Problem Obliczanie ściegu spoiny

Cze wszystkim

Chcę obliczyć konstrukcję spawaną mechanicznie i chciałbym przetestować wymiarowanie niezbędnych szwów spawalniczych za pomocą Solidworks Simu (premium 2022).

Mogę tworzyć szwy spawalnicze w zakładce "konstrukcja spawana", ale nie sądzę, aby były one brane pod uwagę w obliczeniach.

Też trochę utknąłem:

U mnie w połączeniach muszę usunąć "bryłę", aby wskazać położenie każdej spoiny. Tyle tylko, że nie mogę wybrać moich belek, które przekazałem w objętości.

Czy masz jakiś pomysł, gdzie powinienem szukać? A może jest to po prostu  niemożliwe?

Dziękuję

1.png
2.png
3.png

Witaj @clement.merlin 

Z mojego punktu widzenia i punktu widzenia niektórych trenerów Visiativ i Avenao oraz być może kilku kolegów na tym forum, daremne jest używanie spoin do symulacji.

Po co!

1°) Jak słusznie zakładasz, elementy "spawanej spoiny konstrukcyjnej" nie są przesyłane między SW C AD a SW Simulation.

2°) elementy spoiny są używane tylko do obliczania masy w oprogramowaniu CAD oraz do wskazania przez MEP, gdzie należy wykonać spoiny i jaki rodzaj spoiny.

Aby osiągnąć swoje cele, powinieneś:
a) Narysuj wszystkie spoiny w objętości, przestrzegając kształtów mniej więcej w zależności od rodzaju spoiny

b) Na poziomie symulacji staje się to niebem w piekle. Ponieważ konieczne byłoby upewnienie się, że tylko spoiny stykają się z dwiema częściami i że między wszystkimi belkami i innymi obiektami jest przestrzeń większa niż 1 lub 2 mm, aby powiedzieć, że tylko te części spoiny i bryły itp.

c) kiedy spawasz IPN (lub klin) z każdej strony, zdasz sobie sprawę, że jeśli wykonasz spoinę, zakładana powierzchnia spoiny jest równa lub prawie równa powierzchni stykającej się między dwiema częściami.

d) jeśli chcesz przedwcześnie  zaszaleć (czego oczywiście Ci nie życzę) wyobraź sobie suk, jeśli zdecydujesz się na wykonywanie nieciągłych spoin różnego typu!

Symulacja ma raczej na celu weryfikację obliczeń projektowych i uwzględnienie ogólnych interakcji, które nie zawsze są łatwe do obliczenia na półzłożonych i złożonych układach o dziwacznych obciążeniach.

W przypadku spoin istnieją proste obliczenia dla każdej spoiny i typu spoiny (montaż siłowy lub zespół kompaktowy itp.). Na specjalistycznych stronach dostępne są wykresy dla każdego rodzaju spoiny lub oprogramowanie (np. https://www.mitcalc.com/doc/welding/help/fr/welding.htm) lub arkusze kalkulacyjne.

W symulacji oprogramowania interesujące jest tylko spawanie punktowe, ponieważ w tym przypadku punkty styku nie są niejednoznaczne.

(Do omówienia oczywiście)
Pozdrowienia

3 polubienia

To był kolega z innej strony, który powiedział mi, że kiedyś z niej korzystał, chciałem zdać sobie sprawę z przydatności tej metody.

Dobrze mnie oświeciłeś ;) Dziękuję bardzo

1 polubienie

Dobra analiza @Zozo_mp 

Jeśli naprawdę chcesz zacząć, będziesz musiał wykonać siatkę mieszaną: bezszwowe części belek jako element belki i objętość w miejscu, w którym się stykają i są spawane (z realistycznym odwzorowaniem spoiny). I musisz umieścić szczelinę powietrzną między swoimi profilami (lub zarządzać kontaktem).

Nadal jest to wykonalne, ale zajmie ci to dużo czasu na modelowanie.

2 polubienia