Witam
Mam układ współrzędnych Rh (jako poziomy układ współrzędnych oznaczający, że się nie obracam), który chciałbym ustawić w stosunku do układu współrzędnych Bati (stałego).
Dla pozycjonowania tego znacznika Rh chciałbym go tak zbudować, aby był on odpowiednikiem:
- ruch podążający za przesuwem osi X,
- ruch wzdłuż suwaka osi Y,
- ruch podążający za ślizgiem osi Z.
Udało mi się zrobić to, co chciałem (patrz część dołączona do tego posta).
Z drugiej strony uważam, że utworzone przeze mnie ograniczenia przesunięcia są bardzo brzydkie w tym sensie, że parametr X nie pojawia się zbyt wyraźnie między płaszczyznami YZ Bati i YZ Rh, tak samo jak parametr Y między płaszczyznami XZ Bati i XZ Rh.
Oto, co mnie niepokoi w sitodruku:

Czy masz jakieś pomysły na cechy konstrukcyjne związane z wiązaniami odsunięcia, które powinny składać się z osi wzdłuż osi x, y, z?
Z góry dziękuję za pomoc.
corps3ddls.zip
Patrzę na twój plik, ale dla mnie, jeśli szukasz lepszej reprezentacji, utworzę ustawienia użytkownika , aby sterować wartościami przesunięcia ograniczeń (przełącz w tryb "ukryj") i użyję FTA do utworzenia widocznych adnotacji 3D (wymiar 3D).
Jeśli chodzi o pierwszy punkt "jeśli szukasz lepszej reprezentacji, stworzę parametry użytkownika do sterowania wartościami przesunięcia ograniczenia (wprowadzając w tryb "ukryj"), wydaje mi się, że już umieściłem parametry użytkownika i połączyłem je z moimi ograniczeniami offsetu.
Dla punktu 2 "Użyłbym FTA do tworzenia widocznych adnotacji 3D (wymiar 3D)", dlaczego nie, nawet jeśli na początku, jeśli mogę to zrobić na podstawowych warsztatach, to by mi odpowiadało.
Dziękuję za pomoc.
Witaj tak, OK dla ustawień użytkownika.
Z moimi uprawnieniami użytkownika i konfiguracją CATIA nic nie znalazłem w tym sensie.
Spójrz pod :
Narzędzia / Opcje / Ogólne / Parametry i miary "Ograniczenia i wymiary"
Narzędzia / Opcje / Infrastruktura / Struktura produktu
Narzędzia / Opcje / Projekt mechaniczny / Projekt zespołu
Narzędzia / Standardy
Możesz mieć więcej opcji niż ja