Problem dużych przemieszczeń na całkowicie ograniczonym modelu SW

Cze wszystkim.

A więc oto mój problem dotyczący symulacji statycznej na SolidWorks. To jest model chroniony, więc nie mogę ci tego jasno pokazać.

W skrócie jest to zawór, który ma pewien stopień otwarcia i chciałbym określić siły, kiedy opada, po jego otwarciu. Chciałbym zrobić symulację upadku, ale nie mam podstaw do tej symulacji i zastanawiałem się, czy uda mi się wyznaczyć powierzchnie, które zatrzymują zawór itp.

Na początek wykonałem swój "końcowy" montaż z różnymi zespołami, z których każdy reprezentuje podzespół kinematyczny. Gdy zespół jest całkowicie ograniczony, decyduję się przejść do badania statycznego, z ograniczonym zaworem w pozycji zamkniętej.

Miałem kilka rzeczy, które doprowadziły mnie do kilku różnych problemów, które udało mi się rozwiązać, ale jedynym, którego nie mogę rozwiązać, jest duża zmiana w moim modelu (kiedy wszystko jest ograniczone, cały mój system jest przykręcony, a nawet przymocowany do ściany, które uważałem za ścianę, poprzez zakotwienie, między pływającymi korbowodami mojego modelu znajdują się kołki itp.) 

przyłożenie mojej siły to 300N na końcu kilku korbowodów, które mają zubać siłę działającą na zawór.

Podczas symulacji wszystko działa do momentu, gdy solver zacznie wykonywać zadanie: "iteracja równowagi", następnie zatrzymuje się i po kliknięciu na ok pojawia się komunikat "Analiza dużych przemieszczeń zatrzymana"
przed zapisem wyników" pomimo faktu, że w otpionach symulacyjnych pole dla długich przemieszczeń jest natywnie zaznaczone.

czasami w innych przypadkach (zmieniam małe parametry) pisze do mnie, że "warunki kontaktu nie są przestrzegane", że montaż nie jest stabilny, innym razem, że równowaga nie jest osiągnięta, innym razem "przyrostowe odkształcenie sprężyste jest zbyt duże", w skrócie zawsze słowo do powiedzenia.

Jedyna wątpliwość, jaką mam, to to, że muszę mieć oś przechodzącą przez 2 profile, a korbowód jest zamocowany na środku osi. Nie wiem, czy powinieneś stworzyć oś jako część i umieścić ją w zespole, czy też powinieneś wstawić oś za pomocą symulacji (co zrobiłem dla prętów i osi zaworu, które mają oś, która trzyma się na 2 powierzchniach znacznie bliżej siebie)

Czy możesz mi pomóc?

Dziękuję bardzo

Pozdrawiam (karpia ekranu PJ ostatniego błędu i wymuszonych styków itp.)

simulation_sw.jpg

Komunikat dodatku Solver został zatrzymany 

simulation_sw_solveur.jpg

Ostatni znany komunikat o błędzie

Z góry dziękuję.

simulation_sw_solveur_dernier_message.jpg

Rozumiem twoje imię, musisz być zmotywowany do przeczytania wszystkiego (tak, pominąłem pół :p ) 

Spróbuj w tym przypadku, musisz mieć wybór w solverach, wypróbuj w innych i uprość liczbę części, aby był bardziej strawny dla twojego komputera.

---------------------------------------------------------------------------Edycja: Sprawdź, czy ograniczenia nie tworzą hiperetatyzmu, który mógłby uniemożliwić prawidłowe działanie Solida.

Co więcej, mówisz, że należy utworzyć podzbiór, a następnie go uwzględnić. Dlaczego nie spróbujesz zrobić symulacji. najpierw w twoim podzbiorze??

Cdt 

G.

2 polubienia

Przepraszam za opóźnienie, nie otrzymałem powiadomienia o odpowiedzi na mój adres e-mail.

Rzeczywiście, jest długa. tak, poradził mi, żebym zmienił solver (natywnie iteracyjny, poszedłem do ustawień, aby ustawić automatycznie)

Próbowałem z moim komputerem i pracownikiem firmy, który ma 16 GB pamięci RAM itp., a problem nadal występuje...

SW głosi hiperetatyzm, a w takim razie, dlaczego miałby mówić o wielkich przemieszczeniach? ale postaram się zobaczyć, nawet jeśli powie mi, że model jest "całkowicie ograniczony"

Wykonałem kilka podzespołów (z których każdy jest podzespołami kinematycznymi). Zamierzam spróbować przeprowadzić symulację według zestawów, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje, ale ponieważ system jest złożony, muszę przejść przez symulację całego systemu

Dziękuję za odpowiedź!

Ściana wpuszczana nie usuwa wszystkich stopni swobody. Konieczne było zamocowanie korpusu za pomocą ustalonej geometrii

Dziękuję