Możliwość maccro

Witam

Nie wiedząc nic o makro i zaczynając zagłębiać się w temat, zastanawiałem się, jakie są granice maccros?

Czy są one ograniczone do Solidworks, czy też inne produkty Dassault Système mogą być dołączone do maccros?

Pozwól, że wyjaśnię: Jeśli chcę utworzyć maccro, który zapisuje mój plik w .sat, a następnie otwiera ten plik .sat w Draftsight za pomocą polecenia /acisin, a następnie zapisuje go ponownie w .dwg, czy to może działać, czy wykracza to poza możliwości maccro?

Inny przykład: ponieważ "zapisz jako pdf" nie działa dla mnie zbyt dobrze i kończę z wieloma błędami graficznymi, drukuję moje MEPy za pomocą PDFcreatora. Czy można drukować w kreatorze pdf za pomocą maccro?

Cdt

Joss

Witam

Trochę czytania: http://didier-gonard.developpez.com/tutoriels/office/vba-qu-est-que-c-est/

Inaczej

Opisz dokładnie, co chcesz zrobić. Po co ponownie otwierać .sat za pomocą draftsight i rejestrować go w dwg? Tworzenie dwg pod SW działa bardzo dobrze.

Nagranie również w formacie pdf. Czy ponownie otwierasz swoją platformę za pomocą Kreatora PDF?

4 polubienia

Witam

W przypadku DraftSight będzie to prawdopodobnie możliwe w wersji pro, ponieważ wersja standardowa nie obsługuje procedury LISP (językiem SolidWorks jest VBA).

AutoCAD może również korzystać z VBA, więc powinien być w stanie to zrobić. Ale łatwiej będzie to zrobić w 2 krokach: makra w SolidWorks, jednego w AutoCAD (ale prawdopodobnie nie niemożliwe w jednym programie z VB.NET).

W rzeczywistości VBA to skrót od Visual Basic for Application.

Jest również używany w całym pakiecie Microsoft Office (Excel, Outlook itp.) i wielu innych programach.

2 polubienia

W przypadku drugiego problemu można rozpocząć drukowanie, wybierając drukarkę z makrem, dzięki czemu Solidworks może utworzyć plik PDF za pomocą PDFCreator.

Tak więc, @remrem, właściwie tak, solidworks może nagrywać w .dwg, ale nie w 3D .dwg!! trzeba przejść przez format ACIS i draftsight, aby móc ponownie wykorzystać 3D w autocad, stąd maccro który mnie interesuje ;)

A @PL, czy można drukować za pomocą Kreatora PDF? Wziąłem ten przykład, ponieważ aby drukować za pomocą kreatora pdf, przed wybraniem lokalizacji pliku otwiera się okno kreatora PDF i musisz kliknąć ok, aby następnie przełączyć się na przeglądarkę Windows, aby wybrać plik i zastanawiałem się, czy makro sobie z tym poradzi...

PS: dziękuję za link do remrem i za wyjaśnienie @PL ;)

Dziękuję remrem za link wyjaśniający vba!

1 polubienie

Spróbuj zapisać makro podczas drukowania pliku PDF za pomocą programu PDFCreator.

Potem wrzucasz to do wątku, bo nie mając PDFCreatora (używamy Adobe Acrobat) nie widzę, jak może wyglądać kod.

Następnie omawiamy to, aby zobaczyć, czego dokładnie chcesz...