Witam wszystkich, mam mały problem, którego nie mogę rozwiązać. Chcę wykonać, na pustym blanku, serię otworów przelotowych oddalonych od siebie o 250 mm i pod kątem 90° w każdej iteracji. Spróbowałem więc opcji " powtarzania sterowanego krzywą", zrobiłem śmigło i za pomocą śmigła powtórzyłem swoje otwory. Problem w tym, że z każdym powtórzeniem kąt między otworami się intensyfikuje, podczas gdy ja chciałbym za każdym razem 90°.
Jeśli krok jest regularny, podobnie jak kąt, powtarzanie sterowane krzywą nie ma większego sensu. Grając pierwsze dwa dołki, a następnie używając liniowego powtórzenia 2x, krok jest prostszy.
Witam serdecznie, Generalnie zaleca się poinformowanie nas o wersji oprogramowania, a w Twoim przypadku o szczegółach funkcji i ewentualnie szkicu krzywej w formie zrzutu ekranu lub nawet o udostępnienie nam pliku części.
Problem polega na tym, że powtórzenie odbywa się na iteracji helisy (staje się krzywą) i uwzględnia kąt początkowy tej ostatniej, dlatego każdy z twoich otworów jest lekko przesunięty.
Próbowałem z tymi funkcjami tam też, " Stała przestrzeń" lub nie, przesunięcie jest zawsze wykonywane w ten sam sposób, a dla " Wyrównaj z oryginalną funkcją" to nie działa, ponieważ jak powtarzam wokół koła, jeśli nie wstawię styczności, powtarzające się otwory nie będą na okręgu, ale na zewnątrz, zachowując podstawową płaszczyznę mojego pierwszego otworu.
Odległość w powtórzeniu jest mierzona wzdłuż krzywej, w tym przypadku helisy. Aby otwory były ułożone pod kątem 90 stopni względem siebie, odległość musi być oceniana na podstawie danych śmigła i liczby otworów. Nie określasz, jakie parametry ustawiasz dla powtórzenia. Czy są one poprawnie zdefiniowane w przypadku Twojej geometrii?