Problem ze zniekształceniem obrazu w CATIA w systemie Windows 7

Witam

Mam problem ze zniekształceniem obrazu w cATIA v5r21 pod windows 7. 
W rzeczywistości można to bardzo wyraźnie zobaczyć na szkicu, który ma siatkę. Mam wysokości kwadratów siatki, które są mniejsze niż szerokości kwadratów siatki. Innymi słowy, nie mam już kwadratów w mojej siatce, ale prostokąty. Więc jeśli naszkicuję kwadrat, cóż, widzę prostokąt. Nie jest najlepiej, gdy używasz CATIA do robienia geometrii...

Wydaje mi się jednak, że niczego nie poruszyłem w opcjach na ten temat. Z drugiej strony, na tym komputerze (jeszcze potężnym) i z tym W7 powodował ten problem od samego początku.

Czy masz jakiś pomysł, co mogę zrobić (albo we właściwościach rozdzielczości ekranu, albo w opcjach CATIA), aby rozwiązać ten problem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Może to tylko problem wizualny (graficzny), bo jeśli ściągasz tak, że masz kwadrat, to czy tak jest? Zobacz po stronie rozdzielczości lub aktualizacji karty graficznej. Próba naprawy oprogramowania

Witam

Czy widzisz mój awatar/ten kwadratowy lub prostokątny obraz?

Dobry wieczór

W domu wszystko jest kwadratowe.

Jest też bardzo kwadratowy.

Więc jeśli dobrze rozumiem, to nie pochodzi z systemu Windows

w cATiA jest ustawienie.

Macie jakieś pomysły?

Z góry dziękuję

Czy mógłbyś opublikować zrzut ekranu swoich linii siatki? (Nie znam CATIA, ale to może stanowić wskazówkę)

Czy coś zaktualizowałeś? Spróbuj sprawdzić, czy masz punkt przywracania, zanim problem zostanie wykryty.

Nigdy nie słyszałem tego typu problemu na catia 

Jedyna rzecz możliwa moim zdaniem

polega na tym, że siatka nie jest

na tym samym poziomie, co widok ekranu

@+

Chyba że widzisz Zmień ustawienia ekranu

Witam

Oczywiście ten problem jest znany:
https://cadxp.com/topic/6154-affichage-deforme-dans-catia-v5/

Podane rozwiązanie jest następujące:
Tworzy dwie zmienne środowiskowe (na poziomie systemu Windows preferowane: Mój komputer/Właściwości/Zaawansowane/Zmienne env...) o nazwie:
CATWidthMMOfScreen z szerokością w mm użytecznego ekranu
CATHeightMMOfScreen z wysokością w mm użytecznego ekranu

Miałem trudności ze znalezieniem tej stacji roboczej, ponieważ teraz nazywa się to komputerem.

Następnie zmienne te mogą być definiowane albo w zmiennych użytkownika, albo w zmiennych systemowych.

Gdzie lepiej tworzyć te zmienne w użytkownikach czy w systemie?

Z góry dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Witaj bendesarts

Przede wszystkim dziękuję za informację zwrotną i wskazówkę.

Jeśli na komputerze korzystającym z CATIA jest tylko jedno konto użytkownika, w zmiennych użytkownika powinny wystarczyć, ale uwaga "na poziomie Windows" prawdopodobnie oznacza "w zmiennych systemowych", to zależy od Ciebie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetestować jedno i drugie i zobaczyć efekty.

Pozdrowienia

się naprzód z moją troską o zniekształcony ekran.
Użyłem tej sztuczki, a obraz jest znacznie mniej zniekształcony.
Ale nie jest jeszcze idealnie.
Myślę, że wiem dlaczego: muszę określić: szerokość i wysokość mojego użytecznego ekranu.
Na razie wykonałem pomiar ekranu linijką...
Ale musisz podać odpowiednie wymiary użytecznego ekranu, aby nie było zniekształceń. Może to mieć coś wspólnego z rozdzielczościami znajdującymi się we właściwościach wyświetlania.
Czy wiesz, jak dla danego rozmiaru ekranu (na przykład 24 cale) i dla danej rozdzielczości (na przykład 1600x1200), jak poznać użyteczny rozmiar ekranu ?

Z góry dziękuję za pomysły.