Czy można połączyć (odjąć) i zachować dwa ciała?

Witam

Jestem nowy w SolidWorks w projekcie i obecnie utknąłem w łączeniu obiektów.

Muszę odjąć jeden wolumin od drugiego. W tym celu znalazłem funkcję "Połącz/Odejmij", która działa dobrze i zwraca potrzebną mi objętość. Z drugiej strony wymazuje usunięte ciało, które chciałbym zachować. Chcę go zatrzymać, ponieważ musiałbym zmieniać jego wymiary (do obliczeń później) i za każdym razem odpowiednio dostosowywać swoją objętość. Czy jest na to sposób?

Nie wiem, czy moja prośba jest wystarczająco jasna, więc aby uzyskać więcej szczegółów, załączam zdjęcie mojego projektu.

Z góry dziękuję za radę.

projet_sw.png

Wydaje mi się, że nie jest to możliwe, rzeczywiście oszukiwałem, robiąc wówczas kopię ciała, aby je odjąć, aby zachować oryginalne ciało.

Pan hacks poziom 20/20!

2 polubienia

Jednym z rozwiązań może być utworzenie części pochodnej, tj. wstawienie swojej części (gniazda) do innego pliku części, w którym wykonujesz odejmowanie.
Oznacza to, że będziesz mieć 2 połączone pliki.

1 polubienie

Dobry wieczór 

Możesz zobaczyć za pomocą narzędzia do przecinania, dzięki czemu możesz wybrać głośność, która ma zostać zachowana.

Po prostu  "wstaw je do nowego pomieszczenia"  po wybraniu ich w bryłach objętościowych lub powierzchniowych, to zależy od Ciebie .

Zwyczajowo

Franciszek

1 polubienie

Witam

Ze swojej strony korzystam z tego samego rozwiązania @sbadenis, jest to moim zdaniem najprostsze i najszybsze rozwiązanie.

1 polubienie

Witam

Nicolas, czy udało Ci się rozwiązać Twój problem?

Jeśli tak, czy możesz nam wyjaśnić, jak to zrobić?

Dziękuję