Zamodelowałem w 2D w SolidWorks część z wieloma skrzyżowaniami/strefami T. Aby mieć pewność, że siatka jest wykonywana węzeł po węźle, utworzyłem linie separacji wzdłuż strefy zbieżności zgodnie z zaleceniami na wielu forach, aby uniknąć błędów wiązań.
Z wyjątkiem sytuacji, gdy otrzymuję wyniki symulacji, nie mam żadnych ograniczeń ciągłości w tych obszarach.
Czy ktoś ma rozwiązanie mojego problemu ?
PS: W załączeniu znajduje się przykład obszaru skrzyżowania i wynikowych wyników wiązania. Wyświetlam moje wyniki pola ograniczenia w elementach.
Czy na początku próbowałeś wyświetlić deformację części (nawet jeśli oznaczało to silne wzmocnienie wyników), aby sprawdzić, czy nie ma nieciągłości między powierzchniami?
Czasami definicja naprężeń w nierównych obszarach geometrycznych jest bardzo skomplikowana, mamy wiele koncentracji naprężeń, które mogą lokalnie uplastycznić Twój materiał. Problem polega na tym, że zwykle obliczenia są wykonywane w domenie elastycznej.
Więc tak, jest to rzeczywiście element wielobryłowy, ale w tym przypadku to przecięcie kadłubów sprawia mi problemy. Jest to zawór zaporowy w kształcie skrzynki. Grubość blach wynosi 8 mm, modelowałem w 2D, a zatem zasiałem siatki w skorupach, z wyjątkiem belek.
Jeśli chodzi o deformację, ciągłość kolorów występuje lokalnie, w przeciwieństwie do przypadku wyświetlania wiązań.
Wyniki bez linii separacji również mają nieciągłość naprężenia/koloru.
Od tego czasu próbowałem udoskonalić lokalnie, ale bez zmian.
Poniżej znajduje się bardziej ogólny przegląd moich wyników geometrii i wiązań.