Zastanawiałem się, czy nie jest możliwe ustawienie rozmiaru (czcionki) dla tolerancji wymiarów w SolidWorks 2015.
Bo w momencie, gdy na planie mam wymiar tolerowany, ocena i tolerancja mają ten sam rozmiar czcionki. W związku z tym muszę systematycznie zmieniać rozmiar czcionki (na przykład ustawiając go na 0,5) dla każdej tolerowanej strony mojego planu.
Moje pytanie brzmi: czy istnieje sposób na ustawienie spójnej czcionki, która będzie miała zastosowanie do wszystkich moich tolerowanych ocen bez konieczności robienia tego ręcznie?
Dostęp do okna dialogowego Tolerancja wymiaru można uzyskać, klikając opcję Tolerancja w Narzędzia, Opcje, Właściwości dokumentu, Opcje wymiaru .
Czcionka/Tolerancja dopasowania Czcionka
Określ czcionkę, która ma być używana w tekście tolerancji wymiarów. W przypadku pasowania i pasowania z tolerancją i pasowaniem (tylko tolerancja) dla tekstu pasowania otworu i pasowania wału dostępna jest czcionka tolerancji dopasowania .
Wybierz opcję Użyj czcionki wymiarowej , jeśli nie chcesz zmieniać rozmiaru czcionki tekstu tolerancji wymiaru.
Aby zmienić rozmiar tekstu tolerancji wymiarów, wyczyść pole wyboru Użyj czcionki wymiaru i wybierz jedną z następujących opcji:
Skala policyjna. Wprowadź liczbę z zakresu od 0 do 10, aby przeskalować czcionkę.
Wysokość czcionki. Wprowadź wartość, aby określić wysokość czcionki.