Problem z rozkładaniem, wycinaniem niewiernym 3D

Witam

na części arkusza blachy, cięcie skośne na promieniu jest poprawne w 3D, ale jest zastępowane prostym cięciem na rozwiniętym, a tym samym eksportowanym DXF.

Jak sprawić, by dxf był wierny 3D?

lanb03.sldprt powiedział:

Solidworks nie obsługuje ukośnych cięć na krawędziach arkusza blachy.... Przepraszam.

Oprogramowanie myśli w taki sposób, że może obrabiać część w 3 osiach, a nie w 5...

1 polubienie

Jeśli chcesz, aby się pojawił, musisz stworzyć odchylenie płaskiego elementu, a następnie złożyć całość

Niestety jest to normalne, w SolidWorks nie jest możliwe rozwinięcie blachy, której grubość nie byłaby stała. W związku z tym SolidWorks automatycznie koryguje tę "zmianę grubości".

Zasadniczo, ta "faza" jest funkcją po cięciu dla SolidWorks.

Teraz możesz wywołać konfigurację rozwijania swojego 3D, a następnie dodać funkcję, która wykonuje "Fazowanie" w tej konfiguracji.

Jeśli złożysz część z powrotem, ta funkcja zostanie automatycznie przełączona w stan usuwania.

1 polubienie

Jednak ta część nie wymaga 5 osi do cięcia na stole plazmowym!

tworząc funkcję Unfold na obraźliwym zagięciu, dobrze radzi sobie z cięciem i wyświetla je poprawnie płasko, z drugiej strony nie mogę przekazać jej do dxf.

Małe wyjaśnienie: nie potrzebuję fazowania, potrzebuję normalnego usuwania materiału. Chcę tylko uzyskać krzywą wycięcia na dxf.

Witam

Jeśli uważasz, że nie ma potrzeby stosowania 5 osi, oznacza to, że Twoje 3d jest błędne. W Twoim przypadku zrobiłbym odwrotną, płaską konstrukcję, czyli bez kątów, a następnie złożyłbym w 3D.

Myślę, że tam będziemy trzymać się rzeczywistości.

@+

Edycja: aby być bardziej precyzyjnym, rozłóż zaraz po pierwszej funkcji, usuń materiał, a następnie złóż

1 polubienie

Aby wykonać cięcie laserem plazmowym lub strumieniem wody, przecinając krawędź pod kątem.

Bez 4 osi nie wiem jak można to zrobić.

Nieuchronnie twoje cięcie będzie miało współrzędne X, Y, Z i Z1 dla nachylenia.

Jeśli chcesz, aby to zadziałało, będziesz musiał odznaczyć pole normalnego usuwania materiału, ale wtedy logicznie rzecz biorąc, twoja część nie będzie się już rozwijać...

2 polubienia

Ha, jest na DXF, ale twoje rozwinięcie jest poprawne, ponieważ w domu z twoją częścią nie jest, chyba że odznaczę, edytując rozłożoną funkcję, pole "uprość składanie".

I w tym przypadku dxf jest w sam raz

etat_deplie_-_lanb03.dxf
1 polubienie

Ha, jest na DXF, ale twoje rozwinięcie jest poprawne, ponieważ w domu z twoją częścią nie jest, chyba że odznaczę, edytując rozłożoną funkcję, pole "uprość składanie".

I w tym przypadku dxf jest w sam raz

etat_deplie_-_lanb03.dxf