Witam
Muszę dopracować swoje notowania w mojej firmie, ale brakuje mi sznurków do łuku! Chcę w odpowiedni sposób oszacować koszt surowców i potrzebuję Twojej pomocy/zwrotów.
Jak ocenia się koszty surowców? Czy masz stronę internetową/formularz do oszacowania kosztów pod kątem materiałów? Zazwyczaj blacha POM 500x500 o grubości 40, ile to kosztuje? Doświadczenie? Jak zatem oszacować koszt produkcji (obróbka skrawaniem, obróbka blach itp.)?
Dziękuję
Witam
Wszystko zależy od ceny zakupu i zastosowanych marż oraz szybkości upuszczania, a także stawki godzinowej operacji cięcia (plazma/strumień wody).
Produkcja jest nam zlecana podwykonawcom, chciałbym dokładniej oszacować, w fazie przedprojektowej i sprzedaży, koszt surowców.
Witam
Napotkasz kilka trudności, ponieważ masz (czy sprzedajesz powtarzające się zestawy, ale w różnych konfiguracjach, czy robisz tylko specjalne i zawsze nowe rzeczy.
1°) koszt surowca
2°) koszt materiału zgrubnego lub gotowego w przypadku cięcia laserowego
3°) koszt przetworzonego materiału (np. część wycięta laserowo, wygięta, a następnie zabrana z powrotem do maszyny w celu usunięcia materiału, na przykład frezowanie lub pogłębianie, a na koniec spawana automatycznie lub przez spawacza itp.
4°) masz koszt przetwarzania swojego podwykonawcy i marżę tego ostatniego oraz koszt transportu. Francuski podwykonawca jest średnio od 4 do 4,5 droższy niż warsztat w Rumunii.
Krótko mówiąc, jest to bardzo skomplikowane
Rozwiązaniem byłoby zdefiniowanie z podwykonawcami standardowych części i zespołów oraz zdefiniowanie za ich pomocą zestawu cen brutto, półproduktów, produktów gotowych, ponieważ jest to kwestia posiadania pierwszego kosztorysu przed projektem. Z drugiej strony, w przypadku projektów sprzedażowych, musisz bardziej współpracować z podwykonawcami w relacji korzystnej dla obu stron z wersji alfa Twojego pakietu.
Por.: niedawny wpis na temat kosztów, który powie Ci więcej.
Pozdrowienia
Po kilku badaniach, PMO jest półkrystalicznym materiałem termoplastycznym, więc dla mnie zrobię cytaty od osób instalujących tego typu produkty.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wszystkie bardzo konstruktywne.
Nie spodziewałem się łatwej i jednoznacznej odpowiedzi. Jesteśmy integratorem przemysłowym/jednostką projektowania mechanicznego. Nie pracujemy z surowcami. To tylko specjalna maszyna, a nie seria, przynajmniej na razie. Ze swojej strony, aby mieć lepsze oszacowanie cen, zbuduję bazę danych różnych elementów, które udało mi się do tej pory wykonać i wskażę cenę, jaką zapłacono za realizację. Mam nadzieję, że pozwoli mi to lepiej oszacować koszt wytworzenia moich rozwiązań.
@Zozo_mp: O jakim stanowisku mówisz?
Dobry wieczór @charlesl
Odnosiłem się do tego stanowiska https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/co%C3%BBt-de-revient-de-soudure
Jeśli jesteś zadowolony z udzielonych odpowiedzi, czy mógłbyś zamknąć temat, wybierając jedną z odpowiedzi.
Pozdrowienia