Witam
na części arkusza blachy, cięcie skośne na promieniu jest poprawne w 3D, ale jest zastępowane prostym cięciem na rozwiniętym, a tym samym eksportowanym DXF.
Jak sprawić, by dxf był wierny 3D?
lanb03.sldprt powiedział:
Witam
na części arkusza blachy, cięcie skośne na promieniu jest poprawne w 3D, ale jest zastępowane prostym cięciem na rozwiniętym, a tym samym eksportowanym DXF.
Jak sprawić, by dxf był wierny 3D?
Solidworks nie obsługuje ukośnych cięć na krawędziach arkusza blachy.... Przepraszam.
Oprogramowanie myśli w taki sposób, że może obrabiać część w 3 osiach, a nie w 5...
Jeśli chcesz, aby się pojawił, musisz stworzyć odchylenie płaskiego elementu, a następnie złożyć całość
Niestety jest to normalne, w SolidWorks nie jest możliwe rozwinięcie blachy, której grubość nie byłaby stała. W związku z tym SolidWorks automatycznie koryguje tę "zmianę grubości".
Zasadniczo, ta "faza" jest funkcją po cięciu dla SolidWorks.
Teraz możesz wywołać konfigurację rozwijania swojego 3D, a następnie dodać funkcję, która wykonuje "Fazowanie" w tej konfiguracji.
Jeśli złożysz część z powrotem, ta funkcja zostanie automatycznie przełączona w stan usuwania.
Jednak ta część nie wymaga 5 osi do cięcia na stole plazmowym!
tworząc funkcję Unfold na obraźliwym zagięciu, dobrze radzi sobie z cięciem i wyświetla je poprawnie płasko, z drugiej strony nie mogę przekazać jej do dxf.
Małe wyjaśnienie: nie potrzebuję fazowania, potrzebuję normalnego usuwania materiału. Chcę tylko uzyskać krzywą wycięcia na dxf.
Witam
Jeśli uważasz, że nie ma potrzeby stosowania 5 osi, oznacza to, że Twoje 3d jest błędne. W Twoim przypadku zrobiłbym odwrotną, płaską konstrukcję, czyli bez kątów, a następnie złożyłbym w 3D.
Myślę, że tam będziemy trzymać się rzeczywistości.
@+
Edycja: aby być bardziej precyzyjnym, rozłóż zaraz po pierwszej funkcji, usuń materiał, a następnie złóż
Aby wykonać cięcie laserem plazmowym lub strumieniem wody, przecinając krawędź pod kątem.
Bez 4 osi nie wiem jak można to zrobić.
Nieuchronnie twoje cięcie będzie miało współrzędne X, Y, Z i Z1 dla nachylenia.
Jeśli chcesz, aby to zadziałało, będziesz musiał odznaczyć pole normalnego usuwania materiału, ale wtedy logicznie rzecz biorąc, twoja część nie będzie się już rozwijać...
Ha, jest na DXF, ale twoje rozwinięcie jest poprawne, ponieważ w domu z twoją częścią nie jest, chyba że odznaczę, edytując rozłożoną funkcję, pole "uprość składanie".
I w tym przypadku dxf jest w sam raz
Ha, jest na DXF, ale twoje rozwinięcie jest poprawne, ponieważ w domu z twoją częścią nie jest, chyba że odznaczę, edytując rozłożoną funkcję, pole "uprość składanie".
I w tym przypadku dxf jest w sam raz