Położenie początku układu współrzędnych części w zespole (API Solidworks)

Witam

Zaglądam do makra VBA uruchomionego w zespole, aby pobrać i umieścić w arkuszu kalkulacyjnym Excela nazwę części (jest zrobione) i współrzędne początku tej części w tym złożeniu. To jest to, czego jeszcze nie wiem, jak zrobić.

Oto fragment kodu, o którym mowa:

ChildPartCount = UBound(TyłekDziecko)    

Dla j = 0 Do ChildPartCount
            'Nazwa i konfiguracja
            xlapp. Arkusze robocze(1).cells(Wiersz, 1). Wartość = AssChild(j). Nazwa
            xlapp. Arkusze robocze(1).cells(Wiersz, 2). Wartość = AssChild(j). ????

Line=Linia+1

Następny

Z góry dziękuję każdemu, kto może mi pomóc

Witam

Nie rozumiem, dlaczego starasz się przyjąć pozycję początków. Elementy składowe zespołu rozumiem, ale pozycja początku wydaje mi się trochę zbyt teoretyczna.

Zwłaszcza, że będziesz miał położenie początku, ale nie kierunek osi.  Odpowiedź na to pytanie znajdziesz tutaj:

http://help.solidworks.com/2018/english/api/sldworksapi/solidworks.interop.sldworks~solidworks.interop.sldworks.isketchpoint~getid.html?verRedirect=1

Zrobiłem coś takiego, zrobiłem szkic z pozycjami punktów odniesienia, zarządzam położeniem punktów i mówię, że ten komponent idzie w tym punkcie.

Potwierdzam, że potrzebuję współrzędnych początku, bez osi. ^^

Nie udało mi się użyć identyfikatora GetID dla źródła. Wydaje mi się, że musisz mieć szkic.

Ale skończyło się na tym, że znalazłem odpowiednią składnię, jeśli ktoś ma taką samą potrzebę, a mianowicie: 

TyłekDziecko(j). Transform2.ArrayData(9)   (do pomnożenia przez 1000) dla współrzędnej x

dla y ArrayData(10) i (11) dla z.

Dziękuję za twój wkład, Mandragore.

1 polubienie

Na tym polega problem z moim linkiem, on szuka współrzędnych punktu na szkicu.

Właśnie poszedłem na warsztat i zapytano mnie dokładnie o to samo.... mianowicie, aby uzyskać pozycję na Y niektórych komponentów w złożeniu.

1 polubienie