Chciałbym mieć możliwość grawerowania części w centrum obróbczym.
Aby to zrobić, chcę , aby środkowa krawędź każdej litery z 3D została przekonwertowana na DXF, co daje trajektorię frezu.
Problem z solidworks polega na tym, że funkcja tekstowa (w szkicu) duplikuje kształt czcionki, więc nie mam centralnej trajektorii...
Próbowałem nałożyć przeciąg na usuwanie materiału, ale środkowa krawędź jest zanieczyszczona przez boczne krawędzie (potrzebuję tylko jednej krawędzi do centrum obróbczego).
Można tworzyć krzywe złożone z interesujących nas krawędzi, a w razie potrzeby rzutować je na płaszczyznę szkicu, a następnie przerabiać. Lub przekonwertuj tekst na szkic i przesuń połowę grubości czcionki, z drugiej strony może to być trochę kłopotliwe w zależności od stylu czcionki.
Do grawerowania części produkujesz lub podwykonawcę??? Bo w obu przypadkach chodzi o to, że chodzi o poziom programowania. Kiedy otrzymuję plan od moich klientów z tekstem do wygrawerowania na części, jest on na nim określony i odbywa się to podczas tworzenia pliku obróbki i jeśli chcesz go zobaczyć na swoim 3d; będziesz musiał przejść przez Autocad lub inne oprogramowanie i utworzyć tekst, a następnie skopiować i wkleić go do szkicu Solidworks i pozostawić. Po wklejeniu go i pozostawieniu szkicu musisz go wyświetlić.
Alternatywnie możesz utworzyć szkic na powierzchni swojego oznaczenia, a następnie wybrać wewnętrzne krawędzie usuwania materiału, jak na załączonym obrazie, i przekonwertować antytację na szkic z obrysem tekstu. Następnie, po tej operacji, możesz użyć funkcji usuwania twarzy, przechodząc do insert==>face==>delete. W ten sposób usuniesz obwiednię, zachowując jednocześnie połączenie między nią a szkicem.
W przeciwnym razie włóż monetę kanistrową z tego typu usunięciem, a ja dam Ci ją w poście.
Nawiasem mówiąc, na której wersji SolidWorks jesteś???
Nie wiem, dlaczego ten post z 2017 roku został odkopany, ale hej, dodam swoje ziarnko piasku.
Właściwie to tylko uwaga na temat tego, jak obrabiać tekst.
Jeśli używasz frezu o określonej średnicy (często 3 mm lub więcej), lepiej jest użyć tekstu jednowierszowego, jak wskazano powyżej.
Z drugiej strony, jeśli używasz grawerowanego lub spiczastego wiertła (kwadratowa płytka pod kątem 45°), tekst dwuwierszowy nie jest denerwujący i możesz dostosować szerokość linii, bawiąc się głębokością przejścia. Wiemy, co robimy na naszych panelach drewnianych i działa to bardzo dobrze i pozostaje czytelne.