Posiadam mechanizm zamodelowany w CATIA i sterowany za pomocą tabeli parametryzacji.
W pliku Excel przekonwertowanym na tabelę parametryzacji w CATIA wpisałem wartości w mm.
Długości (w opcjach CATIA) podane są w mm.
Gdy parametry są skojarzone z moją tabelą parametryzacji, są mnożone przez współczynnik 1000. Pojawia się więc problem jedności z metrami i mm.
Z drugiej strony chciałbym znaleźć rozwiązanie, jeśli to możliwe, bez hakowania (bez mnożenia i dzielenia przez 1000 tu i tam), tak aby parametry związane z moją tabelą parametryzacji pozostały w mm i bez przyjmowania współczynnika mnożnika 1000.
Czy masz jakieś pomysły, jak prawidłowo zarządzać jednostkami podczas korzystania z tabeli parametryzacji?
Aby najpierw utworzyć potrzebne ustawienia użytkownika (zakładki "Ustawienia").
Aby skojarzyć wymiary, ograniczenia itp. modelu za pomocą formuł na parametrach użytkownika (jest to duplikat, ale jeśli utracisz tabelę, możesz łatwo zmodyfikować model na podstawie parametrów użytkownika lub ponownie utworzyć nową tabelę.
Aby utworzyć tabelę na podstawie bieżącego modelu, wybierz opcję pionowa dla pierwszego collena (nazwy parametrów są często dłuższe niż ich wartości).