Mediana strzału w dniu

Witam

Utworzyłem ścieżkę za pomocą funkcji krzywej punktowej XYZ z pliku 400point. W końcu dostaję bardziej splajn niż krzywą...

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest utworzenie płaszczyzny symetrii zgodnie z tą krzywą?

Powiedzmy miesiące, jeśli moje pytanie nie jest jasne, zilustruję je zdjęciami.

Dziękuję.

Cześć Loic,

Osobiście nie rozumiem dobrze twojego pytania??!!!  

Mały zrzut ekranu?

@ +

3 polubienia

Już myślę, że stworzenie krzywej 3D

za pomocą narzędzia Konwertuj encję 

pozwoli Ci nad nim pracować

bez możliwości zmiany jego struktury

za twoim samolotem w połowie drogi

Musisz już zobaczyć swoją krzywą (zrzut ekranu)

być w stanie to zmierzyć

Umieść punkt w połowie długości trajektorii

@+ ;-)

2 polubienia

Witam

W szkicu można ustawić nieparzystą liczbę punktów kontrolnych tego splajnu  (np. 15) i wybrać punkt środkowy, aby ograniczyć płaszczyznę i jeśli chcesz ustawić ją normalnie do tego splajnu. 

Punkty kontrolne --> kliknij prawym przyciskiem myszy splajn  --> uprość splajn --> zmniejsz lub zwiększ tolerancję, aby uzyskać nieparzystą liczbę punktów

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, postaram się wyjaśnić.

Powyżej 2 przechwytywania. 1. to widok z przodu, a drugi to widok z dołu (oś Z)

Muszę zmierzyć wartości w widoku z przodu. Ponieważ jednak splajn zmienia się również na osi Z, wolałbym płaszczyznę, która byłaby średnią wszystkich wariacji na tej osi. W celu wprowadzenia środków, które są jak najbardziej korzystne.

1 polubienie

@ Loic

Jak chcesz mieć środkowe ujęcie na tego typu szkicu

On nigdy nie będzie pomocnikiem

Jaki jest cel twojego pomocnika?

w przeciwnym razie tak, jak mówi @ leblanc

poprzez powtórzenie punktu poprzez powtórzenie na krzywej i liczbę punktów w liczbie nieparzystej 

opublikuj swój szkic w kroku, jeśli to możliwe, że spróbuję czegoś

@+ ;-)

2 polubienia

Łatwiejsze może być określenie tej mediany/średniej/normalnej wartości za pomocą programu Excel, a następnie utworzenie klipu przesuniętego oryginalnego klipu.

1 polubienie

Dobry wieczór 

Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, ale możesz zrobić ograniczone płaszczyzny na każdym końcu krzywej i równolegle do płaszczyzny przedniej, a następnie zrobić środkową płaszczyznę i zrobić to samo ponownie, ale równolegle do płaszczyzny poniżej, a przecięcie dwóch środkowych płaszczyzn powinno dać ci oś X w środku zmiany twojej krzywej między płaszczyzną poniżej a płaszczyzną z przodu.

To pokręcone, ale tak rozumiem twoją prośbę, po prostu?

Z drugiej strony nie ma to nic wspólnego ze środkiem twojej krzywej...

Metoda, którą podałem wcześniej, może pozwolić na utworzenie ograniczonej płaszczyzny zgodnie z punktem w środku krzywej, z tego punktu możesz zdefiniować orientację płaszczyzny zgodnie z pożądanym widokiem.

Dziękuję za wskazówki.

W końcu udało mi się uzyskać poprawny wynik za pomocą roztworu romaina

Życzę Ci miłego dnia

Witam

ale kim jest Romain?

A jak to zrobiłeś?

2 polubienia