Problem z synchronizacją bąbelka i BOM

Witam

Gdy tworzę zestawienie komponentów na podstawie zespołu na rysunku i kojarzę bąbelek w trybie automatycznym, numery elementów numerów pozycji i zestawienia komponentów są dobrze zgodne.

Z drugiej strony, jeśli dokonam zmiany w montażu, tracę zgodność między balonami a BOM.

W przypadku usunięcia artykułów, numeracja BOM usuwa wiersz bez zmiany numerów elementów, ale bąbelek się przesuwa.

Jeśli część jest dodawana do zespołu, część zwiększa się w BOM, ale z drugiej strony, gdy chcę dodać jej bąbelek, nie przyjmuje ona numeru BOM, ale liczbę 1.

Jak zsynchronizować 2 bez zmiany numeru elementu w przypadku modyfikacji.

Witam

Na stronie internetowej SolidWorks znajduje się kilka tematów

Na przykład mówią o tym tutaj:

https://login.solidworks.com/nidp/saml2/sso

Ale nie ma odpowiedzi!

A priori jedyne rozwiązanie jest podane tutaj:

Jest to związane z konfiguracją. 

Zamiast ustawiać komponenty podzespołu, które mają być wykluczane z zestawienia komponentów poprzez wybieranie właściwości dla każdego komponentu, należy wykonać następujące kroki: 

1) Przejdź do menedżera konfiguracji
2) PPM: konfiguracja, która ma być używana, i właściwości LPM
3) W obszarze Opcje zestawienia komponentów zaznacz pole "Nie pokazuj komponentów podrzędnych w zestawieniu komponentów, gdy są używane jako podzespół"
4) LMB OK i zapisz swój podzespół 

Numer pozycji na rysunkach powinien teraz wyświetlać prawidłowy numer, ponieważ części nie są już ustawione tak, aby były wykluczone z zestawienia komponentów i są ustawione tak, aby były ukryte, gdy są używane jako podzespół.

https://forum.solidworks.com/message/19922#19922

Małe wyjaśnienie:

RMB = prawy przycisk myszy = prawy przycisk myszy

LPM =  lewy przycisk myszy = lewy przycisk myszy

I oczywiście BOM = zestawienie materiałów = zestawienie materiałów = zestawienie materiałów

Czy sprawdziłeś, czy widok bąbelków jest powiązany z Twoją nomenklaturą?

Właściwość w widoku>Łącze do zestawienia komponentów>wyboru

I to nawet po zmodyfikowaniu swojego zespołu.

Bo jeśli wstawia tylko "jedynki", to dlatego, że zgubił link.

2 polubienia

Rzeczywiście, moje dymki są dobrze powiązane z moją nomenklaturą,

Właśnie przeprowadziłem test rozwiązania Lucasa, ale mój problem pozostaje ten sam.

1 polubienie

Jedynym rozwiązaniem jest usunięcie i ponowne wstawienie tabeli...

Dobry wieczór

Czy możesz dołączyć jeden z plików, który powoduje tutaj problemy?

Witam

Osobiście też miałem problemy związane z tymi bąbelkami, znalazłem sztuczkę, lub kontr-robaka, jeśli możemy tak powiedzieć. ^^

Zauważyłem, że gdy widok skojarzony z tabelą BOM jest wstawiony do domyślnej skali, wszystko idzie dobrze. Z drugiej strony, jeśli zmienię skalę widoku, a następnie wstawię tabelę, pojawiają się błędy...

Nie wiem, czy to ci pomoże, ale nigdy nie wiadomo.

Nierozwiązany problem!