Nie wiedząc nic o makro i zaczynając zagłębiać się w temat, zastanawiałem się, jakie są granice maccros?
Czy są one ograniczone do Solidworks, czy też inne produkty Dassault Système mogą być dołączone do maccros?
Pozwól, że wyjaśnię: Jeśli chcę utworzyć maccro, który zapisuje mój plik w .sat, a następnie otwiera ten plik .sat w Draftsight za pomocą polecenia /acisin, a następnie zapisuje go ponownie w .dwg, czy to może działać, czy wykracza to poza możliwości maccro?
Inny przykład: ponieważ "zapisz jako pdf" nie działa dla mnie zbyt dobrze i kończę z wieloma błędami graficznymi, drukuję moje MEPy za pomocą PDFcreatora. Czy można drukować w kreatorze pdf za pomocą maccro?
Opisz dokładnie, co chcesz zrobić. Po co ponownie otwierać .sat za pomocą draftsight i rejestrować go w dwg? Tworzenie dwg pod SW działa bardzo dobrze.
Nagranie również w formacie pdf. Czy ponownie otwierasz swoją platformę za pomocą Kreatora PDF?
W przypadku DraftSight będzie to prawdopodobnie możliwe w wersji pro, ponieważ wersja standardowa nie obsługuje procedury LISP (językiem SolidWorks jest VBA).
AutoCAD może również korzystać z VBA, więc powinien być w stanie to zrobić. Ale łatwiej będzie to zrobić w 2 krokach: makra w SolidWorks, jednego w AutoCAD (ale prawdopodobnie nie niemożliwe w jednym programie z VB.NET).
W rzeczywistości VBA to skrót od Visual Basic for Application.
Jest również używany w całym pakiecie Microsoft Office (Excel, Outlook itp.) i wielu innych programach.
W przypadku drugiego problemu można rozpocząć drukowanie, wybierając drukarkę z makrem, dzięki czemu Solidworks może utworzyć plik PDF za pomocą PDFCreator.
Tak więc, @remrem, właściwie tak, solidworks może nagrywać w .dwg, ale nie w 3D .dwg!! trzeba przejść przez format ACIS i draftsight, aby móc ponownie wykorzystać 3D w autocad, stąd maccro który mnie interesuje ;)
A @PL, czy można drukować za pomocą Kreatora PDF? Wziąłem ten przykład, ponieważ aby drukować za pomocą kreatora pdf, przed wybraniem lokalizacji pliku otwiera się okno kreatora PDF i musisz kliknąć ok, aby następnie przełączyć się na przeglądarkę Windows, aby wybrać plik i zastanawiałem się, czy makro sobie z tym poradzi...
PS: dziękuję za link do remrem i za wyjaśnienie @PL ;)