Powtórz pozycję za pomocą "powtórzenia sterowanego krzywą"

Witam wszystkich, mam mały problem, którego nie mogę rozwiązać. Chcę wykonać, na pustym blanku, serię otworów przelotowych oddalonych od siebie o 250 mm i pod kątem 90° w każdej iteracji. Spróbowałem więc opcji " powtarzania sterowanego krzywą", zrobiłem śmigło i za pomocą śmigła powtórzyłem swoje otwory. Problem w tym, że z każdym powtórzeniem kąt między otworami się intensyfikuje, podczas gdy ja chciałbym za każdym razem 90°.

Z góry dziękuję :slight_smile:

Witam;

Jeśli krok jest regularny, podobnie jak kąt, powtarzanie sterowane krzywą nie ma większego sensu.
Grając pierwsze dwa dołki, a następnie używając liniowego powtórzenia 2x, krok jest prostszy.

3 polubienia

Witam serdecznie,
Generalnie zaleca się poinformowanie nas o wersji oprogramowania, a w Twoim przypadku o szczegółach funkcji i ewentualnie szkicu krzywej w formie zrzutu ekranu lub nawet o udostępnienie nam pliku części.

1 polubienie

Witam @Maclane, rozumiem to rozwiązanie, ale np. w przypadku części wielobryłowej można uniknąć dwukrotnego wykonania funkcji i jej powtórzenia.

@Le_Bidule Moja wersja oprogramowania to 2023 SP5.0

Moja krzywa prowadząca to to śmigło.

Problem polega na tym, że powtórzenie odbywa się na iteracji helisy (staje się krzywą) i uwzględnia kąt początkowy tej ostatniej, dlatego każdy z twoich otworów jest lekko przesunięty.
image

1 polubienie

Więc nie ma prawdziwego rozwiązania przy użyciu śmigła? Czy zawsze będzie ta mała rozbieżność?

Spróbuj użyć " ilości ", a nie " stałej spacji" dla liczby powtórzeń
lub za pomocą opcji Wyrównaj z " Oryginalny element"
ale niczego nie gwarantuję.

Próbowałem z tymi funkcjami tam też, " Stała przestrzeń" lub nie, przesunięcie jest zawsze wykonywane w ten sam sposób, a dla " Wyrównaj z oryginalną funkcją" to nie działa, ponieważ jak powtarzam wokół koła, jeśli nie wstawię styczności, powtarzające się otwory nie będą na okręgu, ale na zewnątrz, zachowując podstawową płaszczyznę mojego pierwszego otworu.

W każdym razie dziękuję za odpowiedź :slight_smile:

Witam

Odległość w powtórzeniu jest mierzona wzdłuż krzywej, w tym przypadku helisy. Aby otwory były ułożone pod kątem 90 stopni względem siebie, odległość musi być oceniana na podstawie danych śmigła i liczby otworów.
Nie określasz, jakie parametry ustawiasz dla powtórzenia.
Czy są one poprawnie zdefiniowane w przypadku Twojej geometrii?