Problem z animacją

Od czasu do czasu muszę robić animacje wagonów na trajektoriach (torach). Zawsze wygląda to mniej więcej tak samo, 2 wagony połączone łącznikiem, które poruszają się po torze.

W animacji pracuję nad ruchami, ustawiając w celu określenia pozycji jednego z wagonów w danym momencie.

Problem polega na tym, że wszyscy ci mali ludzie robią, co im się żywnie podoba! W makiecie, którą dla Was przygotowałem, już się nie rusza, a kolory w Motion Managerze "nie są nawet zaznaczone w instrukcji! "A kiedy udaje mi się uzyskać spójny filmik, wideo ma "pasożytnicze" obrazy: w środku trajektorii pojawia się na przykład widok wagonu w pozycji wyjściowej! A jednak, kiedy patrzę wstecz na rozkład jazdy, nie mam żadnych kluczy leżących w pobliżu w momencie tych problemów!

Czy ktoś ma do czynienia z tego typu rzeczami?

Załączam zespół "modelu" i 3 części (SW2013), parasolid dla tych, którzy są w poprzedniej wersji oraz obraz mojego chronogramu.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię!

test-trajectoire.zip

Cześć @ Benoit

Mam przed sobą twój jpeg

masz płaski bieżnik z 2 kierownicami

2 wagony połączone za pomocą korbowodu

Wagony te mają koła

Jakie są Twoje ograniczenia montażowe?

1. Koła i bieżnik
  2. wagon - korbowód - wagon

Jakiego silnika używałeś do zmiany pierwszego koła swojego pierwszego wozu?

@+ ;-) 

1 polubienie

Tor narysowany z krzywej splajnowej (czyli tylko jedna ściana dla podparcia kół zamiast 5).

Ograniczenia:

Poprawiono _Piste

_Wagons (dla każdej): 2 styczne (koło/tor) + 1 zjeżdżalnia (ściany boczne/boki toru)

_Biellette: 2 współosiowość (po jednym dla każdego wagonu) + 1 koincydencja (1 wagon z korbowodem)

Nie używam funkcji silnika (złe doświadczenia w przeszłości, działa za każdym razem i nie jest łatwo modulować, biorąc pod uwagę moje potrzeby). Jak już wspomniano: "W animacji pracuję nad ruchami, ustawiając w celu zdefiniowania pozycji jednego z wagonów w danym momencie".

PS: Chciałbym zwrócić uwagę, że w środowisku projektowym wszystko idzie dobrze, zestaw wagonów porusza się idealnie po trajektorii i bez sacad!

i jeśli utworzysz odsunięcie splajnu ( odległość = (promień koła)) do bieżni 

i że wymusisz ten wielowypust do osi swoich kół

A potem próbujesz zmienić ten piękny świat w podręcznik

@+ ;-)

1 polubienie

Nie głupie, co mówi gt22! Czy w ogóle istnieje sposób na stworzenie "kontrolowanego" ruchu?

z trajektorią splajnu, aby mieć coś spójnego w renderowaniu wideo?

1 polubienie

aby nas zniesmaczyć SW

zobacz ten link od Paula LOURY'ego, osoby, od której wiele się nauczyłem i dziękuję

https://www.youtube.com/watch?v=vBA4x2CJeCY

wszystko pod SolidWorks z wyjątkiem dźwięku ;-)

@+ ;-)

5 polubień

Witam

Dlaczego nie użyć ograniczeń ścieżek do pozycjonowania zestawów i animacji.

@+

Pan LOURY musiał spędzać długie godziny przed swoim komputerem !!

Fajny filmik! Unikasz sprowadzenia go z powrotem do nas w ten sposób: w wyzwaniach by nas wymordował:-D

Zmieniając ograniczenia, nie jestem przekonany (i tak spróbuję na wypadek, gdyby Twoja propozycja @gt22), doszedłem do tej metody, ponieważ była najbardziej płynna w ruchu ręcznym. I po raz kolejny, w trybie manualnym, idzie to bardzo, bardzo dobrze.

Ruch sterowany przez silnik nie interesuje mnie bardziej, nie jest wystarczająco elastyczny i zajmuje dużo czasu, aby się dostosować, gdy jestem na dużym zespole. Wagony nie mają stałej prędkości. Za pomocą kluczy po prostu je wysuń.

@coyote, ograniczenia trajektorii... W trybie projektowania, a nie w animacji? Jakiś czas temu przysporzyło mi to tych samych problemów.

Ale jeśli chodzi o animację, czy są wśród was tacy, którzy praktykują? A zwłaszcza na takiej otwartej trajektorii?

Czy wypróbowałeś "model" po swojej stronie?

PS: zapisz się na to pytanie, jeśli jesteś zainteresowany, prawdopodobnie potrwa!

Nie jestem profesjonalistą, ale wydaje mi się, że trzeba przesunąć kluczyki silnika, aby móc sprawić, by odniosły sukces (NA TYM polega TRUDNOŚĆ)

a tym samym reprezentują film do picia, który można pokazać klientowi w formacie AVI

możesz go wybrać, gdy ustawisz ZAPISZ JAKO / typ pliku

Kiedy masz pasożytnicze obrazy?

Uruchomiłem twoją animację i nie pojawia się PB.

plik wideo jest zbyt ciężki, aby można go było umieścić w Internecie.... Przepraszam

1 polubienie

@opiep27

Ponownie otworzyłem plik... i więcej sacades... Ale 2. wózek się poluzowuje, korbowód się przewraca!

Ktoś ma adres do egzorcysty?

Dziś rano ponownie przeprowadziłem kilka testów z innymi propozycjami i od czasu do czasu coś idzie nie tak. Czy ten moduł naprawdę zaczyna mnie wypychać !!

Czy byłyby opcje oprogramowania do sprawdzenia lub nie, aby pomóc w lepszym funkcjonowaniu modułu?

Cześć @ Benoit

Czy oglądałeś ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-conception-d-assemblages-basee-sur-une-representation-schematique

problem w złożeniach, aby było płynnie dla dobrej animacji

Musimy umieścić ograniczenia na pierwszym poziomie

@+ ;-)

@gt22, dziś wieczorem obejrzę ten samouczek.

Moje ograniczenia są w modelu, który z konieczności jest modelem pierwszego poziomu: nie ma podzbioru!

@opiep, załączam 2 przykłady filmów: Pierwszy dziś rano, otwierając plik bez żadnej modyfikacji.

Widzimy przeskok na obrazie, wagony na szczycie torów, a w następnej chwili ogniwo wywraca się do góry nogami!

Czasami przeskok obrazu następuje bez obracania wszystkiego.

test-animation-1.avi

I ten, właśnie teraz. Nie ma przeskoku obrazu, ale drugi wagon przechodzi pod szyną! Zawsze z prostym otwieraniem!

Cóż mam zrobić? Czy ja go podpalam?

test-animation-2.avi

Czy to sprawi, że twój pociąg będzie się tak poruszał!!

Próbowałem z: microsoft video 1  i dostaję stoboskop na filmie....

W przeciwnym razie, jak umieścić klucze? Czy przeciągasz je czy dodajesz?

I dziwne jest to, że holowane elementy mają wymazane klucze.

Usunąłem je.

To samo dotyczy klucza dodanego w ograniczeniach.

1 polubienie

Klucze wypróbowałem na kilka sposobów. Ten w podanym przykładzie wyłączyłem automatyczne i umieszczam je ręcznie po przesunięciu paska czasu. Tam przesuwam samochód prowadzący i kontynuuję, przesuwając pasek czasu i tak dalej.

Teraz właśnie spróbowałem ponownie z automatycznymi, a nawet efektami.

Jeśli chodzi o klucze do wykonywanych elementów, pojawiają się one same. Próbowałem je usunąć za pierwszym razem z powodzeniem, potem po raz drugi i wróciłem do punktu wyjścia mojego pytania: pasek czasu zmienia kolor na czerwony na 1,1 s, a zmieniają kolor na czerwony. :-s

HS: Do nagrywania używam kodeka Xvid MPEG 4. Bardzo skuteczny w kompresji.

Oto Twój montaż.

w przeciwnym razie dezaktywuję ustawienie automatycznego kluczyka.

- Przesuń pasek czasu do miejsca, w którym znajduje się klucz przyszłości (tutaj 1s).

- przesunąć wagon

- Włóż nowy klucz

- Powtórz operacje. 

RQ: czasami 2. wagon jest dziwnie ustawiony, usuń pasek czasu do właściwej pozycji wagonów. Usuń ostatni klucz. i uruchom ponownie. Dlaczego warto wybrać mikrofon mic-mac???? Nie wiem.

- Rozpocznij odtwarzanie.

I powodzenia. Wysyłaj sygnały dymne, gdy to działa!

2014-06-04_test-trajectoire.rar
2 polubienia

Tam to widzisz........ dym........ Bardzo........ Jest to ekran LCD z odrobiną benzyny SP98....... To dobrze się przyjmuje..... :-D

Twój montaż działa idealnie, postaram się ściśle zastosować Twoją metodę. Zrobię to trochę później. A zwłaszcza na moim montażu końcowym, który jest znacznie cięższy!

Ciąg dalszy nastąpi, ale dzięki za odpowiedzi.

2 polubienia