Witam
Używamy SolidWorks Enterprise PDM i kiedy przeszukujemy naszą przechowalnię w poszukiwaniu właściwości "Opis" części solidworks, wyszukiwanie jest poprawne. Oznacza to, że lista wyszukiwanych części jest dobra, ale po wyświetleniu wyniku kolumna "Opis" jest wypełniona tylko częściowo, podczas gdy wszystkie części mają opis.
(Zobacz załączony zrzut ekranu)
Czy ktoś z Was miał kiedyś tego rodzaju problem?
Dziękujemy za Twoją opinię.
Jean-François BOURGINE
capture_recherche_pdm.png
Witam
Jeśli jest tak jak u nas, musimy sprawdzić, czy informacje są obecne w @ i domyślnie. Z tego, co mi powiedziano, wyświetlany wynik odpowiada ostatniej modyfikacji.
W naszej wersji z 2016 roku nadal mamy dziwną operację i nie jest to zgodne ze specyfikacją SW, konsultant Visiativ złożył prośbę do SW o wyjaśnienie zachowania, które obserwujemy dzisiaj.
Zasadniczo losowo wyświetla zawartość @, a czasem zawartość Default, wiedząc, że teoretycznie nie powinno być rozbieżności, ale zdarza się to od czasu do czasu.
4 polubienia
Czy nie wynika to z faktu, że opis konfiguracji nagrywania musi być zawarty i musi być pusty w danej konfiguracji?
Możliwe jest ustawienie go tak, aby aktualizował się we wszystkich konfiguracjach w edytorze mapy modelu:
editeur_de_cartes_-_.modele_fichier.jpg
1 polubienie
Cyril F ma na to właściwą odpowiedź: właściwości są wypełniane na poziomie pliku (i pojawiają się w zakładce @) lub na poziomie konfiguracji (i pojawiają się na poziomie konfiguracji).
Płyta EPDM na pewno musi szukać właściwości "description" albo we właściwości pliku, albo we właściwości konfiguracji, ale myślę, że na ekranie wyszukiwania mogą pojawić się tylko właściwości pliku (jak sprawić, by właściwość config się pojawiła, jeśli plik zawiera dziesiątki/setki różnych konfiguracji).
Wydaje mi się, że jest to nierozwiązywalne, chyba że stworzysz specjalny "generator raportów", który może wygenerować tabelę z tysiącami wyników.
1 polubienie
Można również wymusić wyświetlanie zmiennej w danej konfiguracji. Z drugiej strony, gdy zarządzasz rysunkami i 3D z tymi samymi zmiennymi, stanowi to problem, ponieważ można nimi zarządzać tylko za pomocą zakładki @, reszta zakładek jest bezużyteczna (brak właściwości fizycznych w plikach rysunków)
Jest to poprawne tylko w widoku repozytorium, ale nie w widoku wyszukiwania (ograniczenie narzędzia)
Witam wszystkich i dziękuję za te odpowiedzi i ten początek utworu ;-)
Wracam do tematu po kilku dniach nieobecności, ale problem z wyświetlaniem, którego doświadczam, moim zdaniem nie pochodzi z miejsca, w którym zapisana jest moja właściwość "Description".
Wszystkie moje części mają opisany wypełniony na domyślnym poziomie konfiguracji.
Gdy część ma kilka konfiguracji, jest propagowana do wszystkich konfiguracji, ponieważ w mojej karcie danych opcja "Aktualizuj wszystkie konfiguracje" jest dobrze zaznaczona i działa bardzo dobrze.
Żaden z moich dokumentów nie jest wypełniany na poziomie pliku, czyli w zakładce @.
Jednak gdy uruchamiam wyszukiwanie, wyświetlanie kolumny "Opis" jest losowe, podczas gdy lista znalezionych plików i odpowiadających mojemu wyszukiwaniu jest poprawna...
Może problem z odczytaniem bazy danych na serwerze, albo coś innego ale nie widzę za dużo.
Miłego dnia!
Witam
Jak wyjaśniłem w mojej pierwszej odpowiedzi, może to być błąd. Mamy to samo zachowanie, czasami vault zwraca zawartość @, a czasami konfiguracji i to w całkowicie losowy sposób (niektóre pliki mają odpowiedni wyświetlacz, inne nie).
Zauważ, że jeśli propagacja jest włączona, dotyczy to również @, które normalnie powinny być automatycznie wypełniane ze względu na mapowanie zmiennych.
Niestety, w przeciwieństwie do widoku skarbca, nie ma możliwości wymuszenia wyświetlania konfiguracji "Domyślnej" w wynikach wyszukiwania.
2 polubienia
Aby uniknąć tego problemu, "oszukaliśmy" nasze karty danych, aby właściwości były powiązane wyłącznie z plikiem (@ zakładka), a inne wyłącznie powiązane z konfiguracją (zakładka o nazwie).
Mapy danych są więc dość "kłopotliwe", ale można to zrobić dopiero po wdrożeniu EPDM. Z drugiej strony kończymy z pustymi zakładkami w miejscach, gdy próbujemy wyświetlić na mapie właściwości związane z konfiguracją, będąc na karcie @ (lub na odwrót).
Mamy więc za każdym razem dwie pod-tabulatory, a pola ukrywamy (lub pokazujemy), jeśli nazwa karty jest równa (lub inna) od @.
Zobacz załączony plik do renderowania użytkownika na karcie @ i na karcie konfiguracji.
onglet_magiques.docx
Jak wspomniano powyżej, zobacz mapowanie właściwości, a plik mapuje w celu propagacji właściwości wszędzie.
Ten problem z pustą kolumną występuje również w innych przypadkach i nie jest to błąd,
w zależności od ustawień stylu Kopiuj wszędzie lub Częściowe odwzorowanie.
oraz opcje resetowania zmiennych na mapie (domyślnie).
(Nie na temat: masowe kopiowanie właściwości jest raczej sprzeczne z podstawową filozofią SolidWorks, dla przypomnienia...)
Z grubsza (o ile się nie mylę) wynik wyszukiwania pokazuje kolumnę i wyświetla właściwość ostatniej utworzonej/zaktualizowanej konfiguracji
Więc jeśli stworzymy nową część za pomocą jednej konfiguracji, wypełnimy kartę, zarchiwizujemy, wszystko jest w porządku.
Następnie, jeśli ponownie otworzymy plik, dodamy konfigurację, sprawdzimy/uzupełnimy mapę, zarchiwizujemy (inicjalizacja zmiennych) skończymy z pustymi kolumnami w wynikach wyszukiwania.
Aby obejść ten problem, musisz: utworzyć nową konfigurację, zarchiwizować, ponownie rozpakować część, ponownie wypełnić właściwości / lub poprawić odpowiednią konfigurację i zarchiwizować.
A potem wszystko jest ok.