Miałem ten sam problem i zauważyłem, że był on związany z moim plikiem, który otworzyłem, a który był "uszkodzony"
Odinstalowałem, przeinstalowałem zawsze to samo
Aby "opracować" plik, musisz zmienić rysunek. W przeciwnym razie używana jest również wersja robocza, jeśli jest to stara wersja, zdecydowanie polecam aktualizację, przynajmniej jeśli okna są kompatybilne.
Szukając informacji w necie, problem zacinania się myszy często wynikał ze sterownika karty graficznej, który nie był już aktualny, przeinstalowałem najnowszy sterownik, a stare wersje usunąłem i wszystko wróciło do normy.
prawdopodobnie błąd z aktualizacji Ubuntu, który nie instaluje ponownie nowego sterownika
Po wypróbowaniu innego oprogramowania nie byłem zadowolony z tego, jak z niego korzystać i jak działało.
Potrzebowałem drafsight do stworzenia skomplikowanych planów asez i desperacko szukałem rozwiązania problemu, zgłosiłem to do Draftsight, bez żadnej odpowiedzi, i zdarzyło mi się znaleźć hack, który nie jest idealny, ale pozwala mi korzystać z drafsight.:
Przed uruchomieniem Draftsight po prostu odłącz mysz, po uruchomieniu programu podłącz mysz z powrotem, a tam:
To działa!!!
Jedyne, co już nie działa, to powiększanie za pomocą kółka myszy, ale możesz powiększać za pomocą paska poleceń lub touchpada