Witam
Czy możliwa jest praca w układzie współrzędnych innym niż ortonormalny układ współrzędnych w zespole solidworks?
Witam
Czy możliwa jest praca w układzie współrzędnych innym niż ortonormalny układ współrzędnych w zespole solidworks?
Witam
Jeśli dobrze rozumiem twoje pytanie, powiedziałbym, że nie, każda część lub zespół jest identyfikowany zgodnie z 3 osiami x, y lub z.
Witam!
Czy możesz nam powiedzieć, dlaczego chcesz mieć inny marker niż ortonomowy?
Może uda nam się znaleźć rozwiązanie?
Witam
z wibrującym krzesłem i nagłośnieniem typu kinowego można to nazwać ... uh 4D myślę; ). Nie, to zabawne, celem 3D jest praca w 3 wymiarach, stąd znacznik ortonomizowany, w przeciwnym razie są programy takie jak AutoCAD dla 2d.
thomas.guillard, muszę mieć nieortonormalny układ współrzędnych, ponieważ używam SolidWorsks do pobierania współrzędnych punktów do obróbki, problem polega na tym, że dana maszyna nie jest centrum obróbczym, ale frezem do kół zębatych, dlatego oś "Y" będzie zależała od nachylenia mojego wrzeciona, co oznacza, że tak nie jest nie będzie prostopadła do mojej osi "Z", ale będzie prostopadła do mojej osi "X".
Ok, ale możesz utworzyć tę oś w swoim zespole, wystarczy utworzyć oś z przecięciem płaszczyzn powierzchni (x/y) i górnej (x/z), następnie utworzyć płaszczyznę ograniczoną zgodnie z właśnie utworzoną osią (oś x) i nachyleniem względem płaszczyzny twarzy (y/x), Następnie, jeśli chcesz utworzyć oś (y'), weź przecięcie właśnie utworzonej płaszczyzny i płaszczyzny po prawej stronie (y/z). Musisz myśleć w kategoriach punktów odniesienia zorientowanych zgodnie z oryginalnymi punktami odniesienia części stałej lub zgodnie z punktami odniesienia zespołu, wszystko zależy od Twojego projektu.
Nie można zdefiniować współrzędnych bez ortonormalnego układu współrzędnych, ponieważ współrzędne te muszą zależeć od początku układu współrzędnych i orientacji.
Z pewnością możesz zbudować matematyczny model przekształceń między twoim układem a ortonormalną bazą kartezjańską.
Klasycznym sposobem jest posiadanie macierzy transformacji.
W przeciwnym razie "stary" sposób z rzutami trygonometrycznymi też działa :-)
Właśnie ponownie przeczytałem twoją wiadomość, w zasadzie jest to maszyna 4-osiowa?
Oś Y powinna być połączona z inną osią, z której można pobrać wartość obrotu.
Tak więc małe trigo wydaje mi się zdecydowanie grywalne
Przekształć swoje 4 wartości maszynowe w 3 wartości kartezjańskie w programie Excel i gotowe!
Ale jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz użyć solidworks do wyznaczenia swoich punktów obróbki, więc nie znasz przemieszczeń swojego wrzeciona, prawda? Czy to dla zęba spiralnego?
Cze wszystkim
Dziękuję za odpowiedzi, udało mi się poradzić sobie inaczej, używając trigo tak jak radził mi Thomas.Guillard .
A.Leblanc, nie jest przeznaczony do koła zębatego walcowego, ale do zgrubnej obróbki kół zębatych stożkowych za pomocą frezu tarczowego.