Położenie wybrzeży

Witam, w zeszłym tygodniu wziąłem udział w szkoleniu w Axemble i zauważyłem, że mam kilka opcji, które są bardzo fajne, które wyskoczyły...

A teraz próbuję znaleźć niektóre z nich, ale nie mogę znaleźć tego, który zarządza położeniem wymiarów szkicu... Ten, który sprawia, że gdy pociągniesz za żebro, ustawia się ono inaczej w zależności od pozycji myszy... (Obraz CF)

Czy ktoś wie, gdzie to jest?

Z góry dziękuję.

position_cotes.png
1 polubienie

Jeśli umieścisz żebro jak najbliżej linii? Wybrzeże się z nim nie zgadza?

aligne.png
4 polubienia

Za pomocą kliknięcia prawym przyciskiem myszy przed umieszczeniem wymiaru możesz go zablokować (kłódka), sprawdzić , czy Ci odpowiada.

W przeciwnym razie przejdź do najdalszego (po lewej) i przesuń mysz w górę.

Wydaje mi się, że nie ma na to takiej możliwości, jest ona nadal aktywna.

3 polubienia

Aby zilustrować, co @PL

Zobacz załączony obraz linii od lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu.

Jeśli narysujesz swoje szanse w rzucie linii, będziesz miał jej długość (na czerwono na obrazku).

Jeśli wyjdziesz z tej projekcji i przejdziesz do lewego górnego rogu, będziesz miał jej pionowy wymiar rzutowany (na żółto na obrazie).

Jeśli wyjdziesz z tej projekcji i przejdziesz do prawego dolnego rogu, zobaczysz jej rzutowany wymiar poziomy (na niebiesko na obrazie).

sans_titre.png
3 polubienia

A kiedy wzgórze nie jest osiągalne/nie można go umieścić, musisz przejść przez wymiary pionowe lub poziome.

screenshot576.jpg
2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, ale nadal mam problem... Wiem, że normalnie, poruszając myszką, można przesunąć położenie wybrzeża, to jest dokładnie to, co chciałbym znaleźć... Nie da się go zdobyć...

Ponadto nie mam też dostępnych wszystkich żeber, jak pokazano na drugim zdjęciu @Benoit (patrz załączony obrazek)

probleme_cotation.png

@Joss, myślę, że wiem, skąd to się bierze! Jesteś na szkicu 3D? Te opcje nie są dostępne w szkicach 3D!

Tak więc, aby ocenić swoje komponenty X/Y i Z, można się założyć, że to, co chcesz zrobić, nie działa. W liniach liniowych należy narysować dodatkowe linie, aby uzyskać rzutowane długości.

2 polubienia

Haaaaa... Teraz, kiedy o tym myślę, prawdą jest, że na treningach prawie nie używaliśmy szkiców 3D... Ok, tyle dla mnie ^^.

Teraz pozostaje tylko złożyć prośbę o ulepszenie, aby móc wymiarować równolegle do dwóch osi w swoich szkicach 3D:p

1 polubienie

Cały talent do demonstrowania narzędzia: prezentowania tego, co działa dobrze! Nigdy tego, co można by poprawić! ;)

Byłaby to rzeczywiście wielka poprawa, dziś jest to żmudne!

1 polubienie

Dokładnie, w szkicowaniu 3D musisz dodać linie konstrukcyjne, które tworzą kwadrat, aby móc poprawnie zwymiarować.

3d.png
1 polubienie

Nie ma potrzeby dodawania osi w szkicach 3D, wystarczy nacisnąć TAB przed umieszczeniem wymiaru, a kursor myszy zmieni się na literę odpowiedniej osi:

Absolutny

Mierzy bezwzględną odległość między dwoma punktami. Jeśli naciśniesz Tab , aby ustawić wymiar wzdłuż osi, kontynuuj naciskanie Tab , aż wskaźnik zmieni się na  wymiar bezwzględny.

Wzdłuż X

Mierzy odległość między dwoma punktami wzdłuż osi X. Naciśnij razTAB , aby zwymiarować wzdłuż osi X.

Wzdłuż Y

Mierzy odległość między dwoma punktami wzdłuż osi Y. Naciśnij dwukrotnie TAB , aby zwymiarować wzdłuż osi Y.

Wzdłuż Z

Mierzy odległość między dwoma punktami wzdłuż osi Z. Naciśnij trzykrotnie TAB , aby zwymiarować wzdłuż osi Z.

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/c_3D_dimension_types.htm

3 polubienia

Hej, fajna ta technika, bardzo dziękuję @Lucas =)

Nigdy nie próbowałem Tab na wzgórzach, ułatwi mi to wiele rzeczy^^

2 polubienia

Każdego dnia , kiedy przyjeżdżasz do Lynkoa, dowiadujesz się o tym!! :)

Dobra robota Lucas!

2 polubienia

Więc teraz czuję ogromną ulgę!

Dzięki za tę wskazówkę.