Problem z wymiarowaniem udarów między częściami

Informacje podane przez klienta: 2 metry sześcienne materiału o objętości masy 550Kg/metr sześcienny. Brak konkretnego kształtu... Jest lekki, ale to wszystko, co mam.
Wyniki mogą się oczywiście różnić w zależności od kształtu, ale myślę, że można zacząć od kwadratowej powierzchni styku o wymiarach 500X500.

Witam
Twoja prośba jest delikatna, czy masz wygląd (w przybliżonym przekroju) pocisku, który ma być tłumiony przez już zbudowany stół?
w przeciwnym razie w szczegółach jest to kłopot ...
Następujące parametry:

***Coefficient de restitution*** : Le coefficient de restitution mesure la capacité d'une surface à rebondir après un impact. Il est défini comme le rapport de la vitesse relative après l'impact à la vitesse relative avant l'impact. Un coefficient de restitution proche de 1 indique un rebond élastique, tandis qu'un coefficient de restitution inférieur à 1 indique un amortissement.

*Déformation de la structure* : Lors d'un impact, la déformation de la structure peut indiquer l'amortissement de l'énergie cinétique. Une déformation importante de la structure peut absorber une partie de l'énergie cinétique de l'impact.

*Temps de contact* : La durée du contact entre les surfaces en collision peut également influencer l'amortissement. Un temps de contact plus long permet une dissipation d'énergie plus importante, ce qui peut contribuer à l'amortissement.

*Matériaux utilisés* : Les propriétés des matériaux utilisés dans la structure peuvent également jouer un rôle dans l'amortissement. Certains matériaux, tels que les matériaux viscoélastiques, peuvent avoir des propriétés d'amortissement intrinsèques.

OK, zmodyfikuję pocisk i zobaczymy wyniki...

Myślę przede wszystkim, że dostałem dobre PDP od rodzin i że nie jesteśmy przygotowani do rozwiązania tego rodzaju spraw...
W każdym razie dziękuję za pomoc :slight_smile:

Dla mnie lepiej jest postawić punkt, który uderza w blachę, jeśli blok kamienia ferrytycznego, kamień nigdy nie jest kwadratowy i prędzej czy później jest to szczyt kamienia, który uderzy w stół w 1. (i wyśrodkuj go, bo moim zdaniem najbardziej krytyczny punkt)

1 polubienie

Tak, możesz zacząć od kształtu piramidy, obiekt nigdy nie będzie miał płaskiej powierzchni...
w przeciwnym razie wizja z 10 m/s przy uderzeniu w stół i sekunda po 20 iteracjach.

Dla szacunku 1/300 trudno to zagwarantować, wznawiam badanie z ostrym formularzem.

Czy twoje simu jest wykonane tą samą metodą, co film z twathle?

Więc jego metoda jest dość długa... Ustawiłem jako mój przechwyt w badaniu nieliniowym z bardzo niskim krokiem iteracji, aby mieć deformację na twoim stole.

In Pack and Go 700 MB danych z symulacją.

W 40. iteracji jestem na 3/1000 s po uderzeniu w stół.
Deformacja jest przywracana w stosunku 1/1

Witam!

W warunkach początkowych, dlaczego nie umieścić 9,81 bezpośrednio w przyspieszeniu?
Unika się w ten sposób obliczeń przed

Witam

@twathle,
Przyspieszenie wynosi oczywiście 9,81 m/s² w całej fazie swobodnego spadania stołu. Ale na początku fazy wstrząsu to prędkość uderzenia określa energię, która ma zostać rozproszona, aby zatrzymać jej ruch. To właśnie ta wartość prędkości jest początkowym stanem wstrząsu, przyspieszenie grawitacyjne nie ma już żadnej roli do odegrania, z wyjątkiem uwzględnienia ciężaru bloku.

@clement. Merlin,
W jednej ze swoich wiadomości wskazujesz gęstość 550 kg/m3 i objętość 2 m3 dla bloku rudy. Szybkie wyszukiwanie w internecie daje gęstość 10 razy wyższą dla tego materiału (między 4600 a 5200 kg/m3).
Czyli objętość 0.2 m3 przy masie 1100 kg (tj. sześcian o boku blisko 0.6 m).

Interesuje mnie symulowanie kontaktu najpierw w statyce, potem w dynamice, na zasadzie podobnej do tej z filmu zaproponowanego przez @twathle. Nawet jeśli te symulacje są w niektórych aspektach krytykowane, to wyraźnie pokazują, że stół nie przetrwa pierwszego szoku.
Bardziej szczegółowe uwagi w załączonym dokumencie...

Pozdrowienia.
Chute.pdf (528.4 KB)

1 polubienie

Witaj m.blt,

Podzielam twoją prędkość 14m/s zobacz moją wiadomość, zdecydowanie lepiej jest popracować nad połączeniem stóp. Dziękuję za wykonaną pracę i udzielone wyjaśnienia.
Pozdrowienia.

Widmo.

Witam
Wycofałem się, ponieważ były to wartości, które dał mi mój klient. Będąc sobą "w terenie", a ja nim nie jestem, polegam na jego wiedzy specjalistycznej w zakresie oceny danych gęstości...
Jeśli chodzi o samą symulację, podejrzewaliśmy w zarządzie, że nie przejdzie ona pomyślnie. Kluczem było wykazanie ze względną pewnością, że ta rzecz jest zbyt daleko idąca i niebezpieczna.
Dziękuję :slight_smile:

Posiadanie kolegi, który wykonał skan na miejscu, potwierdza, że objętość, o której mowa, wynosi 2 m3. Ma to jeszcze większy wpływ, jeśli odniesiemy się do oferowanych przez Ciebie wartości.
Porozmawiam o tym z klientem.

Dziękuję bardzo

Aby nadać bardziej precyzyjny kontekst;
Pionowy kanał (o wysokości co najmniej 10 m) prowadzi do leja zasypowego na dole, który z kolei prowadzi do sita (dużego sita).
Podczas prac związanych z naprawą sit istniało ryzyko, że pozostałości przyklejone do ścianek kanału spadną na pracowników. Pomysł, który musiał zrodzić się na miejscu, to "robimy stół, który weźmie kamień na naszym miejscu, nad naszą głową, i da nam czas na odejście". Oczywiście tylko zestaw przenośny, do złożenia i rozłożenia ręcznie (max 30kg na sztukę), Model wyprodukowany i zgłoszony do weryfikacji po fakcie (oczywiście).

Moim zdaniem to zmienia wszystko. Stos skupionego pyłu pęknie już przy uderzeniu, co znacznie zmniejszy lub rozprowadzi uderzenie (w porównaniu z twardym i zwartym blokiem)
Dodatkowo wyobrażam sobie, że te 2m3 to po prostu po to, żeby liczyć szerokie i równomiernie rozłożone na 10m kanału.
Czyli nie 2m3 które spada 10m, ale znacznie mniej i wtedy mniej więcej równomiernie rozłożone.
To tak, jakby wziąć na głowę zawartość wiadra z piaskiem (nawet bardzo ciasno upakowanego) lub wziąć to samo wiadro piasku + twardniejący cement, nie mając nic wspólnego z podobną gęstością.

Całkowicie się z tym zgadzam, ale w tym przypadku nie wiedząc, od którego modelu zacząć, pomyślałem, że najbardziej niekorzystnego przypadku można się spodziewać