofy, bez szczegółów wewnętrznych (sprężyny, listwy itp.).

Moim celem jest praca z budynkiem przedstawionym jako obwiednia – czyli bryła, której widoczne są tylko zewnętrzne ściany – tak aby móc łatwo zwizualizować obiekty umieszczone w środku.

Konkretnie rzecz ujmując, kiedy integruję maszynę z AutoCADem, chciałbym widzieć zarówno ścianę, jak i maszynę, bez zasłaniania widoczności maszyny przez ścianę.

Czy masz rozwiązanie lub metodę, którą mógłbym polecić, aby uzyskać ten rodzaj renderingu?

Nie chcę korzystać z widoczności ukrytych krawędzi, ponieważ bardzo utrudnia to odczytanie i wyczyszczenie ujęć.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

Jeśli dobrze zrozumiałem (bez obrazu trudno być pewnym), Chcesz narysować wypełniony sześcian dla swojego budynku i że to, co masz w środku, nie jest ukrytą linią?
Dla mnie nie jest to wykonalne (ani logiczne) dla Solidworks.

Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku budynku wystarczy przedstawić grubość ścian, otworzyć ścianę frontową i sufit i voila, aby uzyskać przejrzysty plan z rozmieszczeniem każdej rzeczy w stosunku do odniesienia (tutaj poniżej rogu z tyłu po lewej stronie).
Przykład:

Inną metodą jest wykonanie ścian w powierzchni, tak aby nie reprezentowały grubości ściany (lub ściany, której niekoniecznie znamy.

Jeśli źle zrozumiałem, pokaż nam przykład na zdjęciach tego, co otrzymujesz, a następnie wyjaśnij, czego byś chciał, aby było jaśniej i uniknąć 3 postu!
Na ten temat łatwo jest w poście dodać dodatkowe wyjaśnienia, a osobom, które na niego odpowiedziały, łatwiej jest śledzić wątek.

1 polubienie

Nigdy nie próbowałem z powierzchnią, może to dobry pomysł. Tutaj, na zdjęciach, jest mój problem:

Integruję kilka systemów w budynku. Nie reprezentuję dachów, ale muszę pokazać ściany.

W tej konfiguracji jest dość lekki, ale jeśli nie przejdziesz przez widok przekrojowy i nie zmienisz stylu wyświetlania na pozorne ukryte linie, widok stanie się naprawdę przeciążony.

Chciałbym móc zastrzec, że moneta kopertowa nie wyprzedza innych.

1 polubienie

Witam;

Czy próbowałeś z opcją " widok z innej pozycji " na rysunku?
=> W zespole budynek jest usuwany z " domyślnej " konfiguracji "
=> Zostanie utworzona nowa konfiguracja, w której pojawi się tylko budynek.

Na rysunku tworzymy widoki o konfiguracji " domyślnej " a następnie dla każdego widoku dodajemy konfigurację " Budynek " z opcją " Widok z innej pozycji ".
image

Przykłady:

1 polubienie

Dla mnie najbardziej zrozumiałe w tym przypadku jest to, że jest widziane z góry, a następnie systematycznie wycinane, tak aby nie było widać ściany.

SW nie będzie wiedział, jak zrobić to, co chcesz.
Wszystkie inne metody pozostałyby dla mnie majsterkowaniem. Styl: zrób konfigurację bez przedniej ściany dla jednego widoku, a nie dla drugiego...
Powierzchnia stworzy dla Ciebie ten sam problem (lub pozorny lub nie, i nie ma rozwiązania pośredniego)
Edycja: rozwiązanie @Maclane (widziane z innej pozycji z budynkiem, może faktycznie zaspokoić Twoje potrzeby z przerywaną linią w tle.

Dziękuję za tę opinię, wypróbuję to rozwiązanie. Korzystam z okazji, aby zapytać, jakie są Twoje opcje rysowania, gdy wykonujesz dużą instalację, często trudno jest wybrać krawędzie itp.

… Nie ma specjalnych opcji, ale raczej:

• Cierpliwość (dużo).
  • W miarę możliwości unika się skaleczeń.
  • W żadnym wypadku nie można odzyskać rysunku, na którym zostały wykonane cięcia (nigdy nie są one usuwane z pamięci Solidworks, nawet jeśli widok jest Usunięty...
  • Maksimum informacji dla minimalnej liczby wyświetleń.
  • Brak nadmiaru widoków ISO.
  • O ile to możliwe, unikamy mieszania widoków " kolorowych " z widokami czarno-białymi...
  • Styczne krawędzie są usuwane (chyba że przeszkadza to w zrozumieniu).
  • Ponownie aktywujemy opcję " Dynamiczne podświetlanie widoku grafiki " w opcji systemu/wyświetlania, gdy jest ona wyłączona bez wyraźnego powodu (często się to zdarza)
  • Korzystamy z własnych standardów rysunkowych.
  • Staramy się, aby nasze mapy bazowe i szablony układu były aktualne.

=> I oczywiście regularnie opróżniamy nasze katalogi *.Temp. + Używając Solidworks Rx do czyszczenia reszty...

Prawie zapomniałem: Wyłączyliśmy autozapis Solidworks (praca z aktywną opcją była prawie niemożliwa, zanim nasze złożenia się otworzyły, solidworks już próbował je zapisać => Błędne koło / Nadmiarowość cykliczna).

To jest dokładnie to, czego szukałem, dziękuję!