Dlaczego nie mogę zarchiwizować, zastępując wersję?

Witam
Kiedy melduję dokument, zwykle używam opcji " zastąp najnowszą wersję ", aby uniknąć generowania zbyt wielu wersji plików.

Jednak w niektórych przypadkach pole jest wyszarzone i nie mogę skorzystać z tej opcji.
Nie rozumiem logiki stojącej za tą opcją.

Kiedy mogę lub nie mogę użyć opcji " Zastąp najnowszą wersję " podczas archiwizacji?

Dziękuję
Jérôme

Witam

Widzę tylko dwa możliwe przypadki:

• Przypadek podzespołu, który wywołuje część, która została zarchiwizowana jako zamiennik wersji

• Folder, w którym plik jest archiwizowany, uniemożliwiający korzystanie z funkcji

1 polubienie

Witam

Moim zdaniem jest tak, że wersja powinna być traktowana jako niepośrednia (główne wersje pliku) lub jest używana przez MEP / montaż jako wersja główna.

Witam

Pominąłem ustawienie stanu, które zezwala lub nie zezwala na zastąpienie wersji, ale o ile mi wiadomo, rodzice szablonu nie mają wpływu na to, czy możesz wykonać zastąpienie wersji, chyba że są wyewidencjonowane.

Jeśli dla tej samej części czasami nie możesz powiedzieć, że ta część jest nadal w tym samym strumieniu, to po prostu plik nie ewoluował. Sam PDM będzie archiwizować bez tworzenia nowej wersji.