Problem z obliczeniami metodą elementów skończonych Catia V5

Witam 

Więc tutaj obecnie staram się nauczyć jak lepiej opanować moduł GSA w Catia. I tam, próbując zasymulować ograniczenia na jednej z moich części, mam wrażenie, że jest mały problem ze spójnością. Gdy moja siatka znajduje się na 5 na rurze między dwiema płytami, mam wiązanie von Misesa, które wynosi 40 MPa, a kiedy zmieniam siatkę na 2, moje wiązanie wzrasta do 80 MP

Próbowałem dowiedzieć się, skąd wziął się problem, ale nie mogę tego zrobić. Wyjaśnię więc wszystko, co zrobiłem w nadziei, że uda Ci się znaleźć problem. 

Przede wszystkim więc nałożyłem moje ograniczenia na moje części, którymi są: 

-Siła skierowana w dół 62N

• Moment osi X 12 Nm

Następnie zdefiniowałem dolną powierzchnię dolnej płyty jako elastyczny wirtualny element, który następnie osadziłem .

Następnie umieściłem połączenie analityczne z zatrzymaną linią, a następnie zastosowałem do niego właściwość połączenia ściegu lutowniczego , którą usztywniłem

I to samo zrobiłem z drugim końcem rurki:

I to wszystko, po czym zacząłem swoje obliczenia 

Witam 

Nie zamierzam wchodzić w szczegóły badania, ale dla mnie nie widzę żadnej niespójności w ograniczeniu, które zwiększa się, gdy udoskonalasz siatkę, uważam to nawet za normalne. Na tym polega złożoność zachowania dobrej równowagi między siatką, wynikiem i czasem obliczeń.

Myślę, że powinieneś przeczytać więcej o tym, jak wykonać obliczenia za pomocą tego typu aplikacji (czy to pod Catią, czy pod oprogramowaniem), o elementach, które mogą na to wpływać oraz o interpretacji wyników.

Załączam pdf, który pozwoli Ci trochę lepiej zrozumieć moduły Catii.

W Internecie można znaleźć wiele przykładów, ale ważne jest, aby zrozumieć podstawowe pojęcia: 

- Różne rodzaje siatek

- Jak udoskonalić siatkę, dlaczego  to zrobić i gdzie to zrobić

- Rozumienie pojęcia błędu globalnego

- Wykorzystanie adaptacyjności 

- Identyfikować, rozumieć, interpretować pojęcie osobliwości

- Jak korzystać z łącznika i powiązań

Zdaję sobie sprawę, że nie podaję Państwu rozwiązania, ale wydaje mi się, że przed przystąpieniem do obliczeń ważne jest zrozumienie tych kilku wymienionych pojęć (z pewnością niektórych brakuje).

Dla mnie bez tego możesz sprawić, że każde oprogramowanie powie po trochu wszystkiego!!

Cdt

analyse_catia_v5.pdf
1 polubienie

Kolejna dokumentacja, która może Ci pomóc 

A także link do artykułu, który dotyczy osobliwości i który uważam za stosunkowo interesujący 

https://eduscol.education.fr/sti/si-ens-paris-saclay/ressources_pedagogiques/attention-aux-singularites#description

Cdt

simulations_entretoise.pdf
1 polubienie

Witam 

Przede wszystkim dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź. 

W rzeczywistości szokuje mnie, gdy widzę, jak moje ograniczenie podwaja się, gdy udoskonalam siatkę, ponieważ podczas oglądania filmów, które w pewnym momencie wyjaśniały obliczenia elementów skończonych, powiedziano, że aby wiedzieć, czy nasze modelowanie było dobre w określonym czasie, kontynuując udoskonalanie siatki, powinniśmy zobaczyć wyniki, które się stabilizują. Tymczasem tutaj jest zupełnie odwrotnie. Kontynuując jego udoskonalanie, wymyśliłem nawet ograniczenie 400 MPa. Daleko mu do moich biednych 20 MPa od samego początku. 

I dziękuję za dokumenty pomocy.

Czytając te wszystkie dokumenty, mówię sobie, że może to wynika z jakiejś osobliwości? Bo zawsze w tym konkretnym miejscu moje wartości wariują: 

Próbowałem to naprawić, umieszczając fazę na końcach moich rurek, aby złamać ostrą krawędź, ale zawsze jest tak samo.