Złożyłem prośbę o wycenę za obróbkę podwozia, a mechanik prosi mnie o opracowany plan , który ma mnie kosztować moją część. Czy mógłbyś mnie poinformować o znaczeniu planu w opracowanym.
Jeśli wykonujesz prasę, musisz zaplanować długości fałd.
Ogólną zasadą jest zmierzenie neutralnego włókna, które stanowi 2/3 - 1/3 grubości arkusza.
To, że prosi Cię o prasę to to, że nie weźmie odpowiedzialności za tę prasę i jeśli masz dużo otworów lub innych obróbek na różnych zagiętych ściankach to istnieje ryzyko, że nie spadną one prawidłowo.
Rzeczywiście, pliafge blachy jest daleki od bycia nauką ścisłą, a devellopé może zmieniać się o kilka mm w zależności od jednego narzędzia na drugie. Musimy być na to bardzo uważni.
Jeśli Twoja część wymaga dużej precyzji, to nie do Ciebie należy obliczenie devellopé, ale do Twojego patrona...
W mojej firmie, kiedy przejęliśmy solidworks, zdaliśmy sobie sprawę, że sposób modelowania blachy wpływa na rozwój, jaki daje oprogramowanie. Część przekształcona w funkcje arkusza blachy dała fałszywy rozwój (w odniesieniu do naszych ograniczeń i narzędzi) w porównaniu z częścią modelowaną bezpośrednio za pomocą funkcji arkusza blachy. Dziwne, ale jednak zaobserwowane, sprawdzone i zatwierdzone przez specjalistów od blachy...