Problem z wyborem w widoku w sekcji montażu

Witaj @tous, 

Mam problem z wyborem zatrzymania i czoła w zespole do cięcia, proszę zapoznać się z załącznikiem, 

Wersja to 18 i nie wiem czy zawsze tak było, czy to solidworks bawi się w chowanego!?  

Z góry dzięki, 

doc1.pdf

Chyba nie ma na to rozwiązania:(

Witam @Lynk 

Przepraszam, nie widziałem twojego postu 3 grudnia

W ASM z moją wersją 2019 mogę wybrać wszystko bez wyjątku (powierzchnie krawędzi, część w przezroczystości itp.), To samo na jednej części. Działa również z

1. Przezroczysty przekrój poprzeczny

Z drugiej strony, jeśli chodzi o same części, istnieje inne rozwiązanie,      którym jest narzędzie tnące ==> Wkładanie ==> Cięcie (od 2019 roku)     

Za pomocą tego narzędzia możesz wykonać kilka jednoczesnych cięć, trochę tak, jakbyś robił szkice z " konwersją encji " Zaleta: nie masz żadnych szkiców w swoim drzewie tworzenia, a w przypadku modyfikacji drzewa, widoki te nie znikają, jeśli ukryjesz funkcję w drzewie. To dużo szkiców, ale są one odizolowane w folderze Wytnij. Nie daje ci jednak cięcia, jak w twoim przykładzie

Masz również interaktywne narzędzie tnące, takie samo jak " wstawianie cięcia " (ale które działa tylko na części (części), nie działa na ASM. Możesz zrobić wiele ujęć za jednym razem. Interaktywne ujęcia są izolowane w folderze " interaktywne ujęcia", dzięki czemu nie zakłócają one działania drzewa tworzenia. Dynamiczny w tym sensie, że każda modyfikacja zmienia krój bez konieczności robienia czegokolwiek. Różni się to od konwertowania jednostki, która pozostaje w stanie.

Te dwa rodzaje cięcia używane w połączeniu z klasycznym cięciem (takim jak twój obraz), unika się w fazie projektowania przełączania się co pięć minut, gdy chcesz sprawdzić.

1 polubienie

Witam@Zozo_mp 

Niestety nie mam tej wersji, domyślam się, że to albo błąd, albo poprawa od 19-go.

1 polubienie

Witam,  mam ten sam problem w wersji 2022 SP2. Zauważyłem coś ciekawego: w zależności od orientacji widoku, problem znika!

Jeśli patrzę na część z wyciętej (usuniętej) części, nie mogę wybrać krawędzi ani punktów. Szkoda, ponieważ jest to logiczny punkt widzenia, kiedy wykonujesz cięcie: usuwasz kawałek, aby móc zobaczyć wnętrze.

Ale jeśli spojrzysz z drugiej strony, to działa! Miałam małe otwory w pościeli, pozwalały mi to robić. Dzięki temu, że dany arkusz jest przezroczysty, to również działa. Jeśli go ukryjesz, to też działa.

To sztuczka, która nie zawsze jest łatwa do zastosowania, ale może pomóc.

Arnaud

selectioncoupe.png