Składanie przejściowe

Cze wszystkim.

Nowy problem z zagięciami przejściowymi: prosta blacha na początku, ale zakrzywiona na końcu. Jak przekonwertować go na blachę? Próbowałem wszystkich sposobów, ale już nie mogę tego zrobić. Minęły dwa dni węszenia po forum, ale moja cierpliwość się wyczerpała i proszę o pomoc. 

Zagięcia przejściowe, po rozłożeniu, powinny dać mi linie gięcia, ponieważ używamy ich do śledzenia ich za pomocą cięcia plazmowego i gięcia blach w warsztacie.

Załączam plik sld. 2015

d3771.005_tole_de_fond_superieur_1.sldprt

Witam

Może jakieś ciekawe informacje tutaj (patrz też komentarze):

http://www.solidsmack.com/cad/flattening-non-linear-conical-surface-solidworks-is-it-possible/

Oto przykład z zagięciami przejściowymi, w przeciwnym razie spróbuj z "wstaw zagięcia" (wybierz krawędź, a nie powierzchnię).

Powodzenia.

test.sldprt

Witam

Problem z twoim plikiem polega na tym, że zaczynasz od funkcji objętości, używasz arkusza blachy bezpośrednio z funkcją składania przejścia.

@+

d3771.005_tole_de_fond_superieur_1.sldprt
4 polubienia

@coyote: Próbowałem z fałdami przejściowymi, ale wszystkie zaczynały się od jednego punktu. Nie rozumiem dlaczego.

Dziękuję i tak :) Szczególnie przepraszamy za opóźnienie w odpowiedzi, ale w tej chwili mamy dużo pracy.