Opowiem ci mój problem, posiadam rurkę (nachyloną w stosunku do ziemi) z otworami wentylacyjnymi wlotowymi i wylotowymi prostopadłymi do ziemi, chciałbym mieć pewność, że gdy zmienię nachylenie rurki długość nawiewników zmienia się pozostając przy tym prostopadłym do podłoża. Na przykład jeśli rurka jest pochylona o 15 stopni i zmieniam ją na 20 stopni to chciałbym, aby długość otworów wentylacyjnych odpowiednio się zmieniła (w zależności od tego co bym zdefiniował).
Rozumiem, że musisz użyć narzędzia Równanie, ale nie mam pojęcia, jak to działa. Jeśli ktoś ma jakieś wyjaśnienie lub nawet jakieś rozwiązanie, jestem za tym!
(EDYTUJ)Nie znalazłem rozwiązania w innych postach, albo nie zrozumiałem go dobrze.
Czyli w zasadzie bym chciał, żeby przy zmianie kąta rurki (niebieska strzałka) długość wlotu (czerwona strzałka) zmieniała się odpowiednio, czyli powinna się wydłużać lub skracać w zależności od kąta rurki. Powiedz mi, jeśli nie mam jasności.
(nic do zobaczenia) Robię samouczek SW na temat równań i kiedy dochodzę do kroku usuwania funkcji, SW mówi mi, że moja składnia jest niepoprawna. Gdybyś mógł mnie oświecić, bo w ogóle nie rozumiem dlaczego.
Potwierdzam to, co powiedział sbadenis, musisz umieścić w swoim równaniu iif, a nie if, a przy okazji lepiej wyrobić sobie nawyk umieszczania nazw zmiennych bez znaków specjalnych (akcentowane , spacje , / , : , , ; , itp ...).
Nawiasem mówiąc, gdy wybierzemy if() w funkcjach, automatycznie zamienia się w IIF(), gdy równanie zostanie zweryfikowane...
Jeśli chodzi o pańskie pierwsze pytanie, myślę, że nie ma potrzeby przechodzenia przez równania. Sama konstrukcja geometrii jest wystarczająca przy użyciu wiązań szkicu. To jest główna cecha CAD! Podałem przykład (SW2016), aby zilustrować mój punkt widzenia.
Z drugiej strony rada, zamieść jedno pytanie na temat, bo inaczej społeczność nie będzie wiedziała, na co odpowiedzieć, a poszukiwanie już zadanego pytania zawsze dotyczy tego pierwszego.
Rzeczywiście, to jest dokładnie to, co chciałbym zrobić, pracując na catiaV5 na moich studiach nie wiedziałem, że można to zrobić na SW.
Ostatni raz dotykałem oprogramowania w Bac Pro i korzystanie z oprogramowania było bardzo ograniczone. Zajmę się tym! Na wszelki wypadek jeszcze nie zamykam tematu, ale myślę, że rozwiązałeś mój problem.
Jeśli wśród udzielonych odpowiedzi znajduje się jedna, która rozwiązała Twój problem, pamiętaj, aby zdefiniować ją jako najlepszą odpowiedź, aby zamknąć pytanie i wskazać ją na wypadek, gdyby inna osoba miała ten sam problem. Taka jest zasada działania tego forum. Dziękuję