Wiele linii konstrukcyjnych

Witam mam problem,  kiedy klikam na linię, tworzę swoją linię, a po zakończeniu muszę ponownie wybrać linię w pasku, aby utworzyć nową. to ogromna strata czasu i moglibyśmy to zrobić na SW 17, więc masz pomysł? Dziękuję. dla informacji jestem na SW 19 

image_1.jpg

Witam

Kiedy tworzysz linie, aby przerwać tworzenie i wznowić je później, wystarczy dwukrotnie kliknąć, powoduje to zatrzymanie i nie musisz ponownie wybierać funkcji.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witaj jmsavoyat

Tak, wiem o tym, ale kiedy chcę na przykład zrobić okrąg, zaznaczam go i zwykle można zrobić kilka z rzędu, a potem, gdy tylko zrobię jeden, muszę wrócić do paska narzędzi i zacząć od nowa. I to samo dotyczy wszystkiego na szkicu. 

Witam

W ustawieniach/dostosuj/ myszy. Patrz załącznik.

Możesz dostosować swój bezpośredni dostęp za pomocą myszy.

Pozdrowienia

capture_parametre_souris.jpg
1 polubienie

Witam

Używam skrótów. Dla wiersza I wpisz L małą literą (l), aby rozpocząć wiersz i L małą literą, aby zakończyć wiersz.

L jak linia
C jak linia budowlana
O jak okrąg

Taki sam jak E dla wytłaczania
schift V do usuwania materiału

Itd... itd...

Od Ciebie zależy, czy wybierzesz skróty, które najbardziej Ci odpowiadają.

Idzie bardzo szybko. Zwłaszcza, że używam dwóch myszek: zwykłej z lewą ręką i myszki 3D z prawą ręką. Tak więc 90% przypadków to lewa mysz i prawa klawiatura.

Korzystam tylko z rozwiązania zaproponowanego przez @contact_168 do wyjścia ze szkicu lub do wykorzystania wymiarowania i promieni w szkicu.

Pozdrowienia

Jestem pod SW2019 wybieram okrąg Robię 1. po kliknięciu w innym miejscu Robię 2. kółko i tak dalej, nie widzę powodu, dla którego miałbyś wracać do menu, wybierz narzędzie linii lub okręgu, chyba że naciśniesz ESC na końcu każdej linii lub okręgu iw tym przypadku jest to normalne.

To samo dotyczy linii, łączę je bez problemu.

Witam

Po umieszczeniu drugiego punktu linii, kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie "zakończ łańcuch" (jest to to samo, co wykonanie podwójnego kliknięcia, o którym wspomniał powyżej jmsavoyat ), możesz rozpocząć nową linię bez konieczności ponownego wybierania polecenia linii na pasku zadań.

Życzę Ci miłego dnia.

fin_de_ligne.jpg

Witam

Sprawdź,  czy w Opcji systemu - Ogólne opcja "Tylko jedno zamówienie na wybór" nie jest zaznaczona

Cdlt powiedział:

Alan

image_1696.png
4 polubienia

Witam

Może to być spowodowane ustawieniami w opcjach ogólnych w solidworks.

Musisz sprawdzić, czy pole "tylko jedno zamówienie na wybór" jest odznaczone, jest zaznaczone w SW2019.

Opcja systemowa --> Ogólne--> Tylko jedno polecenie na wybór.  

Miłego dnia

Cdlt powiedział:

option_generale.png

Witam wszystkich i dziękuję za pomoc i dziękuję  Acombier za rozwiązanie, to wszystko, dziękuję i miałem dobry dzień 

1 polubienie