Witam
Nie pamiętam, jak orientować widok w prezentacjach programu AutoCAD.
Widok wynosi 45°, na przykład w przestrzeni obiektu, chcę, aby był to 90° w przestrzeni papieru.
Dziękuję za pomoc.
Miłego dnia.
Witam
Nie pamiętam, jak orientować widok w prezentacjach programu AutoCAD.
Widok wynosi 45°, na przykład w przestrzeni obiektu, chcę, aby był to 90° w przestrzeni papieru.
Dziękuję za pomoc.
Miłego dnia.
Witam
Rozwiązanie:
W przestrzeni papieru musisz aktywować widok, który musi zostać obrócony, następnie wpisujesz SCU i wybierasz Z, następnie wpisujesz potrzebne stopnie (nie te z piwa), następnie przechodzisz do wyświetlania -> Punkt widzenia 3D -> Widok planu SCU -> następnieistniejący SCU, a rysunek obróci się zgodnie ze wskazanym wcześniej kątem bez obracania rysunku w przestrzeni obiektu, z drugiej strony będziesz musiał ponownie zdefiniować skalę, ponieważ wraca ona do tej całości.
Oferowane są tu również inne rozwiązania: http://cadxp.com/topic/35389-rotation-dans-espace-papier/
Obracanie widoku w obszarze papieru
Podczas prezentacji moich rysunków często zdarzało się, że chciałem ustalić obrót okna prezentacji (w przestrzeni papieru), ale mi się to nie udało. Możliwe jest obracanie zawartości okna, ale w tym przypadku ma to wpływ na rysunek.
Jednym z możliwych rozwiązań jest przedefiniowanie scu w tym oknie. Aby to zrobić, zacznij od aktywacji tego okna. Następnie przechodzimy do menu NARZĘDZIA i wybieramy opcję NEW SCU, a następnie wybieramy linię OBRÓT OSI Z. W wierszu polecenia wprowadź wartość żądanego kąta obrotu (należy pamiętać, że dodatni kierunek obrotu jest przeciwieństwem zwykłego kierunku obracania 2D w programie AutoCAD). Następnie przejdź do menu WIDOK i wybierz PUNKT WIDZENIA 3D. Z poniższego menu rozwijanego wybierz opcję SCU PLAN VIEW i wybierz linię CURRENT SCU. Normalnie rysunek powinien zostać obrócony o żądany kąt.
Jeśli masz wyrzuty sumienia i chcesz wrócić do pierwotnej orientacji, przejdź do menu WIDOK, linii 3D POINT OF VIEW, a następnie SCU PLAN VIEW. Następnie wybierz linię SCU GENERAL, a rysunek powróci do pierwotnej orientacji.
Rys. 1 - Dwa widoki tego samego obiektu w jednej prezentacji. Drugi jest obrócony o 35 stopni.
@+ ;-))