Cze wszystkim
Zupełnie nowy tutaj, pierwszy post dla mnie. Przejrzałem kilka ostatnich postów i próbowałem poszukać rozwiązania mojego problemu. Nic konkretnego nie znaleziono!
W rzeczywistości szukam sposobu na wykonanie usuwania materiału na dwóch różnych płaszczyznach (w załączeniu zdjęcie objaśniające.. Nr 1 i 2) .. Mniej więcej udało mi się to zrobić na jednej ze szprych obręczy, ale nachylenie mi nie odpowiada. I szczerze mówiąc, spędziłem godzinę, aby stworzyć pozory planu, nawet nie wiedząc, jak to zrobić. Dodatkowo muszę zrobić powtórzenie obrotowe na 5 gałęziach. I tam znowu to nie działa.
Ponadto chciałbym zrozumieć, dlaczego, kiedy robię to w celu wytłoczenia konturu, pole "Funkcja cienka" pozostaje mi zaznaczone i nie można go odznaczyć. Znajduję się więc z wyciętym wnętrzem. Coś, czego nie chcę (w załączeniu zdjęcie wyjaśniające. N°3)
Z góry dziękuję za pomoc.
capture_decran_2020-12-05_131440.jpg
Witam
Plusy 1 i 2: Z tego, co rozumiem, nie ma potrzeby tworzenia dodatkowych planów. Wszystko, co musisz zrobić, to wykonać szkic na tej samej płaszczyźnie co przekrój A-A w kształcie 1 i 2, a następnie wykonać cięcie z opcją "środkową płaszczyzną" i szerokością gałęzi jako wymiarem.
Dla 3: bryła o gęstości nie może zawierać geometrii o zerowej grubości. Więc albo pokrój ciało na 2 odrębne bryły , na przykład z usunięciem materiału z każdej powierzchni. Możesz też wprowadzić minimalną wartość grubości atomu, np. 0,00000001 mm.
2 polubienia
Witam
Mam nadzieję, że wyjaśnienie @JeromeP było dla ciebie w porządku! W przeciwnym razie opublikuj swój artykuł, określając wersję oprogramowania, którą posiadasz!
Pozdrowienia
Dobry wieczór
Tak więc dla 1 i 2 mniej więcej zrozumiałem wyjaśnienie. Mimo wszystko rozumiałem zasadę, w zasadzie musiałbym naszkicować kształt na planie A-A i usunąć materiał o uzgodnionej szerokości z każdej strony. Z wyjątkiem tego, że... Powierzchnia do usunięcia nie jest regularna, ponieważ chcę mieć zaokrąglony kształt wokół otworu.
W przypadku 3 nie rozumiałem wyjaśnienia, dlaczego kiedyś kształt został stworzony w całości. A zrobienie bossa wokół osi sprawiło, że wewnętrznie nabrałem takiego kształtu. Mój szkic jest szczelnie zamknięty i powinien formować się wokół osi . Przynajmniej tak mi się wydawało.
Załączam plik (SW2020)
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia.
japan_racing_jr25.sldprt
W grze jest to wyraźniejsze.
Dla 3: Powtórz obrót, zaznaczając szkic w drzewie, ponieważ rzeczywiście, jeśli zostanie on utworzony przez wybranie konturu, tworzy cienką funkcję.
Dla 1 i 2: patrz 2 załączone możliwości
japan_racing_jr25.zip
2 polubienia