Problem z dynamiką tarcia w SW Motion

Zrobiłem anagyre w druku 3D. Staram się wirtualnie odtworzyć zachowanie, które obserwuję eksperymentalnie.
Obiekt, oscylując dzięki impulsowi pionowemu na końcu swojej długiej osi, zawsze przyjmuje ten sam kierunek podczas skręcania. Mogę odtworzyć ten efekt za pomocą ruchu i jego domyślnych opcji.
Przedmiot, po wywołaniu go pionowym "impulsem momentu obrotowego",
- obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż tarcie go unieruchomi
- w kierunku trygonometrycznym obraca się pod zadanym kątem, inicjuje oscylację osi poziomej, a następnie obraca się w przeciwnym kierunku.

To jest ten drugi efekt, którego nie jestem w stanie odtworzyć.
Czy jest sprowokowany?
Przez narzucone warunki początkowe?
Zły dobór parametrów tarcia?
Zły wybór integratora?

Zostałem przeszkolony w tajemniczy sposób na Motion i nie mogłem znaleźć żadnych dokumentów, aby uzyskać poradę dotyczącą tych dwóch ostatnich argumentów...
Czy masz coś, co może mi pomóc?
Dziękuję

Przywiązany
mój plik roboczy SW educ 2022-2023
Plik pdf, który napisałem na ten temat, aby zilustrować kurs na temat operatorów inercjalnych; tutaj, aby ułatwić Ci zrozumienie.

anagyre.pdf (1,6 MB)

pytanie anagyre.zip (1.4 MB)

3 polubienia

Witaj @descamps ,

Anagyre: obiekt o nieoczekiwanym zachowaniu, a więc interesujący.
Zbyt mało wiem o ruchu, żeby się w to zagłębić...
Załączony dokument zawiera kilka refleksji na temat modelu anagyre i jego dynamicznej symulacji przeprowadzonej za pomocą Meca3D. Prawa dynamiki są takie same dla wszystkich narzędzi symulacyjnych, więc możesz znaleźć sposoby na ulepszenie.

Anagyre.docx (768.8 KB)

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam

Krótka uwaga o oprogramowaniu!

Jest bardzo podstawowy, a zwłaszcza jeśli chodzi o tarcie, nie jest świetny.
Jeśli, na przykład, wrzucisz kulki do wklęsłego pojemnika, kulki poruszają się długo po tym, co zobaczysz w prawdziwym życiu.
Nie byłby w stanie uczynić "wyścigu kulek" nawet aproksymalnym :frowning: ... (Countryballs Marmurowy wyścig 3D | Drużyny Marble Race - YouTube)

Myślę, że wynika to z jednej strony z tarcia, które nie jest dobrze konfigurowalne, a z drugiej strony z grawitacji, która w pewnym sensie nie byłaby wystarczająco silna (wiem, że to szaleństwo, co mówię).

Ostatnio trenowałem na ruchu, a potem szybko zrezygnowałem z jego używania.
Jest po prostu dobry do tworzenia animacji mechanicznych dzięki "osi czasu", ponieważ w tym przypadku ograniczenia mechaniczne są bezpieczne z różnymi typami ograniczeń.

Z mojego punktu widzenia wszystko, co jest spadającymi przedmiotami, musi być zapomniane, chyba że w nieprecyzyjny sposób pokazane jest pewne zjawisko.

To oprogramowanie nigdy nie było aktualizowane przez 10 lat lub dłużej i dlatego nie wprowadziło żadnej funkcji "aktualizacji".

Swoją drogą, w Solidworks wszystko, co kinematyczne, oczywiście ich nie interesuje, ale to już inna historia.

ZZ!

PS: tak przy okazji, dla przypomnienia, fakt, że nie umiem korzystać z Motiona, zmusza mnie do zrobienia prototypu, który poza kosztem szkolenia będzie mnie kosztował + 10 000 € (nie poradzi sobie z osiami, które są zbyt skomplikowane lub zbyt liczne). :face_with_symbols_over_mouth:

1 polubienie

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź; Wdrożyłem na MECA3D. Oto moja pierwsza próba. Wszystko, co muszę zrobić, to przykleić pomiary, które mogę wykonać, do mojego rzeczywistego obiektu, aby skalibrować wartości mojego modelu, a następnie sprawdzić, czy zmiana modelu może przewidzieć, jak będzie wyglądał rzeczywisty!