Witam, w zeszłym tygodniu wziąłem udział w szkoleniu w Axemble i zauważyłem, że mam kilka opcji, które są bardzo fajne, które wyskoczyły...
A teraz próbuję znaleźć niektóre z nich, ale nie mogę znaleźć tego, który zarządza położeniem wymiarów szkicu... Ten, który sprawia, że gdy pociągniesz za żebro, ustawia się ono inaczej w zależności od pozycji myszy... (Obraz CF)
Dziękuję za odpowiedzi, ale nadal mam problem... Wiem, że normalnie, poruszając myszką, można przesunąć położenie wybrzeża, to jest dokładnie to, co chciałbym znaleźć... Nie da się go zdobyć...
Ponadto nie mam też dostępnych wszystkich żeber, jak pokazano na drugim zdjęciu @Benoit (patrz załączony obrazek)
@Joss, myślę, że wiem, skąd to się bierze! Jesteś na szkicu 3D? Te opcje nie są dostępne w szkicach 3D!
Tak więc, aby ocenić swoje komponenty X/Y i Z, można się założyć, że to, co chcesz zrobić, nie działa. W liniach liniowych należy narysować dodatkowe linie, aby uzyskać rzutowane długości.
Nie ma potrzeby dodawania osi w szkicach 3D, wystarczy nacisnąć TAB przed umieszczeniem wymiaru, a kursor myszy zmieni się na literę odpowiedniej osi:
Absolutny
Mierzy bezwzględną odległość między dwoma punktami. Jeśli naciśniesz Tab , aby ustawić wymiar wzdłuż osi, kontynuuj naciskanie Tab , aż wskaźnik zmieni się na wymiar bezwzględny.
Wzdłuż X
Mierzy odległość między dwoma punktami wzdłuż osi X. Naciśnij razTAB , aby zwymiarować wzdłuż osi X.
Wzdłuż Y
Mierzy odległość między dwoma punktami wzdłuż osi Y. Naciśnij dwukrotnie TAB , aby zwymiarować wzdłuż osi Y.
Wzdłuż Z
Mierzy odległość między dwoma punktami wzdłuż osi Z. Naciśnij trzykrotnie TAB , aby zwymiarować wzdłuż osi Z.