Witam, chciałbym zasymulować odkształcenia deski drewnianej (dla stopni schodowych) i w tym celu chciałbym wiedzieć, czy SolidWorks Simulation pozwala poradzić sobie z materiałem anizotropowym? A jeśli tak, to czy możemy dostosować różne kierunki płaszczyzny drzewiastej?
Nie da się znaleźć wyniku wyszukując w google, więc próbuję tutaj szczęścia :)
Miłego dnia
Witaj @matthieu.lostenlan
Odpowiedź brzmi nie, ponieważ dobry powód jest prosty: powód jest taki, że drewno nie ma stabilnych właściwości, ponieważ od jednej deski (deski itp.) do drugiej, nawet pobranej z tego samego drzewa, elastyczność we wszystkich kierunkach nie będzie taka sama, dlatego nie możemy użyć Von Misesa, ani Tresca
Poza symulacją ortotropową, która ma wartość przybliżoną, nie widzę rozwiązania (ale nie wiem wszystkiego, daleko mi do tego)
Pewne jest, że będziesz musiał zdefiniować swoje materiały w SW przynajmniej dla modułów Younga i współczynników Poissona (tutaj tabele ), z drugiej strony nie znalazłem wiarygodnych tabel dla współczynników rozszerzalności cieplnej, ani dla ograniczeń granic sprężystości tych materiałów.
Możesz zajrzeć tutaj, na stronę 59 , aby znaleźć dobre podejście do problemu, ale z analizą partii tartaku. Oznaczałoby to, że musiałbyś znać moduł dla każdej partii i tworzyć lub modyfikować kryterium w oprogramowaniu dla każdej symulacji. Istnieje kilka tez, które zajmują się tym problemem lub podchodzą do niego.
Proponuję jednak spojrzeć na poniższy link, chociaż podane przez nich przykłady wydają mi się niejednoznaczne. Zawsze możesz się z nimi skontaktować, aby sprawdzić, czy odpowiada Twoim potrzebom.
Poczekajmy też na opinię naszych kolegów, którzy są specjalistami w dziedzinie symulacji; w tym @m.blt
Pozdrowienia
5 polubień
Dziękuję za odpowiedź;
Rzeczywiście, nie wziąłem pod uwagę, że drewno zmieni własność w zależności od wielu kryteriów (jego starzenie się itp.), a także procesów pozyskiwania tych słynnych desek.
Linki, które podałeś, pozwolą mi zacząć od nowa z nowym podejściem do projektowania, które mam nadzieję będzie bardziej owocne:)
Miłego dnia
1 polubienie
@Matthieu.L
Możesz zamknąć temat, jeśli chcesz.
Pozdrowienia
1 polubienie