Stempel tłoczony + otwór

Cześć wszystkim!

Chcę zrobić narzędzie do tłoczenia, aby móc łatwo wstawić kształt, którego często potrzebuję, do blachy o grubości 0,3 mm.

Udaje mi się stworzyć pożądany kształt, a także stworzyć narzędzie, które dodaje mój materiał do blachy. Z drugiej strony nie mogę dostać mojego dziurkowanego klipsa i 2 okrągłych otworów. Czy wiedziałbyś, jak to zrobić.

Z góry bardzo dziękuję

Najmłodsze dziecko

Witam @benjamin_co

Myślę, że nie wszystko zrozumiałem.
Zwłaszcza, gdy mówisz

[cytat] Mogę stworzyć narzędzie, które dodaje mój materiał do arkuszy [cytat/]

Czy mógłbyś opublikować płaski szkic części i widok z góry ukształtowanej części?

Lub opublikuj swoją część, która musi być częścią blaszaną, jak sądzę.

Pozdrowienia

PS: pierwszy, który przywołuje pilnik pogrubiający do dodawania materiału do zastawu! Nie, ale!

1 polubienie

wybita łapa. SLDPRT (123.6 KB)

Witam, dziękuję za pomoc, oto część blaszana.

Chodzi o to, aby z płaskiego kawałka blachy o grubości 0,3 mm móc rzucać tym kształtem wszędzie, a następnie wyjmować płaski DXF, aby rozpocząć cięcie laserowe

Dobry wieczór

Właśnie spojrzałem na twój kawałek i nie ma trudności z zrobieniem.

Pozwalam sobie jednak na przyjacielską uwagę, na nic nie komplikujesz sobie życia.
Zaczynasz od objętości, którą budujesz w kilku etapach, a następnie przekształcasz ją w arkusz blachy.

Twój kawałek może być wykonany w jednym szkicu i dwóch zagięciach, co pozwoli Ci uwzględnić stratę na fałdzie i sprawić, że fałdy będą bardziej zgodne z rzeczywistością tego, co wydarzy się w warsztacie.

Jeśli masz trochę czasu, jutro rano wykonam dla Ciebie pracę w całości z blachy z pierwszego i jedynego szkicu.

Pozdrowienia

3 polubienia

Och, dziękuję, to super miłe! Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, jak sobie radzisz z modułem blaszanym w przyszłości, może to uprościć moje życie!

Chodzi szczególnie o to, aby z mojej strony móc zachować "narzędzie" w pamięci, aby móc regularnie odtwarzać ten kształt na kilku kawałkach. I często ponad 50/60 razy twarda każda część

Witam
Myślę, że narzędzie dla Ciebie jest takie.

Cięcie dziurkaczem. SLDPRT (179.5 KB)

Tej funkcji nie można jednak spłaszczyć. Więc najlepiej jest ciąć + składać, jak powiedział Zozo.

1 polubienie

Wada funkcji blachy: powtarzalność. Nie można użyć powtórzenia dla zagięć. Jeśli to cięcie + tłoczenie musi być powtarzane dziesiątki razy z różnych stron, to moim zdaniem bardziej odpowiednia jest funkcja wykrawania.

1 polubienie

Witam @benjamin_co

Małe pytanie, po co Ci mieć tak dużą przestrzeń między płaską częścią a częścią w kształcie litery Z.

W rzeczywistości wszystko zależy od techniki produkcji. Wszystko zależy od ilości w ciągu roku

1°) Najprostszym jest dziurkowanie, a następnie składanie dwóch fałd
2° szydło, które wykonuje zarówno cięcie, jak i kształtowanie (trochę jak progresywne VS, ale bardzo uproszczone narzędzia do prasowania)
3°) Najtańszym ze wszystkich narzędzi jest cięcie laserowe o szerokości cięcia zmniejszonej maksymalnie do 0,5 lub większej niż szerokość wiązki laserowej. Następnie dwa złożenia za pomocą giętarki hydraulicznej lub ręcznej.

Nie umknęło Twojej uwadze, że podwójne fałdy powodują, że zaokrąglenie środkowej części jest przesunięte o 0,4 mm. Ale wieszanie rzeczy prawdopodobnie nie ma znaczenia.
Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, lepiej byłoby je uprościć (patrz uwaga na załączonym obrazku)

Czekając, aby dowiedzieć się więcej, wykonuję dla Ciebie część za pomocą rozwiązania do obróbki nr 3

Pozdrowienia

Witam @soring :smiley:

Z mojego punktu widzenia są to małe unikalne części, które są albo przykręcane, albo nitowane (patrz dwa otwory) na blasze lub dowolnej ramie (w tym plastikowej)

Pozdrowienia

1 polubienie

Tak, jeśli jest to ta sama część, wystarczy złożenie. Za pomocą funkcji " offset " niewspółosiowość, o której mówisz, jest obliczana automatycznie.
image

@Zozo_mp Więc!: Nie, to nie są wyjątkowe kawałki, to kształt, który powtarzam na blasze miedzianej o grubości 0,3 mm. W rzeczywistości służy do nawiązywania kontaktu z baterią. W 1,5 mm z tyłu znajduje się sprężyna.

Wychodzi w cięciu laserowym. 2 otwory służą po prostu do indeksowania bardzo prostego narzędzia ręcznego (rodzaj kształtu / przeciw-kształtu w druku 3D), które ma przyjść i " wstępnie uformować " zakładkę. Ten ostatni nabiera następnie ostatecznego kształtu, gdy utknie pod ciśnieniem między akumulatorem a sprężyną.

Chcę jasno powiedzieć, że nie jest to profesjonalna aplikacja, więc cięcie laserowe i druk 3D, to maksimum, na jakie mogę sobie pozwolić :slight_smile: I idzie bardzo dobrze, biorąc pod uwagę, że nie mam wielu części do wykonania.

@soring dobrze współpracuje z tym narzędziem " dziurkacza ", które lekko zmodyfikowałem, aby trzymać się moich wymiarów. Z drugiej strony część nie " płasko się "spłaszcza ", gdy o to poproszę, aby wyjąć DXF do cięcia laserowego. Czy to normalne w przypadku tego narzędzia?

Oto kawałek wykonany z laserowo wyciętym i dwoma fałdami.

Niestety jestem w wersji 2022, dlatego oprócz pliku nakręciłem dla Was mały filmik
Pozdrowienia

Embouti Patte z ZZ.zip (29.2 MB)
_ZZ.SLDPRT ( 127.6 KB)

@benjamin_co

Przepraszam, że źle zrozumiałem, ponieważ zacząłem od artykułu, który opublikowałeś.

Dzięki dwóm metodom, które Ci oferujemy, powinno być dobrze.
W każdym razie to, co Ci oferuję, pozwala kontrolować wymiary i odkształcenia spowodowane zginaniem.
Funkcja offsetu oferowana przez @soring jest oczywiście bardzo dobra :slightly_smiling_face:

Pozdrowienia

PS: Nie wiem, czy opublikowany przez Ciebie pomarańczowy artykuł jest wykonany naszymi metodami, czy ten, którego użyłeś w pierwszym poście, ważne jest, aby odpowiedzieć na Twoje pytanie dotyczące spłaszczania + DXF.

@benjamin_co

Musisz oddzielić cięcie od składania. Rysunek, na którym wszystko jest płaskie zgodnie z proponowaną przeze mnie metodą, a następnie możesz wykonać swój DEXF
Tak jak w prawdziwym życiu, gdzie najpierw wykonasz cięcie laserowe i składanie, a następnie w drugiej operacji.
Druga płaszczyzna dla operatora składania.

Załóżmy się jednak, że moi koledzy z superfortichesów proponują Wam bardziej eleganckie rozwiązanie.
Nigdy nie spotkałem się z takim PB :upside_down_face:

Nie przerobiłem wszystkiego, ale będziesz wiedział, jak to zrobić

Co zrobię w tym przypadku, jeśli będę chciał pokazać spłaszczenie.

• Do reprezentacji 3D gotowej części i rysunków montażowych użyję stempla, aby ułatwić powtórzenie.
  • Dla detalu płaskiego arkusza pokazałbym tylko jeden stempel utworzony z funkcją gięcia na kawałku blachy (trochę oszustwo)

Skoro mamy powód do powtarzania

• Zrób zakładkę blachy z funkcją przesunięcia (więc mamy 1 bryłę), wymiary zewnętrzne muszą być mniejsze niż krok powtórzenia;
  • zduplikować ten korpus przez powtórzenie (mamy X rozłącznych ciał blaszanych);
  • Wykonaj nogę, która obejmuje x ciał i połącz. Zwykle mamy jeszcze kawałek blachy, dzięki czemu można go rozłożyć.
2 polubienia

Myślałem o tym, ale porzuciłem ten pomysł, ponieważ po połączeniu rozkładanie nie było już możliwe

Wrócę do tego, co powiedziałem. Więc tak, rozwiązanie stefbeno działa. Rozkładanie odbywa się poprawnie.

2 polubienia

Dowód na przykładzie (SW19).

Rozwijanie fuzji testowej. SLDPRT (152.5 KB)

"Śmieszna " rzecz , nie da się zrobić cienkiego cięcia w blasze.

2 polubienia

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Pozwoliło mi to poczynić duże postępy, ale także zdać sobie sprawę, że niekoniecznie muszę widzieć rozkładaną część na moim walnym zgromadzeniu.

Mówię więc sobie, że mogę być bardzo zadowolony z prostego umieszczenia płaskiego wycięcia wszędzie.

Mając to na uwadze, czy wiesz, czy istnieje narzędzie, które pozwala " rejestrować kształty otworów/wycinania " i regularnie umieszczać je na częściach? Często mam też przypadek wycięć do umieszczenia złącz w przegrodach, montażu wentylatorów typu PC itp.

Mam wrażenie, że damy radę zrobić to za pomocą skrzynki z narzędziami, ale od kilku godzin krążę w kółko, nie stawiając na swoim.

Rzeczywiście, mam zapisany " otwór ", który odpowiada mojemu cięciu, ale kiedy próbuję go umieścić, nie można go zmieścić na szkicu lub istniejącym elemencie. A po umieszczeniu nie można go już przenieść...

Dołączam kawałek z kawałkiem blachy zawierającym dane nacięcie.

płaski kawałek do cięcia łapy. SLDPRT (89.4 KB)