Złóż po nacięciu

Cześć wszystkim

Łamię sobie głowę, aby znaleźć rozwiązanie, które sprawi, że w CAD będzie to samo, co na zdjęciu. Czy ktoś z Was wykonałby już tego typu projekt?

Jest to zagięcie plastikowej płytki z nacięciem. Celem jest nadanie produkcji odpowiedniego opracowanego.
Mój wielokrotny kawałek z nacięciem.

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witam

Kiedy pracowałem w branży tworzyw sztucznych, mieliśmy ten sam problem.
SW nie był (i może nadal nie radzić) sobie z zagięciem, jeśli usuniesz z niego materiał. W związku z tym niemożliwe jest przedstawienie rzeczywistego utworu.

Obliczenia teoretyczne opracowane dla tego typu składania są bardzo proste: dodanie wewnętrznych żeber.
W SW musisz ustawić ubytek fałdy na 2x grubość pozostałą po nacięciu.
Przykład:
Grubość materiału = 5mm
Szerokość nacięcia = 5 mm pod kątem 90°
→ zatem na dnie pozostało 2,5 mm materiału => strata przy zagięciu 5

W załączeniu znajduje się mały crobar do wyjaśnienia
20250204153457.pdf (29.6 KB)

Jako ogólną zasadę zastosowaliśmy tę podstawową zasadę dla 95% naszych fałd: strata na zakręcie = 2x (pozostała) grubość.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź.
Zasadniczo, robię klasyczne spasowanie o promieniu 0,1 (najmniejszym) i ustawiam swoją stratę na fałdzie, aby uzyskać prawdziwy pressing, a mój kolega wykona swoje cięcie w stosunku do osi folda.
Zasadę rozwinąłem dobrze, nawet jeśli jesteśmy bardziej na 1/3 niż 1/2 :wink:
Pomyślałem, że możemy zrobić coś bardziej realistycznego (złożone/rozłożone)

Dziękujemy za Twoją opinię

W przypadku 1/3, 1/2, 1/4 lub 3/4 ustawienie jest takie samo: 2x pozostała grubość dla ubytku w załamaniu.

Możliwe jest zrobienie czegoś bardzo realistycznego... Musiałem to zrobić dla klienta, który był trochę wybredny...
Hurt:

• Konfiguracja dla produkcji, prosta, podstawowa
  • Konfiguracja polegająca na dodaniu usuwania materiału do każdej fałdy (złożonej części), aby jak najbardziej zbliżyć się do rzeczywistości.
    Jak na kawałek od czasu do czasu, OK, na co dzień na pewno nie: zbyt czasochłonne!
1 polubienie

Witam

Spójrz na samouczek, który zrobiłem kilka lat temu; Musiał spełniać Twoje potrzeby

https://mycad.visiativ.com/contenu/préparation-dun-tube-carré-en-tôlerie-pour-le-laser-tube

4 polubienia

Dziękuję za ten samouczek, który zrobiłem ponownie i myślę, że pewnego dnia faktycznie użyję go ponownie z rurką.
Ale teraz nie mogę wrócić do samouczka, aby używać płyt. W każdym razie dziękuję za bardzo fajny samouczek

Witam

Spójrz na tę część bardziej zgodnie ze swoimi potrzebami?
Testowane 2.SLDPRT (137.4 KB)
to pomysł, jak to zrobić, może działa lepiej na bardziej filcowych wersjach SolidWorks

Witam

Podobnym tematem zajmowano się kilka lat temu: cięcie laserowe + gięcie