Płaszczyzna przez środek ciężkości

Witam Cię.

Obecnie pracuję nad wózkiem, który będzie w stanie pomieścić kilka sztuk, które po prostu zostaną zawieszone na haczyku, trochę jak narzędzia, które są zawieszone na wystawie sklepu dla majsterkowiczów, jeśli wyobrażasz sobie coś takiego jak ja....?

Więc pokazałem środek ciężkości, ale chciałbym zrobić ujęcie przechodzące przez ten środek ciężkości i inny punkt na części, tak abym mógł następnie stworzyć ograniczenie, widzisz tabelę?

Jak więc stworzyć punkt związany ze środkiem ciężkości, lub jak stworzyć płaszczyznę przechodzącą przez środek ciężkości?

Mam nadzieję, że mój opis był wystarczająco jasny...

Do zobaczenia od razu.

Lucbirus (Lukbir)

Witam

Dzięki temu makro zobaczysz, że to siła siły.

Niech Moc będzie z wami.

swp-cdg.zip
1 polubienie

wow... Nie znam się na makro.....

Czy możesz mi wytłumaczyć, czy jest to zbyt skomplikowane z daleka?

ah znalazłem coś...

Kiedy klikam prawym przyciskiem myszy środek masy, daje mi możliwość utworzenia punktu odniesienia środka masy, co zrobiłem.

Więc kiedy stworzę dwa kolejne punkty, mogę zrobić plan. Jeśli umieszczę tę płaszczyznę pionowo w stosunku do haka, myślę, że mam pozycję, którą kawałek będzie miał, gdy zostanie zawieszony, prawda...?

1 polubienie

To proste

1- Rozpakuj plik

2-Otwórz część lub zespół

3- Wykonaj   outis/makro/ Wykonaj => przejdź do folderu  swg-cdg>application>macro i  przetestuj 2 makra.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

W kilku wersjach udało się stworzyć funkcję "środka masy", której można się trzymać.

Z panelu Właściwość Oceń/Masa (ikona ze skalą) znajduje się pole wyboru:

3 polubienia

@stefbeno.

Nie mam tego pola do zaznaczenia, mimo że jestem pod SW 2018. dziwaczny.

@OBIWAN

Pobrałem RTON Zip i rozpakowałem zgodnie z życzeniem.

z drugiej strony nie mogę znaleźć plików, które SW mógłby otworzyć... Widzę rozszerzenia *.swp ,.. Czym to otwierasz?

wykonaj   outis/macro/ => przejdź do folderu  swg-cdg>application>macro i  przetestuj 2 makra (jest to plik .swp)

Niech Moc będzie z wami.

obi_wan_macro_sdg.jpg

@lucbirus

Ja też nie mam tego pola do zaznaczenia.

Pamiętajmy, że punkt odniesienia środka masy może być aktywowany tylko w części, a nie w złożeniu. Tak więc tylko w części możemy mieć wymiary sterowane w naziemnym punkcie odniesienia.

W przypadku zespołów jest to pifometryczne, ponieważ po powiększeniu punkt staje się bardziej precyzyjny lub bardziej błędny. Jest nadal, jeśli twój montaż jest statyczny, jeśli jest dynamiczny, masz go w swojej kości. (chyba, że nie znam odpowiedniej funkcji)

Ponieważ robię wiele przerywników filmowych, omijam poziom trudności

==> Tworzę szkic na jednej lub kilku płaszczyznach
==> Robię okrąg, który otacza CM
==> Zostawiam szkic
==> Przesuwam obiekt i zaczynam od nowa przez cały przebieg.
==> Następnie wizualizuję szkic (szkice), który grupuje chmurę punktów

Jeśli istnieje inna metoda, jestem bardzo zainteresowany. :-)

Jak mówi Steffeno:

Lepiej jest użyć podstawowej funkcji zintegrowanej z Solidworks, ponieważ będzie ona automatycznie przeliczać się wraz z rekonstrukcjami.

Tak, @olivier42 w montażu CG jest przeliczany w auto, to na pewno. Ale nie będzie w stanie naprawić płaszczyzny w zespole z CG zespołu.

Rozwiązanie, które sprawdza się w pomieszczeniu (nie testowałem pod kątem montażu, ale powiem, że to to samo)

1 - Definiowanie równań [patrz Log 1]

2 - Na podstawie tych równań zdefiniuj właściwości niestandardowe [Patrz Log 2]

3 - Przesuń płaszczyznę [Zwróć uwagę na kierunek i jednostki] i zastosuj do niej równanie (W moim przypadku: = Y) [patrz Log 3]

4 - Na tej płaszczyźnie utwórz punkt i zastosuj do niego równania w obu kierunkach (w moim przypadku X i Z) [Patrz log 4]

Utworzono punkt odpowiadający środkowi masy i aktualizowany po każdej przebudowie!

Wyświetl część - Przestroga - SolidWorks 2018

EDIT: No cóż... Oczywiście obrazy nie oddają tego, co myślałem!, poniżej znajdziesz 4 obrazy w nieco większym formacie!

https://ibb.co/jL3udd
https://ibb.co/mPHbry
https://ibb.co/mAhbry
https://ibb.co/gmOSyd

EDIT 2: Pomyśl o tym, to dość dobrze odpowiada twojej prośbie! Wykonujemy elementy betonowe (a dokładniej schody), metoda opisana powyżej pozwala nam ustawić łańcuchy dźwigu, aby pomóc w obsłudze miejsc ^^

exemple_cdm_2018.sldprt
3 polubienia

Czyli mam pudełko z SW15 do montażu.

Z drugiej strony nie testowałem i nie dało się utrzymać tej funkcji ani w trybie monety, czy asm.

Stworzyłem szkic, chcąc go zwymiarować w stosunku do COG, wymiar jest kontrolowany.

Rozwiązaniem wydaje się być stworzenie szkicu 3D z punktem zwymiarowanym w stosunku do COG lub może uda nam się pobrać położenie COG z równań i użyć tej wartości do przypisania go do wymiaru.
Próbowałem, Sw oferuje we właściwościach "użytecznych" 3 współrzędne ("SW-MassCenterZ"), ale nie można ich przypisać do zmiennej lub wymiaru.

Chcesz dobry żart, z SW15 (testowałem na 14, 15, 16 i 17, jest naprawiony tylko w 17!):

Dla tych, którzy chcą szybko otrzymać rozwiązanie:
SW proponuje jako parametr "SW-CenterofmassZ", który nie jest rozpoznawany, ale jeśli wymusisz tekst na "SW-Center of gravityZ", to działa.

1 polubienie

@stefbeno

Naprawdę za mocny Stef

[[ SW proponuje jako parametr "SW-CenterofmassZ", który nie jest rozpoznawany, ale jeśli wymusimy tekst na "SW-Center of gravityZ", to działa. ]]

Czy masz pojęcie, czy daje ref na trzech osiach, czy na jednej osi, w którym to przypadku po prostu musisz zrobić 3 równania, jeśli dobrze zrozumiałem

Nigdy nie używałem równań,  więc nie zdziw się moim pytaniem (nie uderzaj się w głowę NOOooonnn)

EDIT: przepraszam, że nie widziałem części  @Macro227, które są quasi tutorialem. Dziękuję Marco227

Jestem na SW2018 sp3 i oferuje mi "środek ciężkości" (a nie "środek masy")

Oczywiście wartości ujemne nie pomagają, trzeba dodać x-1, żeby to odwrócić

Podobnie jak stefbeno , utwórz środek masy części, zaznaczając opcję, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy ten środek masy i utwórz punkt środka masy i przyciągnij do niego. (test 2016)