Składanie pod kątem 45° (Solidworks 2016)

Cześć wszystkim.

Mam kawałek blachy do narysowania z fałdami pod różnymi kątami. Nie mogę złożyć mojego 45°... Czy byłbyś, jak to zrobić? Próbowałem, przechodząc przez szkic, a następnie naszkicowaną funkcję składania (ale nie mogę zrobić definicji funkcji), przez funkcję zagięcia na krawędzi (ale kąty muszą być większe niż 90°, więc nie zaczynam od prawej strony).

Dzięki za pomoc.

1.png

Witam

Miałem kolegę, który nawet miał problem, odpowiedziałem na ten post:

http://forum.solidagora.com/topic3058.html

1 polubienie

Dlaczego nie wykonać blachy wygiętej na krawędzi pod kątem 45°?

Nie widzę problemu

pli.png
2 polubienia

Nie wystarczy odwrócić kierunek zagięcia?

1 polubienie

No tak, nie widzę trudności =)

Musieliśmy coś przeoczyć!

vspemens> spojrzałem na twoją odpowiedź, której mi udzieliłeś, z drugiej strony nadal mam ten sam problem nawet z wirtualnym skrzyżowaniem...

Bart / sbadenis > Kiedy wyginam blachę na krawędzi, nie mogę ustawić kąta poniżej 45°... nawet jeśli zmienisz kierunek zagięcia...

Nie można wykonać fałdu stycznego o kątach mniejszych niż 90°

Musisz użyć innego rodzaju fałdy. lub prześledź to ręcznie, ale nie widzę dlaczego.

Czy możesz wysłać swój kawałek?

1 polubienie

Zapraszam do zapoznania się z tutorialem dotyczącym modułu blachy, który można znaleźć w pomocy solidworks.

Pod koniec tego samouczka będziesz miał znacznie mniej problemów z rysowaniem giętej blachy.

1 polubienie

Witam

Właśnie zobaczyłem na twoim ekranie, że narysowałeś początek swojej części w wytłaczaniu, a następnie przekształciłeś go w blachę. Dlaczego nie zrobić całej części w wytłaczaniu i innych funkcjach, dopóki nie będziesz mieć gotowej części, a następnie przekonwertować ją na blachę, jest łatwiej, jeśli nie opanujesz zbytnio modułu blachy...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Ac cobra 427 > Minęło kilka lat, odkąd używam tego modułu, więc powrót do niego jest dla mnie trochę skomplikowany...

vspemens> Zacząłem swój utwór od początku, a twoja technika w końcu zadziałała... Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego na początku nie chciał działać.

Bart> Tak, to właśnie zrozumiałem z linkiem, który vspemens umieścił w swoim pierwszym poście, ale kiedy próbowałem zrobić zagięcie z wirtualnym skrzyżowaniem, też nie mogłem tego zrobić. Prawdopodobnie gdzieś mnie blokowało. Przerysowałem swój kawałek i byłem w stanie poprawnie wykonać fałdy, a także pierwszą fałdę, którą narysowałem w objętości, ponieważ nie mogłem tego zrobić.

1 polubienie

Konwersja na blachę jest stosowana w przypadku naprawdę skomplikowanych części, w przypadku prostych części lepiej pozostać przy klasycznym module.