Problem z wygładzaniem powierzchni

Witam

Mam problem gdy chcę zrobić funkcję wygładzania...

Chcę zrobić rodzaj rowka o określonym kształcie.

Naszkicowałem podstawową powierzchnię i górną powierzchnię tego rowka, a także jego profil (w kolorze szarym), jak widać poniżej;

Jednak kiedy sprawdzam poprawność funkcji, otrzymuję kształt, który nie jest tym, którego chciałem.

Na przykład nie mogę znaleźć promienia po drugiej stronie mojego kształtu:

Czy wiesz, dlaczego tak robi?

Nie mogę korzystać z funkcji Swiped Surface, ponieważ mój profil bazowy jest specyficzny.

Załączam plik do Ciebie, jeśli chcesz przyjrzeć się mu bliżej.

Dziękuję.

test.sldprt

Witam, możesz użyć kilku krzywych prowadzących lub funkcji symetrii ciała, 

1 polubienie

Użyłem już dwóch krzywych prowadzących, które są podświetlone na niebiesko.

Witam 

W załączeniu znajduje się zmodyfikowany plik. Nie wahaj się zrobić kilku płytek powierzchniowych, aby dostać w swoje ręce kształty. 

test_ind01.sldprt

Witam @SimonB 

Twój kształt wydaje mi się idealny pod jednym warunkiem, że ukryjesz trzy szkice, których użyłeś do wykonania wygładzenia

Kliknij prawym przyciskiem myszy na każdym szkicu ===> kliknij na oko (ukryj)

Możesz także wybrać cieniowany obraz zamiast "Krawędzie w trybie cieniowanego obrazu", ale jest to mniej wygodne w użyciu.

Jeśli dobrze zrozumiałem twój problem.

Pozdrowienia

test_lissage_2021-06-17_10_47_27-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_test1.sldprt.jpg

Ojej, dziękuję, ale nagrałeś to w wersji, której nie mogę przeczytać.

Pracuję na wersji 2018, czy mogę ją zapisać w tym formacie?

@Zozo_mp Witam, nie, nie jest idealnie, bo jeśli obrócisz kształt, aby zobaczyć drugą stronę, nie znajdziesz promienia tak dużego, jak bym chciał zgodnie ze szkicem mojego profilu... 

1 polubienie

Zrobiłem ci mały plik PDF z wprowadzoną przeze mnie modyfikacją.

surface.pdf
1 polubienie

Witam ponownie, oto moja hipoteza (opisana powyżej), 

116746.
1 polubienie

@SimonB

Ups:    Ok, zrozumiano! Zrób symetrię kształtu na każdym końcu (zgodnie z propozycją @Lynk  )

Tak więc do wygładzania mamy dwie krzywe prowadzące (szkic 9 i 10), ale musimy utworzyć symetrię szkicu 8. 

W każdym razie to nie wystarczy, ponieważ masz inne wady, jeśli porównasz profil uzyskany ze szkicem 8. Oznacza to, że potrzeba tylu krzywych prowadzących, ile jest punktów na szkicu 8: w tym przypadku czterech.

Nie patrzyłem na opcję, aby zrobić wszystko na powierzchni i pogrubić, ale a priori powinno to mieć  tę zaletę, że jest mniej odkształcona, ponieważ powierzchnia nie ma grubości

SW zawsze popełnia błędy w ciasnych zakrętach i w każdym przypadku, gdy liczba linii prowadzących jest niewystarczająca.

Prawdopodobnie proste i szybkie będzie wykonanie tylko jednej połowy, a następnie wykonanie symetrii wytłaczanej części po wygładzeniu. Tam nie będziesz miał już żadnych defektów, ponieważ symetria jest bardzo dobrze przestrzegana przez SW. Musisz jeszcze dodać dwie krzywe prowadzące, zanim profil, który będzie symetryczny, będzie idealny

Twój temat jest interesujący ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

@SimonB

Dobry! Właśnie przyjrzałem się szkicom, których używasz do wytycznych.

W przypadku szkicu 1 splajny nie są zwymiarowane, więc splajn po lewej stronie nie jest równy temu po prawej, więc będziesz miał jedną lub więcej wad! To samo dotyczy szkicu 9. Defekty te mają również wpływ na połączenie wygładzające (strzałki krzywych splajnu nie są współliniowe)

Wszystko to jeszcze bardziej przemawia za połówką części, która będzie symetryczna.
Pozdrowienia

[HS wł.]
Twoja część jest tak mała (16,69 x 0,27), chyba że wymiary są w calach, że plan będzie dokładniejszy niż część tłoczona.
Powinieneś przyjrzeć się narzędziom do stemplowania, aby uwzględnić deformacje tłoczenia. Idealny plan i część, która go nie odzwierciedla, zarobi na tym z mechanikiem   ;-) ;-)  
[HS wył.]

1 polubienie

Witam@SimonB 

Muszę powiedzieć, że nie jest to proste wygładzenie, ale nie niemożliwe.

Główny błąd jest określony przez splajny, które nie są symetryczne. 

Te dwa uchwyty nie znajdują się na tej samej linii. Naprawiłem to za pomocą linii tg.

W takim razie masz dwie symetrie, dlaczego ich nie użyć?

W tym przypadku użyłem bardziej praktycznej powierzchni.

Dodałem krzywą prowadzącą na końcu, ponieważ dwa podłużne nie są równoległe. Oba promienie można regulować. 

test.sldprt
3 polubienia

Pytanie 

Czy konieczne jest przesunięcie osi promieni górnych i dolnych?

Wydaje mi się, że problem wynika z 

Ponieważ Twój szary profil linii musi się rozciągnąć 

@+

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, bardzo mi to pomogło.

Samouczki wykonane w formacie pdf są idealne.

Z drugiej strony nie wiem dlaczego, mam spore kłopoty z odtworzeniem tej funkcji "powierzchni granicznej"...

Na przykład wyświetla mi się "błąd", gdy wybieram swój profil za pomocą menedżera wyboru.

Skąd bierze się ten problem?