Od czasu do czasu muszę robić animacje wagonów na trajektoriach (torach). Zawsze wygląda to mniej więcej tak samo, 2 wagony połączone łącznikiem, które poruszają się po torze.
W animacji pracuję nad ruchami, ustawiając w celu określenia pozycji jednego z wagonów w danym momencie.
Problem polega na tym, że wszyscy ci mali ludzie robią, co im się żywnie podoba! W makiecie, którą dla Was przygotowałem, już się nie rusza, a kolory w Motion Managerze "nie są nawet zaznaczone w instrukcji! "A kiedy udaje mi się uzyskać spójny filmik, wideo ma "pasożytnicze" obrazy: w środku trajektorii pojawia się na przykład widok wagonu w pozycji wyjściowej! A jednak, kiedy patrzę wstecz na rozkład jazdy, nie mam żadnych kluczy leżących w pobliżu w momencie tych problemów!
Czy ktoś ma do czynienia z tego typu rzeczami?
Załączam zespół "modelu" i 3 części (SW2013), parasolid dla tych, którzy są w poprzedniej wersji oraz obraz mojego chronogramu.
_Biellette: 2 współosiowość (po jednym dla każdego wagonu) + 1 koincydencja (1 wagon z korbowodem)
Nie używam funkcji silnika (złe doświadczenia w przeszłości, działa za każdym razem i nie jest łatwo modulować, biorąc pod uwagę moje potrzeby). Jak już wspomniano: "W animacji pracuję nad ruchami, ustawiając w celu zdefiniowania pozycji jednego z wagonów w danym momencie".
PS: Chciałbym zwrócić uwagę, że w środowisku projektowym wszystko idzie dobrze, zestaw wagonów porusza się idealnie po trajektorii i bez sacad!
Fajny filmik! Unikasz sprowadzenia go z powrotem do nas w ten sposób: w wyzwaniach by nas wymordował:-D
Zmieniając ograniczenia, nie jestem przekonany (i tak spróbuję na wypadek, gdyby Twoja propozycja @gt22), doszedłem do tej metody, ponieważ była najbardziej płynna w ruchu ręcznym. I po raz kolejny, w trybie manualnym, idzie to bardzo, bardzo dobrze.
Ruch sterowany przez silnik nie interesuje mnie bardziej, nie jest wystarczająco elastyczny i zajmuje dużo czasu, aby się dostosować, gdy jestem na dużym zespole. Wagony nie mają stałej prędkości. Za pomocą kluczy po prostu je wysuń.
@coyote, ograniczenia trajektorii... W trybie projektowania, a nie w animacji? Jakiś czas temu przysporzyło mi to tych samych problemów.
Ale jeśli chodzi o animację, czy są wśród was tacy, którzy praktykują? A zwłaszcza na takiej otwartej trajektorii?
Czy wypróbowałeś "model" po swojej stronie?
PS: zapisz się na to pytanie, jeśli jesteś zainteresowany, prawdopodobnie potrwa!
Ponownie otworzyłem plik... i więcej sacades... Ale 2. wózek się poluzowuje, korbowód się przewraca!
Ktoś ma adres do egzorcysty?
Dziś rano ponownie przeprowadziłem kilka testów z innymi propozycjami i od czasu do czasu coś idzie nie tak. Czy ten moduł naprawdę zaczyna mnie wypychać !!
Czy byłyby opcje oprogramowania do sprawdzenia lub nie, aby pomóc w lepszym funkcjonowaniu modułu?
Klucze wypróbowałem na kilka sposobów. Ten w podanym przykładzie wyłączyłem automatyczne i umieszczam je ręcznie po przesunięciu paska czasu. Tam przesuwam samochód prowadzący i kontynuuję, przesuwając pasek czasu i tak dalej.
Teraz właśnie spróbowałem ponownie z automatycznymi, a nawet efektami.
Jeśli chodzi o klucze do wykonywanych elementów, pojawiają się one same. Próbowałem je usunąć za pierwszym razem z powodzeniem, potem po raz drugi i wróciłem do punktu wyjścia mojego pytania: pasek czasu zmienia kolor na czerwony na 1,1 s, a zmieniają kolor na czerwony. :-s
HS: Do nagrywania używam kodeka Xvid MPEG 4. Bardzo skuteczny w kompresji.
w przeciwnym razie dezaktywuję ustawienie automatycznego kluczyka.
- Przesuń pasek czasu do miejsca, w którym znajduje się klucz przyszłości (tutaj 1s).
- przesunąć wagon
- Włóż nowy klucz
- Powtórz operacje.
RQ: czasami 2. wagon jest dziwnie ustawiony, usuń pasek czasu do właściwej pozycji wagonów. Usuń ostatni klucz. i uruchom ponownie. Dlaczego warto wybrać mikrofon mic-mac???? Nie wiem.
- Rozpocznij odtwarzanie.
I powodzenia. Wysyłaj sygnały dymne, gdy to działa!
Tam to widzisz........ dym........ Bardzo........ Jest to ekran LCD z odrobiną benzyny SP98....... To dobrze się przyjmuje..... :-D
Twój montaż działa idealnie, postaram się ściśle zastosować Twoją metodę. Zrobię to trochę później. A zwłaszcza na moim montażu końcowym, który jest znacznie cięższy!