Problem z kanałami o przekroju elipsoidalnym - załączony zrzut ekranu

Dobry wieczór Zozo i GT22,

Widzę, że Pański entuzjazm rozwinął się wokół tego problemu, niezbyt dobrze postawiony przez autora, który wydaje się zniknąć z radaru... To musi być efekt motyla.

Jeśli chodzi o mnie, nadal szukam pliku CAD, który wydaje się istnieć.

Wracając do skrętu o 20°, skłaniałbym się ku nagłej wartości, być może nawet bez wiedzy autora, który raczej źle zrozumiałby skręcanie krzywej 3D, niż wyrażoną chęć skręcenia geometrii. Zanim więc umieścimy te 20° w specyfikacji, powinniśmy upewnić się co do ich zasadności.

Zakończę po stronie GT22, który ma rację Zozo_mp jest bardzo blisko zdobycia pucharu.

Dobranoc

1 polubienie

oto plik w SW 2018 @ pierre

Jeśli możesz przekonwertować go na parasolid, biorę dziękuję

Brakuje mi SP5

@+

PS: ale w świetle kilku obrazów

Mam wrażenie, że podróż jajowatej rurki jest bardzo daleka od zakończenia?????

tronxy-xy2pro_nozzle-fan_without-płyta.sldprt

Witaj Środa

Jako załącznik masz plik w formacie Parasolid. Jeśli ktoś chce wersję SW 2019, po prostu zapytaj.

Myślę, że forma jest łatwa do wyjaśnienia i zrozumienia, jeśli spojrzy się na wszystkie szkice. W rzeczywistości, jeśli spojrzysz na załączony obraz i spojrzysz na wszystkie szkice do przyszłych tomów, zobaczysz, że wykonana przez nas część jest przedłużona o prostą część, która łączy się z wgłębieniem (jak duża z stożkowym) patrz załączony obraz. To samo dotyczy innej części.

Należy pamiętać, że gdy już wiesz, jak skręcać i zmieniać nachylenie, możliwe jest wykonanie dwóch głównych pustych kanałów w jednym wyciągnięciu za pomocą funkcji Wygładzanie i usuwanie materiału zamiast wykonywania wytłoczeń od końca do końca. Ale hej! To nie jest to, o co nas pytają ;-) (hihhihihihi!!!!  )

tronxy-xy2pro_nozzle-fan_without-plate.x_t
1 polubienie

dzięki @ Zozo

Czy to Twój plik został przez Ciebie opublikowany?

Nie udało mi się odzyskać baz danych pliku wnioskodawcy ze szkicami

więc utworzyłem kolejny profil, aby połączyć drugą rozwartą część za pomocą splajnu 3D w pliku @Zozo

Zobacz załączony obrazek, zostanie zauważone, że przekroje są stałe i to bez żadnych krzywych prowadzących

inny niż parametr linii konstrukcyjnej mój szkic 3D, który jest splajnem

Odbywa się to szybko na powierzchni

Zobacz załączony plik SW2017

@+ ;-)

tronxy-xy2pro_nozzle-fan_without-plate_test1.sldprt

@gt22

Errare humanum est

Twoja interpretacja reszty jest moim zdaniem błędna.

Spójrz na załącznik z wyjaśnieniem. Poprzedni nie był zbyt jasny, gdy nie był przymocowany

Nad plikiem pracuję od początku na @30187066b5 mam  plik bez żadnych zmian. Ten, który ci wysłałem, zawiera tylko moją propozycję.
Szkice nie są jednak przesyłane do pliku Parasolid.

Pozdrowienia

v4_elipsoide_courbe_et_vrillee_2020-08-05_11_15_09-window.jpg
1 polubienie

Tak, wiem doskonale, że jest to całkowicie 

nie jest to typ żądanej części

Jest to po prostu przykład 

Jak wyjaśniono, narysuj krzywą 3 d na temat wejść i wyjść 

na którym wykonałem wygładzanie powierzchni

za wyraźne, że może działać, nawet jeśli nie jest na tym samym poziomie 

To wszystko 

Dzięki temu zawsze można mieć dokładnie ten sam profil na całej długości krzywej prowadzącej

To, co z punktu widzenia Twojej części nie wydaje się do końca prawdą na geometrii profilu, teoretycznie powinniśmy mieć ten sam profil dla każdej prostopadłej płaszczyzny wzdłuż krzywej prowadzącej

@+

Ha!!!!! OK!

Nawiasem mówiąc, bardzo dobry przykład.

Z drugiej strony, wiesz, że jestem marmurem na powierzchni, więc czy mógłbyś mi powiedzieć, jak wypełniasz przestrzeń między Wygładzaniem powierzchni 1 a Wygładzaniem powierzchni 2.

Innymi słowy, pracuję tylko w objętości, podczas gdy ty przechodzisz przez fazę powierzchni, która jest prosta. Ale co z pustą przestrzenią do wypełnienia (jaka funkcja na to pozwala).

Swoją drogą, nie rozumiem, dlaczego musiałem przejść przez dwie krzywe prowadzące, skoro nie było takiej potrzeby. Zrobiłem jeszcze trochę powierzchni ;-) ;-) , aby wykonać moje krzywe prowadzące.

Aby spróbować zrozumieć , zrobiłem przesunięcie kątowe, takie jak model, a następnie wygładzenie powierzchni do śmiesznej głowy. (patrz Załącznik) Tak jak wcześniej zrobiłem dwie krzywe prowadzące.

To właśnie przesunięcie kątowe ostatecznie zmusiłoby nas do wykonania dwóch krzywych prowadzących.

Co o tym sądzicie? Nie zarabiamy dużo,                                                                                ale świetnie się bawimy ;-)

Pozdrowienia

v6_elipsoide_courbe_et_vrillee_2020-08-05_11_15_09-window.jpg

@Zozo

nie zrobi tego ................ ;-( ...........; -(            (tryb sporu z ciągnięciem za uszy i miesiączką na palce)

Nie wiem, co zrobiłeś

Ale moja wewnętrzna część jest taka

tak dobrze, jak powinno być i zgodnie z początkowym profilem i dociera ;-(

Trzeba było przesunąć wewnętrzną linię krzywej do wygładzenia za pomocą 2 zielonych kropek, które absolutnie muszą znajdować się na prawym włóknie od końca do końca

następnie, aby wykonać pełne ciało, wystarczy stworzyć brakujące powierzchnie, zszyć je i powiedzieć, że chcę objętość (sprawdź komórkę)

Ponadto zobaczysz, że celowo zostawiłem przestrzeń między wyjściem łokcia a moim szkicem, przeszkicuj go za pomocą przesunięcia szkicu i stwórz powierzchnię, która nie dotyka twojego łokcia

ale szybko regulowany 

ale powtarzam, że to tylko dla przykładu (ale działa też w objętości), chociaż czasami nie lubi splajnów

po prostu z przyzwyczajenia i jak wiem, jedziemy o włos + daleko w powierzchni niż pod względem objętości (odkształcenia materiału) w kierownicy i możemy mieć mniejsze promienie

Często tak robię ;-)

jeśli potrzebujesz + wyjaśnienie, powiedz mi 

Aby potwierdzić moje słowa, otwórz ponownie publikowany plik i ukryj powierzchnię wygładzającą 2

Co zrobiłem na ekranie 1° 

na 2° A przezroczystości 

oraz w teorii i praktyce, jeśli utworzysz prostopadłą płaszczyznę (płaszczyzny) za pomocą ograniczonego punktu na  linii konstrukcyjnej (splajn w szkicu 3D) w kolorze żółtym

zawsze znajdziesz ten sam profil

@+ ;-)

@Zozo, proszę mi wybaczyć.............. Zrozumiałem po refleksji X (PHEW)

że przekręciłeś wewnętrzne wygładzenie o X stopni , a więc w przeciwnym kierunku niż zegar

Myślę, że chodziło o właściwe zrozumienie wykonalności twojego łokcia

cóż, po zastanowieniu się, udało mi się obrócić łokieć

Dobrze się bawiłem modelując go, nie obejdzie się bez krzywych prowadzących

Promień jest zbyt mały, co powoduje przerwy w ciągłości

patrz załączony plik SW 2017

@+ ;-)

tronxy-xy2pro_nozzle-fan_without-plate_test1.11.sldprt

Tak! ale po miesiączce   bardzo bolą mnie palce ;-)

Nie jest łatwo teraz korzystać z myszy ;-)

Moglibyśmy prawie ustawić linijkę, gdybym zrobił twoje ostatnie zdjęcie z różowym wytłoczeniem, działa to, ponieważ boki kwadratów szkiców są równoległe do siebie, ale jeśli przechylisz jeden z dwóch kwadratów, potrzebujesz linii pomocniczych . Jest to jeszcze bardziej widoczne w przypadku elipsy.

Rzeczywiście, w przypadku elipsy, jeśli kąt nadejścia jest tam również lekko skręcony, potrzebujesz krzywych prowadzących, których nie można wykonać odręcznie, stąd moja wskazówka, aby mieć elipsę utrzymującą 2,5 x 1 wzdłuż krzywizny. Dzieje się tak, aby nie było hamulców ani turbulencji dla fuide.

Oto przykład na zakończenie tematu   (puf, puf, puf)

Pozdrowienia

v6_elipsoide_courbe_et_vrillee_2020-08-05_11_15_09-window.jpg

Widziałeś, że przerobiłem ci łokieć?

Wow!  Widziałem ;-)

Pozdrowienia