Osie problemowe

Witam, mam problem z osiami na rurach, jeśli zmienię swoje 3D to stare osie zostają. Wymiary również pozostają na starych osiach.

Jestem więc zmuszony do ponownego wykonania mojej oceny, jeśli zmienię najmniejszy milimetr w moim 3D...

Nie korzystam z modułu routingu. Moje fajki wykonuję w "klasycznym" wytłaczaniu.

Dziękuję wszystkim i życzę miłego dnia!

Witam, najprostszym sposobem jest praca ze szkicem 3D i zamiatanym bossem bazowym. Wystarczy zbudować rurkę za oś i nie powinno być żadnych problemów. Wtedy zwykle nie ma problemów z modyfikacją lub ponownym odbiorem. W przeciwnym razie nie wahaj się przełączyć na moduł orurowania, który jest bardzo wydajny.

Jestem do dyspozycji w przypadku jakichkolwiek pytań, pracuję z nimi przez cały dzień.

Pozdrowienia

JB

2 polubienia

Witam

Czy nie ma powiązania między osiami a 3D?

Jeśli tak, zdecydowanie powinieneś tego unikać  ! 

Czy możemy mieć obraz, który pozwoli nam lepiej zrozumieć problem?

2 polubienia

Nie mogę korzystać z modułu routingu. Najpierw dlatego, że go nie mam, a po drugie dlatego, że wszystkie nasze stare zespoły są takie (nie miałem problemu). W każdym razie dziękuję.

Tworzę oś, zaznaczając 2 krawędzie rury. Niestety nie mogę zrobić zdjęcia...

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, użyłeś funkcji "Linia konstrukcyjna" na rysunku, a następnie zwymiarowałeś te linie.

Fakt, że linie konstrukcyjne nie podążają za sobą, jest "normalną operacją" (błąd?), dlaczego nie zaimportować wymiarów modelu? Pozostaje tylko odbudować linie budowy.

Alternatywnie na rysunku można naszkicować osie i ustawić je współliniowo z tymczasowymi osiami wyciągnięć.

*Redagować

Po testach czasami linie konstrukcyjne podążają za sobą

axe.jpg
1 polubienie

Witam

rysowanie rur, używam szkicu 3D i elementów spawanych mechanicznie, pozwala to bardzo szybko narysować ścieżkę rur, zmienić położenie swojej osi i dowolnie modyfikować swoją ścieżkę. Jeśli dobrze ograniczyłeś swój szkic, wszystko pójdzie za tobą!

Nie używam wygładzania, ponieważ muszę znać liczbę łokci itp. w nomenklaturze. W rzeczywistości tworzę część z dodaną częścią okręgu i tworzę konfiguracje, aby móc mieć kilka długości w jednej części.

Aby wykonać orurowanie bez modułu orurowania, wykonuję szkic 3D pojawiający się na rysunku i wymiaruję go (lub uzyskuję boki za pośrednictwem obiektu modelu), a jeśli wydłużysz  boki podążaj!

2 polubienia

Nie używam szkicu 3D, ponieważ potrzebuję nomenklatury łokci.

W rzeczywistości moja metoda (szkic 3D + spawanie mechaniczne) może dać ci nomenklaturę odnoszącą się do liczby zagięć, odcinków prostych i innych elementów specjalnych

2 polubienia

Zgadzam się z Jossem, liczba zagięć jest wyświetlana na liście spawanych części, jeśli gięcia są wykonywane w konstrukcji spawanej.

W przeciwnym razie u nas lub zamówienie jest zautomatyzowane z nomenklatury Excel. Umieściłem więc promienie o tym samym rozmiarze, co promień mojego łokcia w moim szkicu 3D, ale w konstrukcji spawanej biorę tylko prostą część, a następnie dodaję kolanka w moim zespole 3D.

Od Ciebie zależy, czy zobaczysz najlepszą metodę dla swoich potrzeb.

Przykład w kolorze niebieskim prawych części wykonanych ze szkicu 3D + konstrukcja spawana:

2 polubienia

Najlepszą rzeczą do zrobienia w oprogramowaniu jest, jeśli to możliwe, użycie tylko zaimportowanych wymiarów (najlepiej tego ze szkicu pilota 3D, który definiuje trajektorię). Jeśli na rysunku brakuje wymiaru, często ponownie edytuję obraz 3D, aby dodać żądany wymiar.

W przypadku, gdy jesteś zmuszony do ręcznego umieszczania wymiarów w 2D i jeśli nie chcesz mieć chwiejnych wymiarów przy każdej rekonstrukcji, najlepszym sposobem jest umieszczenie wymiarów na elementach drzewa tworzenia. Zazwyczaj początki, 3 plany każdego pokoju, plany oparte na szkicu pilotażowym...

Wszystkie krawędzie na rysunku są obliczane, więc można zmienić ich nazwy/zniknąć podczas ponownego obliczania widoków.

Moja metoda nie jest zbyt przyjemna podczas wymiarowania planu, ale osobiście uważam, że jest mniej bolesna niż konieczność usuwania/wstawiania wymiarów za każdym razem, gdy plan jest otwierany. A jeśli plan zostanie skopiowany/zmodyfikowany, to przynajmniej rysunek przebiega tak, jak powinien.

Witam

Problem, który miałem na liniach osi, został rozwiązany:

Właśnie wybrałem warstwę "FORMAT" dla linii konstrukcyjnych w opcjach dokumentu rysunku!

Miłego dnia wszystkim.

Problem rozwiązany