@Zozo_mp Witam, nie, nie jest idealnie, bo jeśli obrócisz kształt, aby zobaczyć drugą stronę, nie znajdziesz promienia tak dużego, jak bym chciał zgodnie ze szkicem mojego profilu...
Ups: Ok, zrozumiano! Zrób symetrię kształtu na każdym końcu (zgodnie z propozycją @Lynk )
Tak więc do wygładzania mamy dwie krzywe prowadzące (szkic 9 i 10), ale musimy utworzyć symetrię szkicu 8.
W każdym razie to nie wystarczy, ponieważ masz inne wady, jeśli porównasz profil uzyskany ze szkicem 8. Oznacza to, że potrzeba tylu krzywych prowadzących, ile jest punktów na szkicu 8: w tym przypadku czterech.
Nie patrzyłem na opcję, aby zrobić wszystko na powierzchni i pogrubić, ale a priori powinno to mieć tę zaletę, że jest mniej odkształcona, ponieważ powierzchnia nie ma grubości
SW zawsze popełnia błędy w ciasnych zakrętach i w każdym przypadku, gdy liczba linii prowadzących jest niewystarczająca.
Prawdopodobnie proste i szybkie będzie wykonanie tylko jednej połowy, a następnie wykonanie symetrii wytłaczanej części po wygładzeniu. Tam nie będziesz miał już żadnych defektów, ponieważ symetria jest bardzo dobrze przestrzegana przez SW. Musisz jeszcze dodać dwie krzywe prowadzące, zanim profil, który będzie symetryczny, będzie idealny
Dobry! Właśnie przyjrzałem się szkicom, których używasz do wytycznych.
W przypadku szkicu 1 splajny nie są zwymiarowane, więc splajn po lewej stronie nie jest równy temu po prawej, więc będziesz miał jedną lub więcej wad! To samo dotyczy szkicu 9. Defekty te mają również wpływ na połączenie wygładzające (strzałki krzywych splajnu nie są współliniowe)
Wszystko to jeszcze bardziej przemawia za połówką części, która będzie symetryczna. Pozdrowienia
[HS wł.] Twoja część jest tak mała (16,69 x 0,27), chyba że wymiary są w calach, że plan będzie dokładniejszy niż część tłoczona. Powinieneś przyjrzeć się narzędziom do stemplowania, aby uwzględnić deformacje tłoczenia. Idealny plan i część, która go nie odzwierciedla, zarobi na tym z mechanikiem ;-) ;-) [HS wył.]