Problem z wirtualną ścianą

Cze wszystkim
Chcę zasymulować swobodny obiekt (tj. bez fiksacji) stykający się z podłożem. Obiekt ten jest pusty półcylindryczny i otrzymuje siłę pionową w kierunku ziemi. Postanowiłem zasymulować podłoże za pomocą funkcji wirtualnej ściany w "contact between contacts between sets". Dodałem do płaszczyzny modelu podpory na krawędziach półcylindra. Po uruchomieniu symulacji pojawia się komunikat o błędzie: "Solwer iteracyjny został zatrzymany".
Dodałem więc dodatkowy kontakt (który mógł zniekształcić mój wynik) poprzez zablokowanie punktu styku z podłożem (=wirtualna ściana). Symulacja zaczyna się, jednak widzę, że część przekroczyła wirtualną ścianę, ponieważ punkt rzeczywiście znajduje się na swoim miejscu (na powierzchni wirtualnej ściany), ale część znajduje się poniżej ściany...
Czy masz jakieś odpowiedzi? Dziękuję

Witam

Nie wiedząc nic o twoim problemie, wygląda to na przeoczenie, które należy umieścić bez penetracji, jeśli obiekt przejdzie przez ścianę.

Powinieneś również zauważyć punkt, który mnie martwi , to kiedy piszesz [[ Dodałem do modelu podpory płaszczyzny na krawędziach półcylindra. ]]

Jeśli więc simu "banany" to z pewnością jest to spowodowane zbyt dużą przemieszczeniem (a także możliwościami uzyskania wyników znacznie wyższych niż maksymalna elastyczność i maksymalna możliwa przemieszczenie). Pamiętaj, że SW zawsze pozostaje w domenie elastycznej i zatrzymuje się na tym limicie.

Czy może Pan/Pani pokazać obraz (jako załącznik) parametrów swojej symulacji.

jeśli możesz również opublikować obrazy zestawu lub samego ASM, ponieważ nie jest łatwo dowiedzieć się, co zostało niepoprawnie skonfigurowane.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, oto część, którą modeluję i wprowadzone parametry
Dla wirtualnej ściany ustawiłem współczynnik tarcia na poziomie 0,9

piece.zip

@chablozortho

Czy mógłbyś zamieścić swój artykuł z  elementami swojej symulacji. Powinniśmy byli przynajmniej opracować narzucone przemieszczenia, abyśmy zrozumieli waszą logikę.

Zrób to z pakietem i ruszaj w drogę, określając, że dołączasz elementy symulacji.

Rzeczywiście, mam trochę problemów ze zrozumieniem, co chcesz zrobić z podporami po obu stronach i niczym pod częścią półkuli.

O ile dobrze rozumiem, to jest to okrągła część, która styka się z podłożem, ale nie widzę żadnego kontaktu na tym poziomie.  Myślę też, że twoja siła jest niewłaściwa. Dlatego powinniśmy wiedzieć, który drugi element trzyma (lub opiera się) na tym, który widzimy.

Z drugiej strony widzę narzucone ruchy po obu stronach, co jest dziwne (chociaż nie widzę kierunku strzałek.

Czekam, aż Twoje pliki będą mogły Ci trochę bardziej  pomóc :-)

Witam, jeszcze raz dziękuję za pomoc. 

Celem symulacji jest obserwacja zgniatania półcylindra na podłożu, ziemia jest kierowana na boki (stąd podpory płaskie), siła jest przykładana do środkowego pasma, gdzie znajduje się podpora.

W załączeniu znajdują się wszystkie pliki, dziękuję

copie_de_test_sur_sol_3_cylindre_entier_pv.zip
1 polubienie

Witaj Chablo

Wydaje mi się, że jest kilka błędów w symulacji i błąd logiczny.

Błąd w symulacji

1°) Naprawiłeś dwie flanki, podczas gdy w swojej wiadomości mówisz, że są one prowadzone. Jeśli są naprawdę prowadzone, oznacza to, że mogą poruszać się w górę i w dół w zależności od deformacji.

2°) Bierzesz pod uwagę, że kontakt twojej półkuli jest wykonany w punkcie, to prawda , ale jest to fałszywe dla symulacji, gdy tylko masz deformację, która przekracza jedną czwartą grubości twojej części.

3°) SW w ogóle nie lubi, gdy nakładasz ograniczenie na punkt, nie wspominając o tym, że twoja  wirtualna ściana jest bezużyteczna, a zwłaszcza współczynnik tarcia jest na początku bezużyteczny

Błąd logiczny

Jeśli umieścisz siłę taką jak w twoim simu, oznacza to, że odkształcenie zostanie wykonane najpierw na pierwszym nieprzecięciu, a następnie na nieprzecięciu po prawej i lewej stronie. Musimy robić rzeczy inaczej. Postaram się to zrobić w logice bieżnika.

Aby pokazać Ci problemy do rozwiązania , zrobiłem Ci mini filmik. W moim teście nie umieściłem kropki, ale mały wytłaczany prostokąt o grubości 0,01 mm, aby uzyskać płaską powierzchnię. To jest to, co pojawia się jako prostokąt w deformacji. Bądź ostrożny, na filmie stawiam tylko 300N, a nie 500 N, jak ty. Oznacza to, że deformacja będzie znacząca.

Aby przejść dalej (tylko jeśli chcesz),  musisz potwierdzić następujące punkty
a) Czy boczne boki przesuwają się w górę iw dół jak w zjeżdżalni.
(b) Czy górne boki (równoległe do podłoża) są zamocowane lub prowadzone w jakikolwiek sposób, czy też mogą swobodnie rozszerzać się lub zwężać w zależności od odkształcenia spowodowanego siłą.

Pozdrowienia

2018-06-05_13h51_36.mp4

Wielkie dzięki za te elementy,

1) krawędzie są skutecznie prowadzone przez konstrukcję, celem jest po prostu odtworzenie kontaktu z podłożem

2) więc bez wirtualnej ściany nie mogę znaleźć kontaktu płaskiej powierzchni z cylindrem... Czy to dlatego zrobiłeś prostokąt o wielkości 0,01? Potem się rozprzestrzenia?

3) To, co nazywasz nie-wycinankami, to części narysowane przez wycięte linie, prawda? Zaprojektowałem go tak, aby miał taśmę, na którą przykładana jest siła, możliwe, że nie jest to właściwa droga...

3) Boki dobrze przesuwają się w górę iw dół na suwaku

4) Górne boki (równolegle do podłoża) są praktycznie wolne 

Bardzo dziękuję za pomoc

1 polubienie

Witaj Chablo

Oto wynik, który osiągnąłem, nie bez trudności, ale hej!

Załączam filmik z efektem wyjazdów.

Aby dowiedzieć się, jak to zrobić, musiałbym zrobić ci mini samouczek, ponieważ jest to zbyt skomplikowane, aby wyjaśnić to w wiadomości. Z drugiej strony nie obiecuję, że zrobię samouczek w ciągu dnia.

Najwyraźniej problem nie wynikał z wirtualnej ściany, ale z niekontrolowanych, nadmiernych ruchów, zwłaszcza z faktu, że twój pokój był źle naprawiony, a kształt przypominał suk. Zrobiłem wszystko, co w mojej mocy, aby deformację można było kontrolować. (Zobacz samouczek)

Pozdrowienia

PS: możesz zamknąć temat, jeśli wynik Ci odpowiada.

hemispherique_et_contact_au_sol_v6___sw_2018.mp4

Bardzo dziękuję Zozo, to jest rzeczywiście symulacja, którą chciałem zrobić.

Czekam na twój samouczek, jeszcze raz dziękuję! :)

Cześć Chablo

Jeśli chodzi o samouczek, trzymam się go :-)

Tak naprawdę cały problem bierze się z kształtu części, która, jeśli nie dokonamy kilku dostosowanych modyfikacji, chce się rozbijać niemal w nieskończoność. Wystarczy zdefiniować część koperty, która może stać się prawie płaska.

W ten sposób przechodzisz od "wielkiego przemieszczenia" niemożliwego do opanowania przez simu do deformacji, jak widać na ostatnim filmie.

Szczerze mówiąc :-)  :-)   Nie od razu dowiedziałem się, jak to zrobić.

Pozdrowienia

Witam

Zgodnie z obietnicą, samouczek jest dostępny TUTAJ http://www.lynkoa.com/node/885656?from_tutos=1

Mam nadzieję, że będzie to dla Ciebie przydatne i być może nauczysz się nowych rzeczy lub pomożesz sobie w przyszłych symulacjach.

Zapraszam do poinformowania mnie o wszystkich swoich uwagach, abym w razie potrzeby mógł zmodyfikować samouczek.

Pozdrowienia

OOppsss powiedział:

w obszarze Samouczek nie mogę umieścić zarówno pliku Powerpoint, który może zawierać filmy, jak i pliku PDF dla współpracowników, którzy nie mają dostępnego programu Powerpoint.

Jeśli ktoś wie, jak to zrobić, może dodając rozdział do samouczka???

A tymczasem dołączam do niego tutaj

Pozdrowienia

hemicylindre_simulation_deformation_v1.pdf