Witam
Próbuję się dowiedzieć, czy ktoś już narysował plany domów dzięki solidworks, Catia lub Creo?
Pozdrowienia
Witam
Próbuję się dowiedzieć, czy ktoś już narysował plany domów dzięki solidworks, Catia lub Creo?
Pozdrowienia
Swoje zrobiłem na SW, ale to było tylko dla mnie
Myślę, że dla profesjonalnej realizacji najlepiej jest przyjrzeć się konkretnemu oprogramowaniu architektonicznemu
Powiedziałbym, że z AutoCAD jest łatwiej!!
w większości przypadków plany domów są w 2D!!
Miłego dnia
Cześć Samuelu;
Tak, pod Catią, plany na werandę.
Cóż, to trochę tak, jakby użyć wyrzutni rakiet, aby pozbyć się komara, ale jest to wykonalne.
Z drugiej strony, w sieci jest bardzo dobrze, mało specjalistycznego i wolnego oprogramowania.
Cédric.
Zaprojektowałem i zbudowałem swój dom oraz inne zakłady przy Via Sollidworks
głównie szkielety drewniane
Wyszukaj w Google Solidworks Wood Frame House
@+ ;-)
Witam
Jako fan Autocada miałem pewne problemy z dopasowaniem przejść między różnymi piętrami. W końcu rozbiłem swoją skarbonkę i włożyłem 140 € w oprogramowanie, które zrobiło mi wszystko dobrze, a nawet więcej niż się spodziewałem. Zarządzanie jest kompletne nawet z pochyłym terenem (i do ok.). Udało mi się zasymulować wizytę z meblami, wszystkimi lampami,... Oświetlenie dzień, noc, lampy (symulacja oświetlenia, przełączniki,.... Shon i inni są dokładni, a nawet ramy są bardzo zbliżone: Micro Application 3D Expert architect cad (99 € podstawowe i 149 € z bardziej kompletnymi bibliotekami).
Bardzo praktyczny do wstawienia w krajobraz (na PC)
Porównałem to z planami przejętymi przez producenta mojego domu, moje oprogramowanie nie oblicza ceny, to wszystko, reszta jest bardzo blisko (150€ na dom, nawet mały, warto!).
Narysowałem swój dom na SolidWorks do planowania prac remontowych.
Powiedzmy, że niekoniecznie jest to najlepsze narzędzie do tego, ponieważ Solidworks nie jest oprogramowaniem dla architektów, ale doskonale nadaje się do użytku, w którym go miałem.
Czyli sprawdzanie wymiarów, powierzchni pod moje materiały budowlane, przejście, planowanie układu itp.
Oczywiście, jeśli chodzi o edycję planu bezpośrednio weryfikowalnego przez architekta, nie jestem pewien, czy może być odpowiedni, z drugiej strony może służyć jako podstawa.
Jeśli jest to do użytku osobistego, gdzie możesz sobie pozwolić na uwolnienie się od pewnych standardów budowlanych, nie ma problemu.
Swoje mieszkania wykonałem pod SW, Catia i NX
Ale najlepsze, co zrobiłem, to dom moich rodziców (do całkowitej restrukturyzacji) pod Google SketchUp
Bardzo łatwy w użyciu, zabawny i bardzo przydatny do symulacji wizyt w ... i za darmo
Marci GOOGLE, Marci ;-)
(mała zaleta, duża biblioteka społeczna do umeblowania i udekorowania wewnątrz i na zewnątrz)
Witam
Musiałem rysować plany domów o konstrukcji szachulcowej.
Jedyne, co zrobiłem z SW, to renderowanie zewnętrzne (tak ładne drewniane okładziny).
Jeśli chodzi o stronę techniczną, nie jest to takie proste.
W efekcie: Autocad w zakresie pozwoleń na budowę oraz SEMA w zakresie realizacji konstrukcji szkieletowej.
Myślę, że jest to całkiem możliwe, aby zrobić wszystko na oprogramowaniu, ale nie jest to tak proste i szybkie, jak w specjalistycznym oprogramowaniu (na przykład framework, będziesz musiał wykonać wszystkie złożenia ręcznie...).
Powodzenia w każdym razie :)
Pomysł na to, co można zrobić
http://imageshack.com/a/img197/1470/m6zl.png
@+ ;-)
I w końcu o to chodzi w tym pytaniu, prawda?
Dobry wieczór
Jak wszyscy inni, tak, zaprojektowałem swój dom pod sw. ale do planu budowlanego 2D użyłem draftsight, to jak autocad, ale to nic nie kosztuje ;)
Dziękujemy wszystkim za szybką informację zwrotną w tej sprawie.
Moim celem było głównie sprawdzenie, czy w jednym lub drugim z tych konkretnych programów znajdują się moduły, które łatwo rysują plany i wykonują modelowanie 3D, aby faktycznie zobaczyć rendering.
Prawdą jest, że to trochę jak bomba atomowa, która rozbija muchę.
Dziękuję Wam wszystkim
na SW, aby zrobić plan domu, jest to bardzo proste
Powtórz krok 1/7, aby przejść do następnego poziomu
dla połaci dachowej (połaci) dachu wykonać po wzniesieniu ścian zewnętrznych
oto B A BA
Dlaczego według poziomu
Chodzi o to, aby móc łatwo zobaczyć i zaaranżować poziomy, umieścić meble, zobaczyć przejścia, utracone przestrzenie
@+ ;-)
Cześć, jestem architektem i zaprojektowałem plany z S.W. jest piękny, radzę spróbować z Autocadem lub Archicadem, jest lepiej.
dla ZABAWY
Np.: dom i solizakłady
http://www.youtube.com/watch?v=I7Zniomrfyc
http://www.youtube.com/watch?v=zA8uj4eUyBQ
http://www.youtube.com/watch?v=yGgtoJRZU5M
@+ ;-)