Problem glazurnika

Witam wszystkich.

Nowicjusz w korzystaniu z slw, staję przed problemem "glazurnika". Mam powierzchnię, którą chciałbym pokryć wzorem w jednym rozmiarze lub płytką. Stworzyłem płytkę, a następnie za pomocą funkcji repeat pokrywam powierzchnię, aż się przeleje. Tworząc listę pomieszczeń, doszedłem do wniosku, że nadając inną nazwę każdej płytce wystającej z powierzchni, mogę dostosować powierzchnię każdej płytki krawędziowej tak, aby pasowała do krawędzi powierzchni, która ma być pokryta; Ale kiedy wprowadzam zmianę w kafelku, nawet jeśli nie ma on takiej samej nazwy jak inne kafelki, zmiana ma wpływ na wszystkie kafelki. Więc moje rozwiązanie nie jest dobre i nie widzę, jak rozwiązać ten problem "glazurnika"!

Czy ktoś ma pomysł na manipulację, która rozwiązałaby ten problem. Dziękuję za pomoc i pomysły

Z poważaniem

Pan 

Witam

Czy mógłbyś umieścić zrzut ekranu swojego pliku, abyśmy mogli lepiej widzieć. Czy masz już konfiguracje swojego pokoju? Normalnie w swoim powtórzeniu powinieneś być w stanie zmienić konfigurację, więc kiedy ją zmienisz, nie powinno to mieć wpływu na inne.

3 polubienia

W tym załączonym pliku narysowałem mój taras i zastosowałem różne kolory do moich konfiguracji.

terrasse.pptx
1 polubienie

Witam, bądź ostrożny, inna nazwa nie oznacza, że pliki są różne, musisz odróżnić link zewnętrzny od kafelka!! inaczej to x razy ta sama płytka ale tylko o innej nazwie :)

Cdt

2 polubienia

Witam

Dziękuję za pierwsze odpowiedzi, a oto kilka zrzutów ekranu w załączeniu. W rzeczywistości, zamiast zaczynać od prawdziwego problemu, wyobraziłem sobie sześciokątną powierzchnię i płytki, które ją pokrywają, a zatem nacięcia, które należy wykonać na krawędziach sześciokąta, aby znaleźć rozwiązania za pomocą prostego przypadku, który można przenieść do bardziej złożonych sytuacji. Tak więc obraz "Test_3" przedstawia moją sześciokątną powierzchnię (sześciokąt 1000 na płasko) z pokryciem z płytek o grubości 300 mm oddalonym od siebie o 4 mm. Chciałem też wysłać tabelę rodziny pokoju, ale wygląda na to, że można wysłać tylko jeden plik na raz, więc zrobię to z inną odpowiedzią...

test_3.jpg

.... ciąg dalszy, w zestawie znajduje się moja tabela (famille_pièce) z rodziną płytek, które mają wiele różnych nazw

Dziękuję serdecznie

famille_piece.jpg

G

Nie do końca zrozumiałem twoją uwagę, ponieważ podobnie jak w moim poprzednim dodatku z rodziną części, mam inną nazwę i w moim montażu po powtórzeniu na powierzchni zmieniłem nazwę każdej płytki krawędziowej przed dokonaniem korekt krawędzi, ale to nie działa. Czy jest to zgodne z pańską uwagą, czy może  chodzi o coś innego?

Dziękuję serdecznie

Witam

Na podstawie pliku "Test 3.jpg"

Jeśli każdy z twoich kafelków ma inną konfigurację, gdy jesteś w swoim zespole, jeśli klikniesz prawym przyciskiem myszy na kafelek, masz opcję u góry, aby wybrać konfigurację, sprawdź, czy wszystkie mają inną konfigurację. Jest dużo symetrii, więc aby zaoszczędzić czas, tworząc całkowicie symetryczny element. Pracuj na 1/4 swojej powierzchni, a następnie uzyskasz idealną symetrię swoich części, tworząc jednocześnie automatycznie konfigurację. (przewijając strzałki w funkcji odbicia lustrzanego).

Jeśli się nie mylę, możesz wymyślić 6 różnych płytek.

Ale to już szczegół...

Pracuj w swoim zespole, aby zmodyfikować płytki zgodnie z sześciokątnym cięciem, klikając prawym przyciskiem myszy / edytuj element. Będziesz mógł pracować nad konfiguracją pliku, bezpośrednio w swoim pokoju , a tym samym przyciąć płytkę zgodnie z liniami swojego sześciokąta. Robię to dla Was na SW 2014 i wysyłam to jako przykład.

test_carreau.zip
1 polubienie

Witam

Na podstawie pliku "Test 3.jpg"

Jeśli każdy z twoich kafelków ma inną konfigurację, gdy jesteś w swoim zespole, jeśli klikniesz prawym przyciskiem myszy na kafelek, masz opcję u góry, aby wybrać konfigurację, sprawdź, czy wszystkie mają inną konfigurację. Jest dużo symetrii, więc aby zaoszczędzić czas, tworząc całkowicie symetryczny element. Pracuj na 1/4 swojej powierzchni, a następnie uzyskasz idealną symetrię swoich części, tworząc jednocześnie automatycznie konfigurację. (przewijając strzałki w funkcji odbicia lustrzanego).

Jeśli się nie mylę, możesz wymyślić 6 różnych płytek.

Ale to już szczegół...

Pracuj w swoim zespole, aby zmodyfikować płytki zgodnie z sześciokątnym cięciem, klikając prawym przyciskiem myszy / edytuj element. Będziesz mógł pracować nad konfiguracją pliku, bezpośrednio w swoim pokoju , a tym samym przyciąć płytkę zgodnie z liniami swojego sześciokąta. Robię to dla Was na SW 2014 i wysyłam to jako przykład.

test_carreau.zip
1 polubienie

Witam

Osobiście przeszedłbym przez plik części blaszanych, wytłaczanie zmieniając  kierunek usuwania i koniec.

Witaj Yves, Fab,

Przede wszystkim dziękuję za pomysły i rady. Fab, otworzyłem twoje dane bez żadnych problemów i cóż, nie rozumiem wszystkich manipulacji, które są w pliku kafelków, zwłaszcza linii, które są wyszarzone, czy możesz mi podać dodatkowe informacje? Czy stworzyłeś rodzinę sztuk, których tutaj nie ma?

Wczoraj wieczorem po mojej wiadomości kontynuowałem myślenie i znalazłem możliwe rozwiązanie, ale nie wydaje mi się ono zbyt eleganckie, ale działa niezależnie od powierzchni (ponieważ w moim teście wziąłem prostą powierzchnię). Umieściłem to w mojej wiadomości i dziękuję, jeśli możesz mi powiedzieć, co myślisz. W rzeczywistości moje podejście: biorę płytkę i podczas montażu pokrywam całą powierzchnię, która ma być ułożona płytkami z symetrią, następnie rysuję szkic na obwodzie powierzchni, która ma być ułożona płytkami, a następnie używam funkcji "elementów offsetowych", aby pokryć wszystkie płytki, które znajdują się poza powierzchnią; Na koniec korzystam z funkcji "Usuwanie wytłaczanego materiału", aby usunąć niepotrzebne kawałki płytek. Sprawdza się to bardzo dobrze, bo testowałem z "lewymi" powierzchniami, ale moim początkowym pomysłem było odzyskanie wymiarów pociętych płytek i tam nie wiem jak to zrobić i nie wiem czy to się da!

Fab w załączonym pliku moje wyobrażone rozwiązanie (SLW 14) i obraz drzewa tworzenia twojej płytki z szarymi informacjami, których nie rozumiem.

Aby być kompletnym, dziękuję Yves za informacje, ale dla mnie może to być trochę bardziej skomplikowane, ponieważ nie opanowuję zbytnio funkcji blachy, ale przyjrzę się temu.

Z poważaniem i jeszcze raz dziękuję wszystkim

Kiedy dwie osoby wymieniają się pomysłem, to nie są to dwie, ale co najmniej trzy pomysły (Idriss Aberkan)

test_carreleur.zip
2 polubienia

Witam, w rzeczywistości chciałem powiedzieć, że tylko dlatego, że zmieniamy nazwę części, niekoniecznie oznacza to, że Solidworks je rozróżnia. Dzieje się tak dlatego, że Solidworks patrzy na źródło i ścieżki plików, a nie na ich nazwy.

W końcu twoje rozwiązanie nie jest złe, jednak tak jak powiedziałeś, nie masz wymiarów swoich wycinanek. Tworzysz kilka płytek, wstawiasz je do swojego zespołu (z dowolnymi szkicami), następnie ograniczasz swoje szkice w całości (odniesienia zewnętrzne do części), a następnie masz obok nich tylko swoje części, które będą miały odpowiednie wymiary.

Cdt

1 polubienie

Cześć Midou, 

w pliku Zip brakuje pliku powierzchni testowej.

Kiedy otwieram "kafelek testowy", wszystkie są równe 300x300 we wszystkich twoich konfiguracjach.

Usunięcie materiału, które wykonałeś w zespole, dotyczy TYLKO zespołu, innymi słowy, jest to prosty sposób na szybkie poprawienie zespołu, ale w twoim przypadku nie modyfikuje pliku części "kafelkowej".

Aby to zrobić, musisz zaznaczyć pole "propaguj funkcję do części" na dole w funkcji usuwania materiału.

Teraz wyjaśnię mój manip, a także wyszarzone linie.

Wyszarzone linie to po prostu aktywne lub nieaktywne funkcje, w zależności od konfiguracji.

Kiedy przejdziesz do menedżera konfiguracji pokoju, jeśli wybierzesz jedną konfigurację, a następnie inną, zauważysz, że linie są wyszarzone lub wytrzeźwione. 

Aby wyjaśnić metodę, stworzyłem płytkę o wymiarach 300x300, którą umieściłem w zespole z przesunięciem o 2mm (połowa fugi) od przedniej i prawej płaszczyzny.

Potem zrobiłem lokalne liniowe 1 powtórzenie tej płytki w kierunku X, a potem jedynkę w  y tych 2 płytek.

W przypadku innych symetrii kołowych i powtórzeń kliknij obiekty, aby zobaczyć, jak wchodzą w interakcje.

Następnie pracowałem w asemblerze, stworzyłem kilka konfiguracji.

W zestawie, po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na kafelku, można zmienić konfigurację tej płytki.

Podczas edycji tej części w złożeniu, zmiany będą dotyczyły tylko tej konfiguracji (dlatego funkcje są wyszarzone zgodnie z konfiguracją)

Nie stworzyłem rodziny części, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby później dodać jedną z "wstawką/tabelą/rodziną części". Użyje istniejących konfiguracji do stworzenia listy rodzin części.

1 polubienie

Cześć Midou, 

w pliku Zip brakuje pliku powierzchni testowej.

Kiedy otwieram "kafelek testowy", wszystkie są równe 300x300 we wszystkich twoich konfiguracjach.

Usunięcie materiału, które wykonałeś w zespole, dotyczy TYLKO zespołu, innymi słowy, jest to prosty sposób na szybkie poprawienie zespołu, ale w twoim przypadku nie modyfikuje pliku części "kafelkowej".

Aby to zrobić, musisz zaznaczyć pole "propaguj funkcję do części" na dole w funkcji usuwania materiału.

Teraz wyjaśnię mój manip, a także wyszarzone linie.

Wyszarzone linie to po prostu aktywne lub nieaktywne funkcje, w zależności od konfiguracji.

Kiedy przejdziesz do menedżera konfiguracji pokoju, jeśli wybierzesz jedną konfigurację, a następnie inną, zauważysz, że linie są wyszarzone lub wytrzeźwione. 

Aby wyjaśnić metodę, stworzyłem płytkę o wymiarach 300x300, którą umieściłem w zespole z przesunięciem o 2mm (połowa fugi) od przedniej i prawej płaszczyzny.

Potem zrobiłem lokalne liniowe 1 powtórzenie tej płytki w kierunku X, a potem jedynkę w  y tych 2 płytek.

W przypadku innych symetrii kołowych i powtórzeń kliknij obiekty, aby zobaczyć, jak wchodzą w interakcje.

Następnie pracowałem w asemblerze, stworzyłem kilka konfiguracji.

W zestawie, po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na kafelku, można zmienić konfigurację tej płytki.

Podczas edycji tej części w złożeniu, zmiany będą dotyczyły tylko tej konfiguracji (dlatego funkcje są wyszarzone zgodnie z konfiguracją)

Nie stworzyłem rodziny części, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby później dodać jedną z "wstawką/tabelą/rodziną części". Użyje istniejących konfiguracji do stworzenia listy rodzin części.

1 polubienie

Cześć Fab,

Próbowałem zastosować Twoją radę ("propaguj funkcję do części") w funkcji usuwania materiału, ale generuje to wiele błędów, z którymi mam problem zidentyfikować. Czy wynika to z moich początkowych ograniczeń, które nie są prawidłowe dla korzystania z tej opcji????

Wyślę ci folder ze wszystkimi plikami, FYI.

Dziękuję

Pozdrowienia

test_carreleur_2.rar

Cześć Midou, spojrzałem na twój plik, zawsze trudny do wyjaśnienia, więc zacznę od twoich plików, aby postarać się być jaśniejszym.

to całkiem normalne, że zmieniasz kolor na czerwony po utworzeniu funkcji przez propagację do części, czerwony zaczyna się od ograniczenia odległości, ponieważ prosisz o usunięcie materiału, odwołując się do krawędzi, która w końcu po tym wytłoczeniu już nie istnieje, SW gubi się w niej i wspomina o niej na czerwono.

Z drugiej strony prosisz również o usunięcie materiału w swoich częściach, ALE masz wiele części, które zostawiasz z tą samą konfiguracją... Tak więc w konfiguracji części błędu, na przykład wyciągasz kawałek po lewej stronie płytki, a na innej płytce, ale która ma tę samą konfigurację, mówisz mu, aby tym razem usunął prawy koniec ... SW gubi się po raz kolejny.

Aby rozwiązać problem:

Kliknij prawym przyciskiem myszy każdy kafelek w 3D i zmień konfigurację, weryfikując za pomocą zielonego znacznika wyboru.

Następnie usuń ograniczenie odległości 1. Dla Twojej informacji, w tym przypadku lepiej jest oprzeć się na istniejącym planie, w Twoim przypadku przesunąłem Twoją powierzchnię testową tak, aby plany tej części odpowiadały planom zespołu. Stamtąd związałem środkową płytkę N 6 do 2 mm od przedniej płaszczyzny zespołu. Zakończ wytłaczanie, propagując przez części. I tam to działa. Pozostaje to skomplikowane ze względu na to, co jest do zrobienia, ale nie ma reguły, a z czasem uczysz się oszczędzać czas, upraszczając sposób korzystania z solidworks.

Yves zrobiłby to na przykład w inny sposób.

test_carreleur_bon.zip
1 polubienie

Cześć Fab,

Dziękuję za wszystkie wysiłki, które doprowadziły mnie do lepszego zrozumienia rzeczy, w rzeczywistości zadaję sobie tylko jedno ostatnie pytanie, a mianowicie, czy możemy bezpośrednio odzyskać wymiary ciętych płytek w pliku rodziny kawałków, ale mam wrażenie, że nie może. W rzeczywistości znalazłem rozwiązanie w moim przykładzie testowym, które polega na bezpośrednim wymiarowaniu ciętych płytek, a ponieważ istnieje sporo podobieństw (w tym przykładzie, patrz załączony obrazek), jest to dość proste. Teraz muszę nałożyć na moją prawdziwą powierzchnię, która jest nieco bardziej złożona (prawdziwy przypadek powierzchni pomieszczenia, która ma być wyłożona kafelkami).

W każdym razie, jak mówisz, istnieje kilka możliwych rozwiązań (takich jak rozwiązanie Yves'a) i dziękuję wszystkim uczestnikom, którzy udzielili odpowiedzi na mój problem, a ponieważ istnieją rozwiązania zadanego pytania, myślę, że zamknę pytanie, zwłaszcza, że otrzymałem prośbę ze strony.

Więc jeszcze raz dziękuję i do zobaczenia wkrótce w innych tematach (takich jak: czy możemy odzyskać zmodyfikowane wymiary rodziny części???)

Z poważaniem

Pan

carrelage_pose_dimensions.jpg