Problem z wyświetlaniem w programie Inventor 2013

Pakiet Inventor pro 2013 zainstalowałem na nowym laptopie (Dell Precision M4700) z kartą graficzną Nvidia Quatro K1000M. Napotykam problemy z wyświetlaniem, gdy otwieram rysunek 2D (w formacie dwg), duże spowolnienie i znikanie drzewa tworzenia części 3D, tak jakby Inventor był w połowie posadzony. Jestem w kontakcie z moim sprzedawcą Autodesk, który w tej chwili nie może znaleźć rozwiązania. Czy ktoś spotkał się z tego rodzaju problemem i czy ma rozwiązanie?

Witaj Bernardzie,

Karta graficzna K1000M wydaje mi się nieco słaba. To prawie wejście do gry (w rzeczywistości niski średni zakres).

http://www.nvidia.fr/object/quadro-workstation-graphics-fr.html

Nie wspominając o serii 5000, seria 4000  jest bardziej odpowiednia do użytku w oprogramowaniu CAD, bez względu na to, które.

Ale może mógłbyś zyskać na wydajności, gdyby sterownik karty nie był aktualny. Czy możesz podać nam wersję sterownika płyty?

Witaj Bernardzie,

Przede wszystkim dokonałeś dobrego wyboru, ponieważ Twoja stacja wyposażona jest w profesjonalną kartę graficzną (Open GL). Jednak problemy, które opisujesz, wydają się bardzo zorientowane graficznie.

W przypadku oprogramowania takiego jak Inventor lub innego oprogramowania CAD, które wymaga dużej ilości zasobów graficznych, zaleca się stosowanie lepszych kart graficznych, takich jak Nvidia Quadro K3000M z 2 GB pamięci.

Mając już stację, radziłbym ci, jak powiedział wcześniej lynkoa.c.manager, zmienić sterownik karty graficznej na ten, który może polecić Autodesk Inventor lub Nvidia. Po szybkim przeszukaniu na stronie Nvidii, oto sterownik, który udało mi się znaleźć:

276.42 -

Obsługiwane systemy operacyjne: Win7_64

Obsługiwane karty graficzne: 1000M, 2000M, 3000M, 4000M i 5010M

OEM: 8460w M3900, HP 8760w M5950

Jeśli chcesz wykonać ten test i odinstalować program antywirusowy, powinieneś wiedzieć, że nie jest to trywialna operacja, dlatego jeśli jesteś w firmie, polecam skontaktowanie się z działem IT, jeśli taki posiadasz.

Na Lynkoa istnieje grupa , na której możemy podzielić się naszymi doświadczeniami na temat używanego sprzętu.

Mathieu
1 polubienie

Dziękuję za te odpowiedzi. Wypróbowaliśmy kilka wersji sterowników zatwierdzonych przez firmę Autodesk. Obowiązująca w tej chwili wersja to 315.35. Jednak objawy są zawsze takie same, niezależnie od zainstalowanego sterownika. Więc wątpię, że to jest problem.

Karta może nie mieć wydajności, ale wyświetlacz 3D działa bardzo dobrze, jednocześnie wyczerpując zasoby.

W firmie jest nas 2 osoby, więc nie ma działu IT. Jestem w kontakcie z profesjonalistą i inżynierem z mojego sprzedawcy Autodesk. Wydaje mi się, że to powinno wystarczyć.

Ok, więc odsuwamy sterownik od karty...

szukać w internecie na forach w USA, aby spróbować znaleźć przyczyny tego problemu, nie znalazłem nic poza podobnymi objawami na 3ds max, ale bez żadnej odpowiedzi.

Odłóżmy kartę graficzną na bok...

Czy próbowałeś otworzyć go w innym oprogramowaniu lub przeglądarce dwg, aby mieć porównanie?

Czy możecie udostępnić nam plik DWG, abyśmy mogli spróbować otworzyć go w innej przeglądarce?

Nawet jeśli konfiguracja sprzętowa jest inna, może dawać wskazówki.

Witaj Bernardzie,

Jedynym rozwiązaniem, jakie masz, jest zabawa ze sterownikami karty graficznej. Rzeczywiście, wynik może być zupełnie różny w zależności od wersji. Bądź ostrożny, nie oznacza to, że lepszy sterownik w wersji musi być lepszy od poprzedniego. Chodzi o to, aby znaleźć ten, który pasuje do Twojej aplikacji i jak z niej korzystasz.

Innym rozwiązaniem jest skontaktowanie się z wydawcą.

Witaj Bernardzie,

Twój sprzęt to laptop. Karta graficzna K1000 to standard na rynku. Nie radzę jednak korzystać ze sterowników producenta płyty, ale ze sterowników montera maszyn lub wydawcy oprogramowania.

Świat "przenośny" to zupełnie inny świat.

Witam

Nawet jeśli wydaje mi się, że już widziałeś w opcjach aplikacji, jest zakładka do rysowania (patrz .jpg).

z zakładką Pojemność/Wydajność, aby zobaczyć.

Pozdrowienia

Bastien

sans_titre.jpg

Witam

Głupie pytania:

- Czy Twoja wersja jest aktualna i zawiera wszystkie dodatki Service Pack?

- Czy otwierasz patelnię z dysku twardego czy z lokalizacji sieciowej?

- Jaka jest wersja planu? Inventor 2013 lub starszy? Czy w tym przypadku migracja miała miejsce?

- Czy po otwarciu części 3D planu, o którą chodzi, zwalnia on tak bardzo? Czy są jakieś komunikaty o błędach?

....