Problem z obwiednią podczas eksportowania w kroku

Witam
Mam problem, gdy robię krok mojego końcowego montażu, jeden z moich podzespołów sam zmienia konfigurację i również zawija to, co się zmieniło, więc mój krok w ogóle nie jest w odpowiedniej konfiguracji. Co mogę zrobić?

Witam
W jakiej wersji? Czy krok jest eksportowany ręcznie? Czy jest to powtarzające się/losowe, czy tylko z tym s-setem?

@jean-baptiste.dourel

Miło mi powitać Cię na forum! :grin:

Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.

Pozdrowienia

Znajdziemy dla Ciebie odpowiedź na zadane pytanie.

Witam
Dziękuję za pomoc w znalezieniu rozwiązania mojego problemu.
Jest w SolidWorks 2022 i jest tylko w tym podzbiorze, ale mimo to się powtarza.

Cieszę się z waszego powitania i tak, jeśli mogę również podzielić się swoimi doświadczeniami i wiedzą, chętnie bym się nimi podzielił.
Z poważaniem, JB

Witam
Proste i skuteczne rozwiązanie, usuń niepotrzebne konfiguracje, wykonaj swój krok, a następnie zamknij ASM bez zapisywania, aby znaleźć konfiguracje, które usunąłeś.
Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia

Witam

Wariant rozwiązania @OBI_WAN : wyeksportuj zestaw w formacie .prt (ten powinien być normalnie OK, ponieważ pozostajemy przy natywnym oprogramowaniu), a następnie wyeksportuj plik .prt w formacie .step

1 polubienie

Witam
Dziękuję za to rozwiązanie, niestety mój montaż nadal się zawiesza

Witam
Chciałbym zatrzymać się w . SLDASM, ponieważ mój klient końcowy chce mieć możliwość wygenerowania zespołu, ale może to być rzeczywiście alternatywa.

Czy można udostępnić swój s-assembly?
Może to być nieobsługiwany znak w nazwach lub uszkodzony komponent!

Niestety nie mogę się tym podzielić, ale będę kopać dalej (i tak udało mi się zrobić krok dzięki lżejszej wersji, w której zachowałem tylko tuszę)

Jak zachowuje się system operacyjny po zmianie konfiguracji, jeśli eksportujesz tylko ten asm?
Jeśli umieścisz ten asm w innym asm, czy zachowa to samo zachowanie?
Jeśli zmienisz nazwę konfiguracji, która pojawia się nieoczekiwanie, czy problem nadal występuje?

Na poziomie rekordu PRT, jeśli wyeksportujesz każdy z systemów operacyjnych, czy co najmniej jeden z nich ulegnie awarii?
Czy istnieje korelacja z asm, która zmienia konfigurację?

1 polubienie

Duży problem polega na tym, że generuje mnie sam podczas konwersji części obwiedni na krok i zmienia dla mnie konfigurację.

Niestety, myślę, że będziesz musiał zrobić wiele (wyobrażam sobie, że w tym systemie operacyjnym jest wiele części), aby dowiedzieć się, który komponent powoduje problem.
Czy w tym SE są jakieś pod-SE?
Zrób konfigurację z usuniętymi wszystkimi komponentami, aktywuj pierwszy, wykonaj eksport, działa, aktywuj drugi itd
Inne rozwiązanie, jeśli nie ma pod-SE:
Zintegruj SE z ASM, zdekomponuj SE, spróbuj wyeksportować nowy ASM.
jeśli to zadziała, zastąp SE nowym ASM