Problem z edytorem konfiguracji Solidworks

Witam!

Mam problem z wydawcą konfiguracji solidworks:

Używam tego oprogramowania do automatyzacji tworzenia określonych profili w mojej firmie. Na przykład, podczas wstawiania rury kwadratowej można wstawić długość rury, a Solidworks wygeneruje nową konfigurację o żądanej długości. Zasadniczo mam bibliotekę w sieci i musimy tylko przeciągnąć pliki do zestawów i wybrać wymiar. Doskonały!

Mam jednak ogromny problem: czasami (nie zawsze!) Solidworks nie zapisuje nowych konfiguracji w pliku. Oznacza to, że dopóki nie zamkniesz Solidworks, wszystko jest w porządku, uwzględnia on niestandardowe wymiary. Ale kiedy zamkniesz i ponownie otworzysz plik, pojawi się wiele błędów i przyjmuje on losowe wymiary rury (wśród istniejących konfiguracji). Po przejściu do pliku Excela rodziny części widać, że brakuje utworzonych konfiguracji niestandardowych.

Jakieś pomysły, dlaczego Solidworks to robi? Działało to przez chwilę, a teraz nagle już nie chce!

Dziękuję i życzę miłego dnia!

Witam Czy ten problem pojawia się, gdy na początku lub na końcu parametru przypadkowo znajduje się spacja?
1 polubienie

Witam

Nie, nie ma spacji na początku ani na końcu, ani nawet w środku ustawień. Do nazw konfiguracji używam formuł "CONCATENATE" w Excelu, które mogą zawierać spacje w środku nazw (ale nie na początku/końcu).

1 polubienie
W przeciwnym razie właśnie zobaczyłem, że mamy podobny problem zgłoszony na stronie solidworks: Jest to znany i nierozwiązany błąd. . SPR #:718053 Produkt: SolidWorks Status: Otwarty Stałe w: brak brak Obszar: Zespoły Podobszar: Konfigurator Wpływ na klienta: Wysoki Ulepszenie: Nie Podsumowanie: Konfiguracja komponentu za pomocą wydawcy konfiguracji nie daje poprawnych wyników, wartości dla nowych konfiguracji są ustawiane na domyślne podczas edycji tabeli projektu
1 polubienie

O tak, rzeczywiście wygląda to tak, nawet jeśli błąd pojawia się, gdy otwieram złożenia, a nie gdy otwieram tabele projektów.

Tylko dla sprawdzenia, kiedy mówiłeś o parametrach, to była to nazwa żeberek w pokoju? (D1, L1 itd...) 

W każdym razie dziękuję!

Dla przypomnienia, jedynym rozwiązaniem, jakie do tej pory znalazłem, jest otwieranie plików części za każdym razem, gdy dodajemy konfiguracje i dobre ich zapisywanie. Wygląda na to, że na razie działa