Witaj Chablo
Wydaje mi się, że jest kilka błędów w symulacji i błąd logiczny.
Błąd w symulacji
1°) Naprawiłeś dwie flanki, podczas gdy w swojej wiadomości mówisz, że są one prowadzone. Jeśli są naprawdę prowadzone, oznacza to, że mogą poruszać się w górę i w dół w zależności od deformacji.
2°) Bierzesz pod uwagę, że kontakt twojej półkuli jest wykonany w punkcie, to prawda , ale jest to fałszywe dla symulacji, gdy tylko masz deformację, która przekracza jedną czwartą grubości twojej części.
3°) SW w ogóle nie lubi, gdy nakładasz ograniczenie na punkt, nie wspominając o tym, że twoja wirtualna ściana jest bezużyteczna, a zwłaszcza współczynnik tarcia jest na początku bezużyteczny
Błąd logiczny
Jeśli umieścisz siłę taką jak w twoim simu, oznacza to, że odkształcenie zostanie wykonane najpierw na pierwszym nieprzecięciu, a następnie na nieprzecięciu po prawej i lewej stronie. Musimy robić rzeczy inaczej. Postaram się to zrobić w logice bieżnika.
Aby pokazać Ci problemy do rozwiązania , zrobiłem Ci mini filmik. W moim teście nie umieściłem kropki, ale mały wytłaczany prostokąt o grubości 0,01 mm, aby uzyskać płaską powierzchnię. To jest to, co pojawia się jako prostokąt w deformacji. Bądź ostrożny, na filmie stawiam tylko 300N, a nie 500 N, jak ty. Oznacza to, że deformacja będzie znacząca.
Aby przejść dalej (tylko jeśli chcesz), musisz potwierdzić następujące punkty
a) Czy boczne boki przesuwają się w górę iw dół jak w zjeżdżalni.
(b) Czy górne boki (równoległe do podłoża) są zamocowane lub prowadzone w jakikolwiek sposób, czy też mogą swobodnie rozszerzać się lub zwężać w zależności od odkształcenia spowodowanego siłą.
Pozdrowienia
2018-06-05_13h51_36.mp4