Cze wszystkim
Próbuję spłaszczyć cylindryczny element wyposażenia (na płaszczyźnie), pobierając widoki (takie jak zdjęcia) co X stopni mojego 3D (obracając się wokół niego).
Tak, że ze wszystkich widoków wykonanych na 3D mogę zrobić coś w rodzaju mozaiki widoków (tak jakbyśmy sklejali kawałki papieru po przepuszczeniu arkusza przez niszczarkę).
Problem, z którym się spotykam, polega na ustawieniu między poszczególnymi widokami w celu uzyskania ogólnego płaskiego planu mojego sprzętu.
Szukałem wszędzie na forach i wydaje mi się, że nie ma prostego rozwiązania, aby ustawić jeden widok w stosunku do drugiego z wymiarem.
Możemy wyrównać zgodnie z początkiem lub środkiem, ale nie zgodnie z odległością.
Czy ktoś ma rozwiązanie inne niż stworzenie maccro (który automatycznie ustawi widoki)?
Wiem, że możliwe jest stworzenie linii w planie do ręcznej regulacji, ale to, czego szukam, to precyzyjna lub nawet konfigurowalna metoda.
Jeśli nie jestem pewien, mogę wyjaśnić jeszcze raz =) .
Witam
Zasadniczo będziesz mieć panoramiczny widok na swój zespół???
Wydaje mi się, że nie jest to wykonalne bez makra lub innego dodatku...
Czy nie jest to wykonalne przy użyciu kamery i badania ruchu?
Witam
Jeśli chodzi o problem z odległością, w połowie znalazłem rozwiązanie, ponieważ drugi, o którym myślałem, za każdym razem zmienia zoom i normalny.
Ustawiasz się w widoku profilu swojego cylindra, a następnie używasz góra/dół klawiatury, potrzeba 6 uderzeń, aby zrobić 90° (nie znalazłem ani nie zmieniłem przyrostu, dla boków, ale nie dla).
Za każdym razem, gdy "przesuwasz", tworzysz widok osobisty. V1 V2 V3.... A zoom się nie zmienia i nadal jest dobrze zorientowany. (jeśli chcesz ocenić, nie zapomnij sprawdzić rodzaju prawdziwych kursów)
Jedyny problem polega na tym, że w układzie będziesz miał dla każdego widoku całe pomieszczenie i dlatego nie możesz ich "złożyć" w celu stworzenia na przykład panoramy (jeśli dobrze zrozumieliśmy ideę).
Jak widać na moim modelu stworzyłem 2. tom mając nadzieję, że będę mógł użyć płaskich powierzchni "gismo" do wykonania przyrostu x, ale to nie działa, ponieważ zoom się zmienia, normalny zmienia kierunek według własnego uznania, myślałem nawet, że efekt powiększenia był spowodowany wystającymi płaszczyznami, ale nie....
Jeśli chodzi o składanie każdego widoku w celu utworzenia więcej niż jednego, musiałbyś pociąć cylinder na plasterki dla każdego widoku. Ale zawsze da coś przybliżonego, gdy zostanie umieszczony od końca do końca. (wszystko zależy od wybranego przyrostu, który jest w danej chwili stały)
Jeśli masz już przykład tego, czego szukasz, jesteśmy biorcami.
Zdjęcie jest warte rozdziału bla bla ;) i unikaj nie na temat.
Edycja: mały pomysł po zatwierdzeniu postu, przesuń pomarańczę, wstając każdą ćwiartkę pomarańczy i zrób jej zdjęcie. Oczywiście, im większe dzielnice, im większy efekt wybrzuszenia i im drobniejszy, tym bliżej będziemy rzeczywistości.
(Mam nadzieję, że zostanie zrozumiany XD ... ale ĆŚŚŚ)
Pozdrowienia
vues_mulitple_mep.png
Nie wiem, czy za pomocą kamery można uzyskać płaski obraz montażu w widoku 360°
To skaner obrotowy, którego właściwie potrzebujesz, myślałem o użyciu panoramicznego smartfona, ale to całkowicie głupi pomysł. (którym ośmielam się podzielić lol)
W przeciwnym razie sprawdź, czy część można przekształcić w arkusz blachy i utwórz zwój
Witam
Powszechnie stosowanym rozwiązaniem jest wykonywanie teksturowania za pomocą oprogramowania typu MODO 901.
Mówię modo, ponieważ jest kompatybilny z oprogramowaniem, w rzeczywistości oprogramowanie photoview360 było lekką wersją MODO Luxologie (Foundry), obecnie zastąpioną przez Bunkspeed (aka Vizualize).
Zadaj pytanie na forum Foundry lub Zbrush.
Wykonanie "cięcia" z niezamkniętym szkicem kołowym powinno zadziałać.
@FUZ3D: aby dostosować przyrost obrotu na klawiaturze, znajduje się on w opcji System/View
Dziękuję więc za podzielenie się tak wieloma rozwiązaniami.
Do tematu podam więcej szczegółów.
Niestety, nie mogę podzielić się z Wami montażem, który staram się "rozłożyć", ponieważ jest to drażliwy temat, więc nie mam Wam żadnych zdjęć, które mógłbym Wam zaoferować.
Niemniej jednak jest to zespół elementów połączonych ze sobą tworzących pas wokół dużego cylindrycznego obiektu (mówimy o dziesiątkach metrów).
Tak więc wokół tego obiektu znajdziemy kilka pasów, które całkowicie zakrywają cylindryczny obiekt (jest to w dziedzinie "indeksu" izolacji termicznej xD).
Tak więc w twoich odpowiedziach, najbliższą rzeczą do tego, czego szukam, jest rzeczywiście metoda skanowania zespołu poprzez obracanie go.
Mam nadzieję, że pomogłem Ci z tym opisem.
@stefbeno Dziękuję bardzo ;)
@Psyno dziękuję za informacje.
Rzeczywiście, 10 m nie jest małe.
Jaki jest cel Twojej manipulacji? po prostu mieć płaski widok części 3D SW (w krokach co x°) lub mieć prawdziwy płaski widok i wziąć wymiary?
Jeśli jest to pierwszy przypadek teraz, gdy wiemy, gdzie znaleźć przyrost za pomocą strzałek klawiatury, nadal musisz przyciąć wolumin na kartę i wyizolować każdy z nich dla każdego niestandardowego widoku. (bardzo długie w zależności od przyrostu)
Ponadto, aby zmniejszyć efekt wybrzuszenia MEP, należy pozostać w trybie przewodowym.
Jak będę miał trochę czasu to zrobię test (najbardziej irytujące jest wymyślanie części, ale mam swój własny pomysł ;))
W końcu to nie łuk, ale szkic wielokątny działa.
Tak łatwy w konfiguracji w odniesieniu do geometrii.
W załączeniu przykład wykonany w SW15.
piece2.zip
Cóż, wszystko zależy od tego, co próbujesz zrobić. Ponieważ nie ma to nic wspólnego z tym, o co prosisz w swoim 1. poście.
Rozwijanie istniejącej części lub wykonywanie obróbki, którą "nawijasz" na cylinder, w tym przypadku istnieje funkcja nawijania, której użyłem w moim przykładzie poniżej.
W moim przypadku rowek o zmiennym kształcie, który pociąłem na kawałki.
Z drugiej strony, aby ciąć, musisz tworzyć różne konfiguracje, aby je wyizolować i zapamiętać.
Trochę oszukiwałem, dzieląc się na 6 części, ale robiąc tylko 3 konfiguracje (patrz przykład confi 1, który ma kawałek i jego przeciwieństwo)
Z drugiej strony musisz zapisać 6 osobistych widoków
Po tym nie grzeb w MEP o zamówienie i aktywację konfiguracji
Celowo zostawiłem 3 solidne ujęcia dla efektu wybrzuszenia, o którym mówiłem.
Oto funkcja zwijania, z której korzystałem.
Możesz wybrać, czy jest to usuwanie materiału, wytłaczanie, czy tylko cięcie.
vues_mulitple_mep3.png
Twój pokój 2 jest dla mnie pusty ;) Czy myślałeś o nagraniu go przed stworzeniem kompozycji na wynos?
Wyjaśnię moje obecne podejście do tworzenia tego rozłożonego zespołu części wokół cylindrycznego urządzenia.
Na początek wykonałem szkic 3D, aby ustawić płaszczyzny za pomocą tego szkicu co 1°. Podając nazwę dla każdego planu i przykładu szkicu: plan 1, szkic 1.
Pozwala mi to zapisać widok z przodu każdej płaszczyzny w zespole (nazywając widoki w ten sam sposób: szkic 1 => płaszczyzna 1 => widok 1).
Następnie utworzyłem instalację MEP, w której wstawiam widoki całego zespołu i przycinam widoki dzięki szkicowi, który jest dołączony do odpowiadającego mu szkicu, na przykład: Szkic 1 przycina widok 1 i tak dalej dla widoków 360...
W ten sposób otrzymuję 360 widoków zespołu, które dają wgląd tylko w 1° zespołu, wszystkie są ustawione w stosunku do ich początku w pionie, ale jeśli ustawię je poziomo w stosunku do początku, ponieważ każdy widok ma identyczny początek, moje widoki zostaną nałożone.
Stąd moje pytanie z postu 1, czy możemy ustawić jeden widok w stosunku do drugiego, tak abym mógł ustawić widoki względem siebie i uzyskać płaski widok na całym obwodzie mojego całego zespołu?
Mam nadzieję, że dałem Ci więcej precyzji, wyjaśniając moje obecne podejście.
Teraz myślę, że może istnieć inny sposób na uzyskanie tego wyniku na podstawie twoich odpowiedzi.
Myślę, że skanowanie okrężne za pomocą kamery programowej mogłoby osiągnąć to, czego potrzebuję, ale czy jest to możliwe?
Aby uzyskać plan, będę musiał wskazać stopnie, a także nuty, które będą wisiały na różnych częściach, aby monterzy na miejscu mogli łatwo ustawić tę lub inną część.
Do Twoich klawiatur! =D